Przepis na naleśniki. Dodaj ten prosty składnik, a zadzieje się magia. Będą puszyste jak chmurki

Przepis na naleśniki - mogłoby się wydawać, że znamy ich już zbyt wiele. Jednak nie zawsze naleśniki są takie, jak byśmy sobie tego życzyli. Okazuje się, że jest prosty sposób na to, by były obłędnie pyszne i puszyste jak chmurki. Podpowiadamy, czego nie może zabraknąć na liście składników.

Każdy ma swój przepis na naleśniki. Warto jednak udoskonalać to, co znamy. Banalnie prosty przepis na pyszną przekąskę - na słodko lub słono - to coś, co znamy i kochamy. Ale co zrobić, by pyszne naleśniki były jeszcze bardziej puszyste? Odpowiadamy.

Zobacz wideo Lewandowska pokazała, jak robi naleśniki, które "Klara uwielbia". Nie są one jednak zwyczajne

Co zrobić, by naleśniki były puszyste? Dodaj ten składnik do ciasta

Co zrobić, by naleśniki były puszyste? To pytanie z pewnością zadaje sobie wielu z nas. Okazuje się, że aby zachwycić miłośników naleśników wcale nie potrzeba wymyślnych składników. Wystarczy, że do ciasta dodamy jeden składnik, a będą puszyste jak nigdy. Mowa tu o skrobi ziemniaczanej, którą należy rozpuścić we wrzątku.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Na porcję naleśników z jednej szklanki mąki i dwóch jajek wystarczy pół szklanki skrobi wymieszanej z połową szklanki gorącej wody. Tę miksturę dodajemy do wszystkich innych składników, pamiętając, że mąkę dodajemy na końcu.

Przepis na puszyste naleśniki. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • 2 duże jajka,
  • ¾ szklanki wody gazowanej,
  • 4 łyżki masła lub oleju roślinnego,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki skrobi ziemniaczanej.
  • pół szklanki wrzątku,
  • odrobina cukru (do słodkiej wersji).

Sposób przygotowania:

  1. Jajka i mleko wyjmujemy z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.
  2. W misce łączymy mleko, wodę oraz jajka.
  3. Dodajemy szczyptę soli, cukier, cztery łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego.
  4. Skrobię mieszamy z wrzątkiem w 250 ml szklance w proporcji 1:1.
  5. Następnie dodajemy mąkę.
  6. Składniki miksujemy na gładką masę.
  7. Ciasto smażymy na rozgrzanej patelni. Naleśniki smażymy z obu stron, aż się zarumienią.
  8. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o: