Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Banany to jedne z najchętniej wybieranych przez nas owoców. Nic w tym dziwnego, bo ich słodki smak jest bardzo kuszący. Można z nich zrobić orzeźwiający koktajl, dodać je do ciasta lub dopełnić nimi jakiś deser. Za każdym razem wyrzucamy jednak skórkę do kosza. Czy to aby dobry ruch? Okazuje się, że nie do końca, gdyż ten element również przyda się w kosmetyce i w... kuchni. Ze skórek stworzyć możemy herbatę bananową. Regularne jej picie zapewni nam wiele korzyści.
Związki zawarte w napoju ze skórek banana mają pozytywny wpływ na jakość snu. "Winny" okazuje się być tryptofan, który wspomaga odprężenie organizmu. Herbata bananowa polecana jest więc w przypadku bezsenności lub nieregularnego snu. Dlatego też najlepiej wypić ją godzinę przed pójściem spać. Napój pomaga także przy wzdęciach oraz w przypadku zatrzymania wody w organizmie.
Sam owoc to skarbnica witamin i soli mineralnych. Znaleźć w nim można na przykład magnez, który reguluje ciśnienie krwi i ma działanie uspokajające. Regularne spożywanie herbaty wspomaga regulację ciśnienia krwi i skurczów mięśniowych.
Same skórki mogą zahamować proces powstawania zmarszczek. Wszystko za sprawą witamin A i C. Jak je wykorzystać? Robiąc z nich okłady lub maseczki nawilżające. Należy tylko pamiętać o tym, by stosować je systematycznie.
Przygotuj:
Wykonanie:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.