Lubczyk nie tylko do smaku, ale również na zdrowie. Czy znasz jego właściwości? Babcie uwielbiały go nie bez powodu

Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego rosołu, inni zaś zawsze wykorzystują go, by wzbogacić smak gulaszu. Nie każdy jednak wie, że lubczyk poza walorami smakowymi, charakteryzuje się również wieloma właściwościami zdrowotnymi. Warto hodować go w doniczkach i mieć do niego dostęp przez cały rok.

Często cenne i pełne zdrowotnych właściwości produkty rosną nam pod nosem, a my żyjemy wiele lat w niewiedzy, że w ogródku posiadamy prawdziwy skarb. Lubczyk poza swoimi znakomitymi właściwościami aromatyzującymi jest również bardzo zdrową rośliną. Warto pomyśleć nad jego uprawą w domowym zaciszu. To prostsze niż mogłoby się wydawać.

Zobacz wideo Zioła w domowej kuchni - jak przedłużyć ich żywotność, hodować i mrozić

Zdrowie w doniczce. Poznaj właściwości lubczyku

Najważniejsze właściwości zdrowotne znajdują się przede wszystkim w korzeniu lubczyku. To tam znajduje się olejek, z którego w ziołolecznictwie chętnie korzystano. Działa on bowiem moczopędnie i rozkurczowo, dzięki czemu olejek z lubczyku uśmierza również bóle wynikające z kurczu mięśni, np. bóle miesiączkowe. Używany był również jako doskonały środek na wzdęcia oraz niestrawność. 
Poza tym lubczyk przyspiesza przemianę materii, a co za tym idzie, wspomaga procesy chudnięcia. Dodatkowo usuwa nadmiar soli z organizmu oraz reguluje gospodarkę wodną. Warto więc uwzględniać go w codziennej diecie, szczególnie, że jest to o wiele zdrowsza alternatywa dla maggi czy kostek rosołowych i wegety.

Jak posadzić lubczyk w doniczce?

Jeśli nie planujesz masowej produkcji leczniczych olejków lub przypraw, to w zupełności wystarczą ci dwie sadzonki. Można uprawiać je zarówno w ogródku, na balkonie, jak i w domu w doniczce. Ważne jednak, by zasadzić lubczyk jeszcze wiosną. Nasiona najlepiej kupić od sprawdzonego hodowcy, jednakże znajdziemy je również w każdym sklepie ogrodniczym. Na całe szczęście z uprawą lubczyku poradzi sobie każdy, nawet amatorzy ogrodnictwa. Roślina ta nie jest wymagająca, a dodatkowo jest bardzo wytrzymała na trudniejsze warunki pogodowe. Warto jednak zapewnić jej pół zacienione stanowisko i dbać o wilgotność gleby. W ten sposób możemy być pewni, że lubczyk będzie rósł jak szalony.
Można jednak, zamiast nasion użyć gotowych sadzonek, które ukorzenią się po wsadzeniu w ziemię. Jest to wskazane, jeśli zabieramy się za uprawę lubczyku po kwietniu.

Przygotuj płynną przyprawę. Będzie lepsza niż kupna

Większość z nas do gotowania używa maggi lub kostki rosołowe. Tymczasem z tej niesamowitej rośliny, jaką jest lubczyk, można stworzyć własną przyprawę w płynie, która będzie aromatyczna i o wiele zdrowsza. Przygotujesz ją w mgnieniu oka, a potrzebne ci będą:

  • 500 ml wody,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka majeranku,
  • dwie łyżki oleju roślinnego,
  • trzy garści lubczyku.

Lubczyk dokładnie mielimy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy zioła przez około 20 minut, a następnie dokładnie odciskamy lubczyk przez gazę. Do zlanej z gotowania wody dodajemy wszystkie przyprawy i wylewamy na rozgrzaną patelnię, gdzie na małym ogniu podsmażamy mieszankę do momentu, gdy przyprawa zacznie gęstnieć. Powstały ekstrakt studzimy i przelewamy do słoiczków. Będzie to doskonała opcja do zup, sosów i gulaszu. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.