Wachowicz ubrała jabłka w szlafroki. To idealny deser dla leniwych, gdy szafki świecą pustkami

Niecodzienne propozycje na deser dla zabieganych to coraz bardziej pożądane przepisy, szczególnie w weekendy. Jabłka w szlafrokach z tej receptury zdecydowanie wpasowują się w ten trend. Są idealne nie tylko na leniwe weekendowe wieczory, lecz także jako przekąska na imprezę.

Ewa Wachowicz to niezastąpiona osobowość telewizyjna, którą od wielu lat można oglądać na ekranie telewizora. Swoim dobrym smakiem i wyczuciem w gotowaniu dzieli się z milionami w autorskim programie "Ewa Gotuje". To właśnie tam, w odcinku 458. pokazała, jak przygotowuje smakowitą przekąskę, jaką są jabłka w szlafrokach.

Co kryje się za tą nazwą? Nic innego jak owoce nadziewane konfiturą i oblepione ciastem. Tak przygotowane jabłka trafiają do piekarnika i pieką się do uzyskania złotego koloru. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Przepis na jabłka w szlafrokach Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 6 jabłek,
  • powidła lub konfitura,
  • płatki migdałów,
  • cukier puder do posypania.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki orkiszowej,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki wody.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

OFERTY AVANTI24.PL: W tych butach przechodzisz całą wiosnę! Wygodne, stylowe i pasują do wszystkiego

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę lub czysty blat. Na środku umieść zimne masło i je posiekaj. Dodaj cukier i cukier waniliowy, wymieszaj.
  2. W mące zrób dołeczek i wlej żółtko oraz zimną wodę. Energicznie wyrób całość na jednolite ciasto. Tak przygotowane przełóż do szczelnie zamkniętego pojemnika i włóż do lodówki na około 10 minut.
  3. Jabłka obierz, postaraj się wydrążyć środki w ten sposób, aby nie przebić się na drugą stronę. W środku umieść powidła lub konfiturę.
  4. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i ponownie zagnieć. Następnie rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Podziel je na kawałki i zacznij obklejać nimi jabłka. Pamiętaj, aby nie zaklejać miejsca, gdzie znajdują się powidła. Para wodna powinna mieć tam swoje ujście.
  5. Jabłka ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Na koniec posmaruj je roztrzepanym białkiem i posyp płatkami migdałowymi.
  6. Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz do uzyskania złotego koloru.
  7. Przed podaniem obsyp cukrem pudrem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.