Kuchnia świata jest bardzo ciekawa, a każdy, kto choć trochę się nią interesuje musi spróbować tego dania. Ten przepis znany jest i w Polsce, lecz grecka wersja trochę się różni. Dodaje się do niej pewien charakterystyczny składnik, który może wywołać zamieszanie. Niektórzy go sobie chwalą, inni szeroko omijają.
Fot. Shutterstock, NoirChocolate
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Kotlety z fasoli
Fasolada to grecka wersja wszystkim znanej zupy fasolowej. Wyróżnia się ona wyjątkowym smakiem, który wytworzony jest z mieszanki składników. Obowiązkowo musi pojawić się w niej biała fasola, marchew, seler naciowy, a także przecier pomidorowy. Oprócz tego całość dopełniona jest charakterystycznym dla tego miejsca dodatkiem. Mowa tu o czarnych oliwkach, które w zależności od upodobań są uwielbiane, lub znienawidzone.
REKLAMA
Przepis na fasoladę, czyli grecką zupę fasolową
Składniki
pół kilo suszonej białej fasoli,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 średniej wielkości cebule,
4 marchewki,
łodyga selera naciowego,
natka pietruszki,
pół szklanki przecieru pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
łyżeczka oregano,
2 l bulionu,
3 liście laurowe,
4 kulki ziela angielskiego,
pół łyżeczki ostrej papryki,
pół łyżeczki słodkiej papryki,
kilka czarnych oliwek,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Przed gotowaniem pamiętaj o tym, aby dzień wcześniej umieścić fasolę w misce z wodą. Dzięki temu będzie mogła się namoczyć, a czas gotowania będzie krótszy.
Gdy fasola zostanie namoczona odcedź ją z wody, umieść w garnku z bulionem i zagotuj. Dodaj do niej również liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj do miękkości fasoli.
Gdy warzywo się gotuje na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Cebule wraz z czosnkiem obierz z łupin. Cebule posiekaj na drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Całość umieść na tłuszczu i delikatnie podsmaż.
Marchew obierz, seler dokładnie przemyj. Składniki także pokrój w plasterki i dorzuć do smażonych się warzyw. Pozostaw całość na ogniu przez około 5 minut, co jakiś czas mieszaj.
Po upływie tego czasu dodaj do całości przecier pomidorowy. Dopraw całość solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Gdy fasola stanie się miękka dorzuć do niej zawartość patelni. Gotuj zupę przez następne 20 minut. Na koniec wsyp według uznania sól, pieprz, papryki i oregano. Całość udekoruj posiekaną natką pietruszki i całymi czarnymi oliwkami. Podawaj ze świeżym pieczywem.