Gospodynie złapią się za głowę, jak zobaczą tą fasolową. Dodasz ten składnik, a wywołasz domowy galimatias

Kuchnia świata jest bardzo ciekawa, a każdy, kto choć trochę się nią interesuje musi spróbować tego dania. Ten przepis znany jest i w Polsce, lecz grecka wersja trochę się różni. Dodaje się do niej pewien charakterystyczny składnik, który może wywołać zamieszanie. Niektórzy go sobie chwalą, inni szeroko omijają.
Zobacz wideo Kotlety z fasoli

Fasolada to grecka wersja wszystkim znanej zupy fasolowej. Wyróżnia się ona wyjątkowym smakiem, który wytworzony jest z mieszanki składników. Obowiązkowo musi pojawić się w niej biała fasola, marchew, seler naciowy, a także przecier pomidorowy. Oprócz tego całość dopełniona jest charakterystycznym dla tego miejsca dodatkiem. Mowa tu o czarnych oliwkach, które w zależności od upodobań są uwielbiane, lub znienawidzone.

Przepis na fasoladę, czyli grecką zupę fasolową

Składniki

  • pół kilo suszonej białej fasoli,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 4 marchewki,
  • łodyga selera naciowego,
  • natka pietruszki,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka oregano,
  • 2 l bulionu,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • kilka czarnych oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Przed gotowaniem pamiętaj o tym, aby dzień wcześniej umieścić fasolę w misce z wodą. Dzięki temu będzie mogła się namoczyć, a czas gotowania będzie krótszy.
  2. Gdy fasola zostanie namoczona odcedź ją z wody, umieść w garnku z bulionem i zagotuj. Dodaj do niej również liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj do miękkości fasoli.
  3. Gdy warzywo się gotuje na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Cebule wraz z czosnkiem obierz z łupin. Cebule posiekaj na drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Całość umieść na tłuszczu i delikatnie podsmaż.
  4. Marchew obierz, seler dokładnie przemyj. Składniki także pokrój w plasterki i dorzuć do smażonych się warzyw. Pozostaw całość na ogniu przez około 5 minut, co jakiś czas mieszaj.
  5. Po upływie tego czasu dodaj do całości przecier pomidorowy. Dopraw całość solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
  6. Gdy fasola stanie się miękka dorzuć do niej zawartość patelni. Gotuj zupę przez następne 20 minut. Na koniec wsyp według uznania sól, pieprz, papryki i oregano. Całość udekoruj posiekaną  natką pietruszki i całymi czarnymi oliwkami. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA