Sposobów na zagęszczenie zup oraz sosów jest wiele. Niektórzy mieszają mąkę z niewielką ilością zimnej wody, innym natomiast doskonale znany jest trik z redukcją wody - to dzięki niemu poprawimy konsystencję bez dodawania zbędnych kalorii. Jednak nasze babcie i mamy szczególnie upodobały sobie inną metodę. Sprawdźcie, jak zrobić zasmażkę.
Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przygotowanie zasmażki to niezwykle prosty sposób na zagęszczenie nie tylko sosów, ale i takich kulinarnych klasyków jak kapuśniak, flaki, fasolka po bretońsku czy różnego rodzaju gulasze. Czym jest zasmażka? Tym określeniem nazywamy nic innego jak połączenie mąki z tłuszczem.
Najczęściej w przepisach pojawia się mąka pszenna (choć sprawdzi się dowolna) oraz wybrany tłuszcz - jak margaryna, smalec, olej czy masło. My, podobnie jak nasze babcie, szczególnie polecamy tę ostatnią opcję, która nada całości nie tylko idealnej konsystencji, ale i maślanego, słodkiego posmaku.
Aby cieszyć się idealną zasmażką, wystarczy, że połączymy oba składniki w proporcji jeden do jednego. Oznacza to, że na jedną łyżkę tłuszczu przypada tyle samo mąki. Taka ilość wystarczy na około 500 ml płynu.
Składniki:
Sposób wykonania: