Przepis na kopytka z serem to receptura na ekspresowe i wyśmienite danie, idealne na każdą okazję. Można podawać je ze śmietaną, ze słodką bułką tartą lub jedynie z rozpuszczonym masłem. W każdej wersji będą smakować doskonale.
Przygotowania należy zacząć od obrania ziemniaków i ugotowania ich w lekko osolonej wodzie. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste. Dzięki nim kluski będą puszyste i miękkie. Ugotowane ziemniaki należy odcedzić i przestudzić. Gdy będą nieco chłodniejsze, przeciskamy je przez praskę do głębokiego naczynia. Przeciskamy również twaróg i całość mieszamy. Do masy na kopytka dodajemy również jajko, sól, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Powinna być ona plastyczna, jednak nie może się pod żadnym pozorem kleić.
Ciasto dzielimy na cztery części, a każdą z nich rolujemy, by uzyskać szeroki wałek. Każdy z nich należy delikatnie spłaszczyć, a następnie pod kątem wykrawamy kopytka na szerokość około 2-3 centymetrów. Najważniejsze, by wszystkie kluski były podobnej wielkości. W innym wypadku, mogą się nierówno gotować.
W głębokim garnku zagotowujemy wodę. Można ją również delikatnie dosolić, jednak nie jest to konieczne. Kopytka z serem należy gotować partiami, tak by nie posklejały się po wrzuceniu do wody. Kiedy jest idealny moment, by je wyjąć? Nasze babcie robiły to według prostej metody. Po wypłynięciu kopytek na powierzchnię czekamy jeszcze minutę. Wówczas pozostaje tylko wyjęcie klusek łyżką cedzakową i podanie ich według sposobu, który smakuje nam najbardziej. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl