Przepis na ciasto na pierogi. Babcina receptura to jakość i prostota - ważny jest także jeden szczegół

Pierogi to nasze kulinarne dobro narodowe. Żaden przepis nie zastąpi jednak babcinej receptury przygotowywanej ze swojskich składników ze szczyptą miłości. Aby ciasto wyszło idealnie sprężyste i delikatne warto zastosować sprawdzoną metodę - mowa tu o leżakowaniu, które gwarantuje idealną strukturę i smak.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nic nie zastąpi smaku tradycyjnych pierogów, przygotowanych według domowej receptury. Flagowe danie kuchni polskiej jest banalnie proste w przygotowaniu - kluczem do sukcesu jest jednak swojski skład i babcine sztuczki. Mowa tu o odpowiednim zagniataniu ciasta, późniejszym lepieniu i apetycznym podaniu. 

Ciasto na pierogi według babcinej receptury

Nie da się ukryć, że pierogi zajmują piedestał wśród tradycyjnych dań polskiej kuchni. Ten swojski rarytas figuruje zarówno w wytrawnych wersjach np. z mięsem, grzybami czy kapustą, jak i słodkich - z serem czy owocami. Niezależnie od preferowanej formy podania kluczem do sukcesu jest perfekcyjne ciasto. Babcina receptura okaże się zatem bezkonkurencyjna. 

Ciasto na pierogi to przysłowiowa bułka z masłem. Jeśli chcesz, by było sprężyste, miękkie i smaczne zastosuj metodę babci - poza energicznym wyrabianiem ciasta, należy dać mu około 20 minut na leżakowanie, najlepiej pod nagrzaną, szklaną miską. W ten sposób nadamy mu odpowiednią strukturę. Warto pamiętać także o triku z gorącą wodą - to wyznacznik smaku i sprężystości. 

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Przepis na ciasto na pierogi z tradycyjnej receptury babci

Składniki: 

  • 0,5 kg mąki pszennej, 
  • szklanka gorącej, przegotowanej wody,
  • łyżka masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Mąkę na pierogi przesiewamy na stolnicę, formując kopczyk. W środku robimy wgłębienie do którego dodajemy szczyptę soli, rozpuszczone masło i stopniowo wlewamy gorącą wodę. 
  2. Wszystkie składniki zagarniamy do środka, siekamy nożem, a następnie przechodzimy do energicznego i starannego zagniatania ciasta. 
  3. Uformowaną kulę przykrywamy nagrzaną w piekarniku szklaną miską na około 20-30 minut. 
  4. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół. Jedną część przykrywamy ściereczką, by zapobiec zeschnięciu, z kolei drugą cienko rozwałkowujemy. W tak przygotowanym płacie ciasta wycinamy okręgi za pomocą szklanki. Na każdą porcję nakładamy hojnie farsz i przechodzimy do lepienia pierogów. 
  5. Polecamy poświęcić lepieniu dłuższą chwilę i zadbać o estetyczne brzegi pierogów np. tworząc falbankę lub warkoczyk. 
  6. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku i podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: