Przez lata wujek Bogdan tak podawał krupnik. Przepis dostał od prababci. Cała magia dzieje się, gdy dodasz 1 składnik

Kuchnia polska obfita jest w smaczne i pożywne dania, którymi zachwycają się nie tylko Polacy. Jej historia sięga zarania dziejów, a tradycyjne potrawy robimy po dziś dzień. Jednak ile domów, tyle wersji klasycznych dań. Przykładem jest krupnik. W tej wersji prawie nikt go nie zna.
Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa

Zupy to dania, które chętnie przygotowujemy jako pierwszą potrawę obiadową. Najczęściej wybór pada na rosół, pomidorową lub ogórkową. Mało kto pamięta o takim daniu, jakim jest krupnik. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet największy amator gotowania. Klasyczny przepis na to danie znajdzie się w każdej książce kucharskiej, a każdy gospodarz i gospodyni zna go na pamięć. Jednak ten przepis wprowadza zmianę, która zmienia smak i wygląd zupy. Mowa tu o pomidorach, których nie ma w tradycyjnej recepturze. Aby nadać całości jeszcze głębszego koloru, możesz dorzucić koncentrat pomidorowy.

Przepis na krupnik z pomidorami

Składniki

  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej,
  • 300 g żeberek wieprzowych,
  • średnia cebula,
  • 2,5 l wody,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 4 średnie pomidory,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 3 marchewki,
  • ? główki selera,
  • korzeń pietruszki,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Żeberka przemyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Następnie umieść je w większym garnku i zalej wodą.
  2. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w średnią kostkę. Na patelni podgrzej oliwę z oliwę i podsmaż na niej warzywo. Gdy się zarumieni dodaj ją do żeberek.
  3. Do garnka ze składnikami wrzuć również liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj całość na średnim ogniu przez około 2 godziny. Co jakiś czas zdejmuj z wierzchu powstałe szumowiny. Najlepiej to zrobić za pomocą łyżki cedzakowej.
  4. Podczas gdy mięso się gotuje, zajmij się warzywami. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz je ze skóry, następnie pokrój w kostkę. Marchew, korzeń pietruszki i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Całość dodaj do wywaru wraz z koncentratem pomidorowym, zamieszaj.
  5. Woreczki, w których znajduje się kasza gryczana rozetnij nożyczkami. Ich zawartość wsyp do zupy i gotuj przez około 20 minut.
  6. Pod koniec gotowania wyłów z wywaru żeberka, oddziel je od kości i ponownie wrzuć do garnka. Dorzuć również posiekaną natkę pietruszki, wsyp także według uznania sól i pieprz.
  7. Przygotowaną zupę podawaj na ciepło wraz ze świeżym pieczywem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.