Przebij banana goździkami. Ten sprytny trik ma nie tylko ciekawe właściwości, ale i wyborny smak

W babcinych przepiśnikach, ale aktualnie też w sieci, można znaleźć wiele ciekawych i nietypowych połączeń smaków. Dla jednych szokiem jest zestawienie warzyw z owocami czy np. mięsa ze słodkim sosem. Co jeśli duetem będzie banan i goździki? To nie tylko obłędny smak i aromat, ale i wartościowe zestawienie dla naszego zdrowia.

Wśród nieco nietypowych pomysłów kulinarnych można znaleźć wiele połączeń, które na pierwszy rzut oka mogą być sporym zaskoczeniem. Jednak już po najmniejszym eksperymencie można się miło zaskoczyć. Tak właśnie jest gdy banana nabijemy goździkami, podobnie jak w okresie bożonarodzeniowym robi się to z pomarańczą. Efekt jest jednak zupełnie inny. 

Połącz banana z goździkami - smak i aromat to niebiański duet

Banan w duecie brzmi nieco zaskakująco, jednak warto wypróbować ten niecodzienny przepis. Żółte owoce o charakterystycznym smaku zazwyczaj jemy jako zdrową przekąskę, dodajemy do ciast, deserów czy serwujemy w anturażu innych owoców np. w sałatce. To jednak coś zupełnie innego, co zaskoczy nawet największych smakoszy. Co najważniejsze to nie tylko przyjemność dla kubków smakowych, ale i prawdziwa bomba witamin. 

Z połączenia popularnego owocu z orientalną, wyrazistą w smaku i zapachu przyprawą, otrzymamy zjawiskową herbatę. Taki napar obłędnie pachnie i smakuje. To jednak nie koniec niespodzianek - nietypowy napój bananowy z goździkami pozwoli łatwiej zasnąć i napełni dom pięknym aromatem. Jak zatem przygotować tego typu miksturę? To banalnie proste, a szczegóły wyjaśniamy w przepisie poniżej. 

Zobacz wideo Osad z herbaty? Plamy z sosu? Usuniesz je bez problemu dzięki produktowi, który masz w kuchni

Herbata z banana i goździków to zdrowy i smaczny rarytas

Przepis na owocowo-goździkowy napar znajdziemy na kanale na YouTube, który nosi nazwę SmartFox. Na krótkim nagraniu doskonale widać jak krok po kroku go przygotować. Zaczynamy od nabicia banana goździkami. Owoc powinien być jednak obrany ze skórki. Z kolei ilość przyprawy także powinna być przemyślana - im więcej goździków tym intensywniejszy efekt. Jak poleca autor przepisu, 15 sztuk w zupełności wystarczy. 

 

Banana nabitego goździkami włóż do garnka. Do naczynia wlej pół litra wody, tak by przykrywała owoc. Całość powinna się gotować na średniej mocy palnika przez około 10 minut. To jednak nie koniec - po tym czasie pozostaw banana w wodzie do ostygnięcia na około 30 minut. Wyjmij banana z garnka i wyrzuć go do kosza - owoc już się nie przyda, bo cały smak oddał naszej obłędnej herbacie. Tak przygotowany napar warto dodatkowo przecedzić przez sitko. Zaleca się wypijać go na 30 minut przed snem - to znacznie pomoże w zasypianiu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.