-
Haps
-
Jak przygotować
- Nikt nie uwierzy, że to ciasto zrobiłeś w 5 minut. Aksamitne, delikatne, a środek zaskakuje
Nikt nie uwierzy, że to ciasto zrobiłeś w 5 minut. Aksamitne, delikatne, a środek zaskakuje
Za szybkimi deserami szaleje chyba każdy. Można je wykonać o każdej porze dnia i nocy, bo przepis jest prosty, a składniki czekają już w kuchni. Przedstawiamy recepturę na ciasto, które ma w sobie to, co najlepsze. Owocowe nadzienie robi wrażenie na każdym.
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników
Biszkopty, świeże i słodkie owoce, a to wszystko przełożone śmietaną, która przełamuje smaki. Tak właśnie prezentuje się deser, który gotowy jest w dosłownie 5 minut. Przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie z nim nawet dziecko. Zapewne wszystkie składniki masz już w domu, więc możesz je wykonać od razu. Aby to nieskomplikowane ciasto jeszcze lepiej się prezentowało, wierzch możesz obsypać startą czekoladą. To właśnie ona świetnie łączy się z podanymi bananami i dodaje jeszcze większej słodkości.
Przepis na bananowca bez pieczenia
Składniki
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów,
- 7 dużych bananów,
- pół litra kwaśnej śmietany,
- szklanka drobnego cukru,
- 300 ml mleka,
- tabliczka mlecznej czekolady.
Sposób przygotowania
- Mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej. Nie ma być ono gorące, ale lekko ciepłe. W tym czasie obierz wszystkie banany i pokrój je w plastry. Tabliczkę czekolady zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Śmietanę przelej do wysokiego naczynia i ubij ją z dodatkiem drobnego cukru. Miksuj do momentu, aż słodzik się rozpuści.
- Biszkopty dokładnie zamocz w letnim mleku i ułóż je w średnim, podłużnym naczyniu. Na ciastka wyłóż ? ubitej śmietany i rozłóż pokrojone banany, posyp je połową czekolady. Ponownie rozprowadź połowę pozostałej masy śmietanowej i rozłóż pozostałą część biszkoptów.
- Na górze rozprowadź ostatnią część mieszanki śmietany i cukru, ułóż banany i całość posyp pozostałą połową startej czekolady.
- Tak przygotowany deser włóż do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie masa powinna zesztywnieć.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl