Nikt nie uwierzy, że to ciasto zrobiłeś w 5 minut. Aksamitne, delikatne, a środek zaskakuje

Za szybkimi deserami szaleje chyba każdy. Można je wykonać o każdej porze dnia i nocy, bo przepis jest prosty, a składniki czekają już w kuchni. Przedstawiamy recepturę na ciasto, które ma w sobie to, co najlepsze. Owocowe nadzienie robi wrażenie na każdym.
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Biszkopty, świeże i słodkie owoce, a to wszystko przełożone śmietaną, która przełamuje smaki. Tak właśnie prezentuje się deser, który gotowy jest w dosłownie 5 minut. Przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie z nim nawet dziecko. Zapewne wszystkie składniki masz już w domu, więc możesz je wykonać od razu. Aby to nieskomplikowane ciasto jeszcze lepiej się prezentowało, wierzch możesz obsypać startą czekoladą. To właśnie ona świetnie łączy się z podanymi bananami i dodaje jeszcze większej słodkości.

Przepis na bananowca bez pieczenia

Składniki

  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów,
  • 7 dużych bananów,
  • pół litra kwaśnej śmietany,
  • szklanka drobnego cukru,
  • 300 ml mleka,
  • tabliczka mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania

  1. Mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej. Nie ma być ono gorące, ale lekko ciepłe. W tym czasie obierz wszystkie banany i pokrój je w plastry. Tabliczkę czekolady zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Śmietanę przelej do wysokiego naczynia i ubij ją z dodatkiem drobnego cukru. Miksuj do momentu, aż słodzik się rozpuści.
  3. Biszkopty dokładnie zamocz w letnim mleku i ułóż je w średnim, podłużnym naczyniu. Na ciastka wyłóż ? ubitej śmietany i rozłóż pokrojone banany, posyp je połową czekolady. Ponownie rozprowadź połowę pozostałej masy śmietanowej i rozłóż pozostałą część biszkoptów.
  4. Na górze rozprowadź ostatnią część mieszanki śmietany i cukru, ułóż banany i całość posyp pozostałą połową startej czekolady.
  5. Tak przygotowany deser włóż do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie masa powinna zesztywnieć.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.