Koktajl bananowy zasmakuje nie tylko osobom, które dbają o zdrową dietę. To także dobra propozycja dla osób jedzących niewiele owoców – może łatwiej będzie zjeść pyszny koktajl zamiast pojedyncze owoce? Przedstawiamy kilka przepisów na koktajl bananowy! Jak go zrobić?
Koktajl z awokado i banana to doskonała dawka energii na drugie śniadanie. Pamiętaj tylko, aby do jego przygotowania kupić miękkie awokado – niedojrzałe nie nadaje się do takiego koktajlu.
Składniki:
Do misy blendera wrzuć obrane banany i awokado i zblenduj na gładką, jednolitą masę. Następnie dopraw sokiem z cytryny i miodem oraz wlej mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Koktajl z banana i kiwi na bazie zielonej herbaty jest doskonałą propozycją dla osób lubiących zdrowe smoothies. Dodatek świeżego szpinaku zapewni mu wspaniały intensywnie zielony kolor!
Składniki:
Obrane owoce kiwi oraz banana i garść szpinaku wrzuć do misy blendera i zblenduj na jednolitą, gładką masę. Wlej herbatę i dodaj łyżeczkę syropu z agawy. Wszystko dobrze wymieszaj.
Blender po koktajlu wydaje się trudny do wyczyszczenia? Nic z tych rzeczy, przetestuj nasze myki:
Koktajl truskawkowo-bananowy posmakuje bez wątpienia wszystkim lubiącym słodkie jogurty smakowe. Taki koktajl dobrze się sprawdzi jako zdrowsza alternatywa dla takiego jogurtu – przede wszystkim ze względu na kontrolę nad dosypywanym cukrem oraz rzeczywiście sporą ilość owoców w składzie!
Składniki:
Do miski blendera wrzuć banana oraz truskawki oczyszczone z szypułek. Zblenduj na gładką masę, dodaj jogurt naturalny, łyżkę miodu i wszystko wymieszaj.
Koktajl z ananasa i banana to propozycja specjalnie dla wielbicieli tropikalnych smaków. Przygotowany na mleczku kokosowym jest pyszny, aromatyczny i przywodzi na myśl ciepłe kraje!
Składniki:
Do misy blendera wrzuć banana oraz ananasa. Zblenduj, wlej mleczko kokosowe i wszystko dobrze wymieszaj. Podawaj z listkami świeżej melisy.
Wskazówka: Jeżeli chcesz, by koktajl bananowy był bardziej sycący, możesz dodać do niego płatki owsiane. Porcję (3-4 łyżki) zalej wcześniej gorącą wodą, by płatki zmiękły. Zblenduj je razem z owocami.