• Link został skopiowany

Ciasto na pierogi bez jajka - przepis. Pożegnaj się z twardymi jak skała pierogami. Te będą mięciutkie

Ciasto na pierogi bez jajka - przepis dla tych, którzy nie mają jajek w lodówce, są weganami, lub po prostu chcą w końcu zjeść pyszne i mięciutkie pierogi. Jak przygotować ciasto na pierogi w ten sposób? Czy wystarczy jedynie pominąć ten składnik w tradycyjnym przepisie? Rozwiewamy wątpliwości.
Ciasto na pierogi bez jajka - przepis
fot.pixabay/piviso

Pozbycie się tego jednego składnika, którym jest jajko, sprawi, że pierogi będą mięciutkie, ale też ciasto będzie bardziej elastyczne i sprężyste, co ułatwi ich przygotowanie. Warto wypróbować ten sposób i przekonać się, że takie pierogi są o niebo lepsze niż te, które robiliśmy do tej pory, dodając jajko do ciasta. Podpowiadamy, jak krok po kroku, przygotować ciasto na pierogi bez jajka.

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Ciasto na pierogi bez jajka - przepis. Ten sposób jest najlepszy

Choć ciasto na pierogi, podobnie jak na naleśniki, przygotowujemy na wiele różnorodnych sposobów, to zdecydowanie ten pozbawiony ciasta będzie najlepszym wyborem. Lista składników jest krótka, ale nie dajcie się zwieść, bo gwarantujemy prawdziwą ucztę!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 350 ml gorącej wody,
  • łyżeczka soli.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na ciasto na pierogi bez jajka. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Do przygotowania ciasta na pierogi potrzebna będzie duża miska. Przesiewamy do niej mąkę i dodajemy łyżeczkę soli.
  2. Następnie przygotowujemy gorącą wodę i stopniowo wlewamy ją do miski, mieszając składniki za pomocą łyżki.
  3. Tak przygotowane ciasto wyrabiamy przez około 10 minut do uzyskania elastycznej, sprężystej oraz gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto się klei, warto podsypać je mąką.
  4. Wyrobione w ten sposób ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 30-40 minut.
  5. Po czasie dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek.
  6. Kółeczka wycinamy przy pomocy szklanki, na środek nakładamy farsz, a następnie dokładnie zlepiamy oba końce. Każdy pierożek odkładamy na stolnicę oprószoną mąką.
  7. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Wyciągamy je po trzech minutach od momentu wypłynięcia.
Więcej o: