lubczyk
-
Najlepsza przyprawa do rosołu. Jak zrobić domową maggi? To tylko trzy składniki
Założę się, że w co drugiej (jeśli nie w każdej) polskiej kuchni w szafce z przyprawami dumnie pręży się buteleczka z ciemnym płynem. Tę przyprawę, zwyczajowo nazywaną maggi, ochoczo wlewamy do rosołu, sosów i zup wszelakich. Może w pewien sposób...
-
Babcie uwielbiały i trudno się dziwić. Działa na nerki, zaparcia, infekcje. Dodawaj nie tylko do zupy
Jakie właściwości ma lubczyk? Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, jednak to nie koniec jego zalet. Nic dziwnego, że babcie tak chętnie go uprawiały. Znajdziesz go w każdym sklepie i śmiało może rosnąć na parapecie.
-
W ogrodach jest jej pełno, zapomniana roślina stosowana w kuchni słowiańskiej powoli wraca do łask
Ogrody pełne są tajemnic, a ich znajomość wspaniale komponuje się z kuchnią. Niektóre rośliny możemy traktować jak chwasty lub jedynie rośliny dekoracyjne, mają jednak cudowne zastosowanie w przygotowaniu dań. Poznaj fioletowy bluszczyk kurdybanek...
-
Niepozorny, a kryje ogromną moc. To ziele dodajemy do rosołu, ale lista zastosowań jest dłuższa
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego rosołu, inni zaś niesłusznie omijają go szerokim łukiem. Lubczyk ogrodowy, o którym dzisiaj mowa to ukryty super food, który warto zastosować w domowym menu. Poza niebanalnym smakiem ma także...
-
Lubczyk nie tylko do smaku, ale również na zdrowie. Czy znasz jego właściwości? Babcie uwielbiały go nie bez powodu
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego rosołu, inni zaś zawsze wykorzystują go, by wzbogacić smak gulaszu. Nie każdy jednak wie, że lubczyk poza walorami smakowymi, charakteryzuje się również wieloma właściwościami zdrowotnymi. Wart...
-
Domowe maggi bez chemii. Już nigdy nie kupisz w sklepie, a najważniejszy składnik masz w ogrodzie
Na pewno wielu z was do swoich potraw dodaje płynną przyprawę o ciemnym kolorze popularnie nazywaną maggi. W zależności od producenta, na etykiecie możemy znaleźć różne cuda wianki i inne wzmacniacze smaku. Tylko po co dodawać do zupy pół tablicy...