Domowe maggi bez chemii. Już nigdy nie kupisz w sklepie, a najważniejszy składnik masz w ogrodzie

Na pewno wielu z was do swoich potraw dodaje płynną przyprawę o ciemnym kolorze popularnie nazywaną maggi. W zależności od producenta, na etykiecie możemy znaleźć różne cuda wianki i inne wzmacniacze smaku. Tylko po co dodawać do zupy pół tablicy Mendelejewa, kiedy maggi można zrobić samodzielnie? To tylko trzy składniki, a smak jest nieporównywalny.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Maggi to umowna nazwa płynnej przyprawy, która jest prawdopodobnie w każdej kuchni. Okazuje się jednak, że to również potoczna nazwa lubczyku, który świetnie zastąpi chemiczny płyn w rosole i gulaszu. Jak zrobić domowe maggi z lubczyku, soli i oliwy? To tak proste, że aż zabawne, a dodatkowo pyszne i zdrowe. 

Zobacz wideo

Domowe maggi - przepis na najlepszą przyprawę do zup

Składniki:

  • ok. 150 g liści lubczyku
  • 2 łyżeczki soli z lekkim czubkiem
  • oliwa

Sposób wykonania:

  1. Oderwij liście lubczyku od łodyg. Jednak łodyg nie wyrzucaj - włóż je do zamrażalnika i dodawaj bezpośrednio do zup, kiedy będzie taka potrzeba.
  2. Liście możesz porwać w dłoniach. Następnie przełóż je do miski lub innego naczynia, dodaj sól oraz 6-7 łyżek oliwy. 
  3. Za pomocą blendera ręcznego rozdrobnij całość na jednolitą pastę. 
  4. Przygotuj słoiczki. Włóż do nich pastę z lubczyku i na wierzchu dodaj odrobinę oliwy (pół łyżki wystarczy). 
  5. Słoiczki szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce. 

Wskazówka: Żeby dodatkowo podkręcić smak pasty, możesz dodać do niej łyżkę octu jabłkowego, ząbek czosnku, natkę pietruszki lub odrobinę ostrej papryki. Sposobów jest wiele, dlatego za każdym razem możesz zrobić maggi zupełnie na nowo.

Więcej o: