Jak zrobić kompot z truskawek? Postaw na letni, orzeźwiający napój bogów. Dwie wersje skradną twe serce

Czasami najprostsze rozwiązania okazują się tymi najlepszymi, a domowe przepisy po latach są na nowo doceniane. Podobnie jest z kompotem z truskawek, który na nowo trafia na salony! Letni, znakomity i orzeźwiający napój to banał, który podbije kubki smakowe i idealnie się sprawdzi w upały.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Z domowymi klasykami nie ma co konkurować, a czasami najprostsze rozwiązania okazują się tymi najlepszymi. Właśnie dlatego warto wzbogacić letnie menu o babcine przepisy. Poza smacznymi obiadami i wypiekami warto dodać także kapkę orzeźwienia, a kompot sprawdzi się w tej roli wręcz idealnie!

Kompot z truskawek - koi pragnienie i obłędnie smakuje

Czasami niektóre smaki są tak wybitne i doskonałe swej prostocie, że nie trzeba z nimi eksperymentować. Takie właśnie są babcine klasyki, które niemal każdy zna z czasów beztroskiego dzieciństwa. Na takiej liście z pewnością znajdziemy pomidorową, racuchy i obłędne ciasta, ale także domowej roboty kompoty. Banalne w składzie, orzeźwiające napoje przynoszą nie tylko ukojenie w pragnieniu, ale i wyśmienicie smakują. Wystarczy jedynie porcja dobrych owoców, woda, cukier i gotowe! 

Kompot z truskawek wyśmienicie smakuje w podstawowej wersji. Wówczas potrzebujemy jedynie truskawek - najlepiej tych z polskich upraw, soczystych, czerwonych i dorodnych. Napój warto czasami nieco podkręcić, a dodatek rabarbaru, jabłek czy czereśni okaże się strzałem w dziesiątkę. 

Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Przepis na kompot z truskawek jak za dawnych lat

Składniki: 

  • 1 kg truskawek,
  • 2 litry wody,
  • 100 g cukru,
  • 2 cytryny.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego umycia owoców. Następnie pozbaw je szypułek. 
  2. W dużym garnku zagotuj dwa litry wody z dodatkiem cukru. 
  3. Dodaj do wrzątku truskawki. Gdy woda ponownie zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika, by całość jedynie "pyrkała". 
  4. Kompot gotuj przez około pięć minut. Po tym czasie wyłącz palnik i ostudź napój. 
  5. Na koniec dodaj sok z cytryn, podawaj dobrze schłodzony z kostkami lodu. 

Kompot z truskawek i rabarbaru z przepisu babci 

Składniki: 

  • 5 dużych łodyg rabarbaru,
  • 250 g truskawek,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 100 g cukru,
  • 2 litry wody. 

Sposób przygotowania: 

  1. Truskawki i rabarbar umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj cukier i owoce. 
  3. Gotuj, aż woda zawrze, zmniejsz gaz, a następnie gotuj przez 10 minut. 
  4. Po tym czasie ostudź kompot. 
  5. Rozlej napój do dzbanków, udekoruj rabarbarem i np. miętą i gotowe!
Więcej o: