Kuchnia polska obfita jest w smaczne i pożywne dania, którymi zachwycają się nie tylko Polacy. Jej historia sięga zarania dziejów, a tradycyjne potrawy robimy po dziś dzień. Jednak ile domów, tyle wersji klasycznych dań. Przykładem jest krupnik. W tej wersji prawie nikt go nie zna.
Fot. Shutterstock, Swetlana Wall
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa
Zupy to dania, które chętnie przygotowujemy jako pierwszą potrawę obiadową. Najczęściej wybór pada na rosół, pomidorową lub ogórkową. Mało kto pamięta o takim daniu, jakim jest krupnik. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet największy amator gotowania. Klasyczny przepis na to danie znajdzie się w każdej książce kucharskiej, a każdy gospodarz i gospodyni zna go na pamięć. Jednak ten przepis wprowadza zmianę, która zmienia smak i wygląd zupy. Mowa tu o pomidorach, których nie ma w tradycyjnej recepturze. Aby nadać całości jeszcze głębszego koloru, możesz dorzucić koncentrat pomidorowy.
REKLAMA
Przepis na krupnik z pomidorami
Składniki
2 woreczki kaszy jęczmiennej,
300 g żeberek wieprzowych,
średnia cebula,
2,5 l wody,
5 liści laurowych,
5 kulek ziela angielskiego,
4 średnie pomidory,
łyżka koncentratu pomidorowego,
3 marchewki,
? główki selera,
korzeń pietruszki,
natka pietruszki,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Żeberka przemyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Następnie umieść je w większym garnku i zalej wodą.
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w średnią kostkę. Na patelni podgrzej oliwę z oliwę i podsmaż na niej warzywo. Gdy się zarumieni dodaj ją do żeberek.
Do garnka ze składnikami wrzuć również liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj całość na średnim ogniu przez około 2 godziny. Co jakiś czas zdejmuj z wierzchu powstałe szumowiny. Najlepiej to zrobić za pomocą łyżki cedzakowej.
Podczas gdy mięso się gotuje, zajmij się warzywami. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz je ze skóry, następnie pokrój w kostkę. Marchew, korzeń pietruszki i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Całość dodaj do wywaru wraz z koncentratem pomidorowym, zamieszaj.
Woreczki, w których znajduje się kasza gryczana rozetnij nożyczkami. Ich zawartość wsyp do zupy i gotuj przez około 20 minut.
Pod koniec gotowania wyłów z wywaru żeberka, oddziel je od kości i ponownie wrzuć do garnka. Dorzuć również posiekaną natkę pietruszki, wsyp także według uznania sól i pieprz.
Przygotowaną zupę podawaj na ciepło wraz ze świeżym pieczywem.