Więcej przepisów na domowe syropy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Niedawno podawaliśmy przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Okazuje się jednak, że wiosną można zrobić zdrowotne mikstury także z innych surowców, na przykład z młodych pędów sosny. Syrop z pędów sosny to domowy sposób na przeziębienie, działa kojąco na gardło i pomaga na kaszel. Przepis na ten syrop jest banalny, ale nie licz na to, że będzie gotowy następnego dnia. Żeby uzyskać idealny smak i wydobyć z pędów maksimum właściwości, syrop musi dojrzewać przez prawie miesiąc. Podpowiemy ci, jak samodzielnie zrobić domową miksturę, żeby jesienią i zimą nie martwić się kaszlem i chrypką.
Składniki:
Po dwóch tygodniach możesz spróbować smaku syropu. Jeśli jest przyjemny, to znaczy, że cały proces przebiega właściwie. Jeśli jednak będzie gorzki i odpychający, może to oznaczać, że się zepsuł. Gotowy syrop przecedź i przelej do małych słoiczków. Następnie zapasteryzuj je. Słoiczki włóż do większego garnka i zalej wodą do poziomu zakrętek. Zagotuj całość i na wolnym ogniu gotuj przez ok. 5 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w lodówce lub w piwnicy.