Niepozorny, a kryje ogromną moc. To ziele dodajemy do rosołu, ale lista zastosowań jest dłuższa

Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego rosołu, inni zaś niesłusznie omijają go szerokim łukiem. Lubczyk ogrodowy, o którym dzisiaj mowa to ukryty super food, który warto zastosować w domowym menu. Poza niebanalnym smakiem ma także ogromne znaczenie dla naszego zdrowia.

Nie rzadko bywa tak, że to, co mamy na wyciągnięcie ręki w zasięgu nosa, odrzucamy i zapominany. Jest to błędne podejście - właśnie dlatego polecamy zagłębić się w zastosowaniu i właściwościach najzwyczajniejszego lubczyku, który niegdyś rósł w każdym przydomowym ogródku. Jak się okazuje to nie tylko wyznacznik smaku, ale i zdrowia. 

Zobacz wideo Zioła w domowej kuchni - jak przedłużyć ich żywotność, hodować i mrozić

Zdrowie w doniczce, czyli lubczyk o niesamowitych właściwościach 

Często po długich latach niewiedzy okazuje się, że na naszym parapecie lub w ogrodzie mieliśmy prawdziwy skarb. Mowa tu o lubczyku, który przez nasze babcie zawsze był uprawiany i podobne uwielbienie znajdywał także w kuchni. To popularne i jakże wyjątkowe ziele warto dołączyć do domowego menu - efekty są zaskakujące, a wszystko to naprawdę niewielkim kosztem. 

Lubczyk ogrodowy najczęściej dodajemy do rosołu. Ziele jest jednak często wykorzystywane w innych, gotowych już mieszankach przypraw, które doskonale podkreślą smak ryb, mięs, sałatek, a nawet owoców morza. Ponadto to naturalny afrodyzjak, wykorzystuje się go także w fitoterapii oraz ziołolecznictwie. 

Lubczyk - ziele cennych właściwościach i niebanalnym smaku 

Nasz niepozorny lubczyk to także źródło fitosteroli, kwasów organicznych oraz skrobi. W przyprawie można znaleźć także substancje, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy: usuwają nadmiar toksyn i mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo występowania chorób cywilizacyjnych. Najważniejsze właściwości zdrowotne znajdują się przede wszystkim w korzeniu lubczyku - zawarty w środku olejek uśmierza również bóle wynikające z kurczu mięśni, np. bóle miesiączkowe. Działanie detoksykujące z kolei pomaga utrzymać w dobrym stanie nerki oraz wątrobę. 

Idealnie do dań albo w ziołolecznictwie sięgać po lubczyk świeży, ponieważ wtedy ma najwięcej cennych właściwości. Roślinę śmiało można posiać w doniczce, a w sezonie letnim w ogrodzie. Uprawa nie jest trudna i wymagająca, a plony szybkie. Pamiętajmy - aby zioło najlepiej smakowało i miało najwięcej do zaoferowania, lepiej dodawać je na koniec gotowania. Zasada dotyczy zup, sosów czy wyżej wspomnianych ryb i owoców morza. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.