Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Nic nie zastąpi smaku tradycyjnych pierogów, przygotowanych według domowej receptury. Flagowe danie kuchni polskiej jest banalnie proste w przygotowaniu - kluczem do sukcesu jest jednak swojski skład i babcine sztuczki. Mowa tu o odpowiednim zagniataniu ciasta, późniejszym lepieniu i apetycznym podaniu.
Nie da się ukryć, że pierogi zajmują piedestał wśród tradycyjnych dań polskiej kuchni. Ten swojski rarytas figuruje zarówno w wytrawnych wersjach np. z mięsem, grzybami czy kapustą, jak i słodkich - z serem czy owocami. Niezależnie od preferowanej formy podania kluczem do sukcesu jest perfekcyjne ciasto. Babcina receptura okaże się zatem bezkonkurencyjna.
Ciasto na pierogi to przysłowiowa bułka z masłem. Jeśli chcesz, by było sprężyste, miękkie i smaczne zastosuj metodę babci - poza energicznym wyrabianiem ciasta, należy dać mu około 20 minut na leżakowanie, najlepiej pod nagrzaną, szklaną miską. W ten sposób nadamy mu odpowiednią strukturę. Warto pamiętać także o triku z gorącą wodą - to wyznacznik smaku i sprężystości.
Składniki:
Sposób przygotowania: