Jak zrobić zasmażkę? Najlepszy sposób na aksamitne wykończenie dania. Babcie korzystają z tego składnika

Jak zrobić zasmażkę? To pytanie pojawia się w głowach osób, które marzą o idealnym wykończeniu sosu. W końcu ten powinien być nie tylko smaczny i aromatyczny, ale także aksamitny. Jak więc osiągnąć idealną konsystencję? Podpowiadamy.

Sposobów na zagęszczenie zup oraz sosów jest wiele. Niektórzy mieszają mąkę z niewielką ilością zimnej wody, innym natomiast doskonale znany jest trik z redukcją wody - to dzięki niemu poprawimy konsystencję bez dodawania zbędnych kalorii. Jednak nasze babcie i mamy szczególnie upodobały sobie inną metodę. Sprawdźcie, jak zrobić zasmażkę. 

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak zrobić zasmażkę?

Przygotowanie zasmażki to niezwykle prosty sposób na zagęszczenie nie tylko sosów, ale i takich kulinarnych klasyków jak kapuśniak, flaki, fasolka po bretońsku czy różnego rodzaju gulasze. Czym jest zasmażka? Tym określeniem nazywamy nic innego jak połączenie mąki z tłuszczem. 

Najczęściej w przepisach pojawia się mąka pszenna (choć sprawdzi się dowolna) oraz wybrany tłuszcz - jak margaryna, smalec, olej czy masło. My, podobnie jak nasze babcie, szczególnie polecamy tę ostatnią opcję, która nada całości nie tylko idealnej konsystencji, ale i maślanego, słodkiego posmaku.

Przepis na zasmażkę idealną

Aby cieszyć się idealną zasmażką, wystarczy, że połączymy oba składniki w proporcji jeden do jednego. Oznacza to, że na jedną łyżkę tłuszczu przypada tyle samo mąki. Taka ilość wystarczy na około 500 ml płynu. 

Składniki:

  • Mąka pszenna,
  • Masło.

Sposób wykonania: 

  1. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, a następnie stopniowo dodajemy mąkę, intensywnie mieszając. 
  2. Zasmażka będzie gotowa, gdy osiągniemy jednolitą konsystencję bez grudek (wówczas będzie to zasmażka biała). Możemy potrzymać ją na patelni jeszcze kilka minut do uzyskania ciemnozłotego/brązowego koloru - ta wówczas świetnie sprawdzi się do ciemnych sosów. Należy jednak uważać, by jej nie przypalić. 
  3. Teraz wystarczy stopniowo dodać gotową zasmażkę do wybranego dania, dokładnie mieszając. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.