Syrop z pędów sosny to obowiązkowa pozycja w domowej apteczce. Zrobisz go w trzech krokach, ale pilnuj czasu

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, ile "zdrowia" możemy zebrać w parku, lesie lub na łące. Akurat teraz rozwijają się sosnowe pędy, z których można robić fantastyczny specyfik na kaszel, ból gardła i chrypkę. Żeby to zrobić, potrzebujesz jedynie młodych pędów i cukru, ale musisz uzbroić się w cierpliwość.

Więcej przepisów na domowe syropy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Niedawno podawaliśmy przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Okazuje się jednak, że wiosną można zrobić zdrowotne mikstury także z innych surowców, na przykład z młodych pędów sosny. Syrop z pędów sosny to domowy sposób na przeziębienie, działa kojąco na gardło i pomaga na kaszel. Przepis na ten syrop jest banalny, ale nie licz na to, że będzie gotowy następnego dnia. Żeby uzyskać idealny smak i wydobyć z pędów maksimum właściwości, syrop musi dojrzewać przez prawie miesiąc. Podpowiemy ci, jak samodzielnie zrobić domową miksturę, żeby jesienią i zimą nie martwić się kaszlem i chrypką. 

Zobacz wideo

Syrop z pędów sosny - przepis na domową miksturę na kaszel

Składniki:

  • 1 kg młodych, zielonych pędów sosnowych
  • 1 kg cukru

Sposób wykonania:

  1. Sosnowe pędy rozłóż na papierze w nasłonecznionym miejscu i pozostaw je na godzinę. W tym czasie przygotuj duży słoik, który pomieści całość - powinien być czysty i suchy.
  2. Na dno słoika wsyp warstwę cukru i na niej połóż warstwę pędów, każda z warstw powinna być mniej więcej taka sama. Warstwę pędów dociśnij tłuczkiem, możesz je lekko zgnieść - nic się nie stanie. Słoik zakręć i na dwa dni wystaw go na działanie promieni słonecznych.
  3. Syrop wytwarza się dość długo, może to potrwać nawet do 4 tygodni. Będzie gotowy, kiedy płyn przykryje pędy w całości. Każdego dnia zamieszaj zawartość słoika - to trochę przyśpieszy cały proces.

Po dwóch tygodniach możesz spróbować smaku syropu. Jeśli jest przyjemny, to znaczy, że cały proces przebiega właściwie. Jeśli jednak będzie gorzki i odpychający, może to oznaczać, że się zepsuł. Gotowy syrop przecedź i przelej do małych słoiczków. Następnie zapasteryzuj je. Słoiczki włóż do większego garnka i zalej wodą do poziomu zakrętek. Zagotuj całość i na wolnym ogniu gotuj przez ok. 5 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w lodówce lub w piwnicy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.