Marchewka z groszkiem jest idealnym dodatkiem do domowego obiadu - świetnie komponuje się z ziemniakami i kotletami, zarówno mięsnymi, jak i tymi wege. Dodatek podawany na ciepło przywróci smak dzieciństwa u babci.
Głównymi składnikami są oczywiście warzywa, jednak nie obejdzie się tu bez odpowiednich przypraw oraz zasmażki, które nadadzą odpowiedniego smaku i konsystencji. Do przygotowania dodatku najlepiej użyć mrożonego groszku, który nie zawiera konserwantów i wzmacniaczy smaku. Tym sposobem uzyskasz smak, który pamiętasz z młodzieńczych lat, albo i nawet lepszy.
Przygotowanie marchewki z groszkiem jest wbrew pozorom banalnie proste. Potrzebne składniki to:
Świeżą marchewkę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę, umieść w garnku i zalej wodą, dopraw solą i cukrem. Gotuj przez ok. 15 minut do miękkości. Następnie połącz z ugotowanym lub konserwowym groszkiem.
Jeżeli korzystasz z mrożonych warzyw, umieść marchewkę i groszek w garnku, zalej wodą i gotuj przez około 9 minut, aż zmiękną.
Następnie przejdź do przygotowania zasmażki. Na patelni rozpuść masło, a następnie przesyp na nie mąkę i mieszaj około minuty. Gotową zasmażkę dodaj do marchewki z groszkiem i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany dodatek możesz podawać od razu.
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.