Z tego przepisu biszkopt wyjdzie idealnie. Dodaj ten składnik, aby był wilgotny i odpowiednio słodki

Ciasta to przekąski, bez których nawet najlepsza kawa nie będzie dobrze smakować. Jednym z ulubionych wypieków, który dodatkowo jest błyskawiczny w przygotowaniu jest biszkopt. Jednak niektórzy mają problemy z jego przygotowaniem. My podajemy przepis, dzięki któremu ciasto zawsze wychodzi.
Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz

Biszkoptowe ciasta mogą niektórym kojarzyć się z jesiennymi wieczorami i chłodnym powietrzem na zewnątrz. Dodatek korzennych aromatów nie pomaga w wybiciu sobie z głowy tego skojarzenia. Jednak w porze wiosenno-letniej taki rodzaj ciasta sprawdzi się równie dobrze. Wykorzystanie do niego sezonowych owoców będzie dobrym ruchem, który nada lekkości. Tym razem naszym wyborem są jabłka. To one wnoszą do wypieku soczystość i chrupkość. Zdarza się również, że za sprawą swojej kwasowości wyrównują poziom słodkości. W tym przepisie znajdziesz również dodatek orzechów, które idealnie wkomponują się w czekoladową masę piernikową.

Przepis na piernik z jabłkami

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 kg jabłek,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki margaryny lub masła,
  • łyżka oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • garść orzechów włoskich.

Sposób przygotowania

  1. Jabłka dokładnie umyj i obierz ze skórki. Podziel je na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na mniejszą kostkę, zasyp cukrem i cukrem waniliowym i umieść w misce.
  2. Do drugiej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj jabłka i wymieszaj.
  3. Margarynę delikatnie podgrzej w rondelki, żółtka oddziel od białek i je roztrzep. Składniki dodaj do reszty produktów, nie zapomnij wlać również oleju. Całość dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej i gładkiej masy.
  4. Białka ubij na sztywną pianę, orzechy drobno posiekaj. Na koniec dodaj je do całej masy i delikatnie zamieszaj za pomocą łyżki.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią powstałe ciasto. Wierzch wyrównaj szpatułką i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 1 godzinę do suchego patyczka.
  6. Wypieczone ciasto pozostaw do wystudzenia i posyp je cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: