Każdy ma swój przepis na naleśniki. Warto jednak udoskonalać to, co znamy. Banalnie prosty przepis na pyszną przekąskę - na słodko lub słono - to coś, co znamy i kochamy. Ale co zrobić, by pyszne naleśniki były jeszcze bardziej puszyste? Odpowiadamy.
Zobacz wideo Lewandowska pokazała, jak robi naleśniki, które "Klara uwielbia". Nie są one jednak zwyczajne
Co zrobić, by naleśniki były puszyste? Dodaj ten składnik do ciasta
Co zrobić, by naleśniki były puszyste? To pytanie z pewnością zadaje sobie wielu z nas. Okazuje się, że aby zachwycić miłośników naleśników wcale nie potrzeba wymyślnych składników. Wystarczy, że do ciasta dodamy jeden składnik, a będą puszyste jak nigdy. Mowa tu o skrobi ziemniaczanej, którą należy rozpuścić we wrzątku.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Na porcję naleśników z jednej szklanki mąki i dwóch jajek wystarczy pół szklanki skrobi wymieszanej z połową szklanki gorącej wody. Tę miksturę dodajemy do wszystkich innych składników, pamiętając, że mąkę dodajemy na końcu.
Przepis na puszyste naleśniki. Sposób przygotowania krok po kroku
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mleka,
- 2 duże jajka,
- ¾ szklanki wody gazowanej,
- 4 łyżki masła lub oleju roślinnego,
- szczypta soli,
- pół szklanki skrobi ziemniaczanej.
- pół szklanki wrzątku,
- odrobina cukru (do słodkiej wersji).
Sposób przygotowania:
- Jajka i mleko wyjmujemy z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.
- W misce łączymy mleko, wodę oraz jajka.
- Dodajemy szczyptę soli, cukier, cztery łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego.
- Skrobię mieszamy z wrzątkiem w 250 ml szklance w proporcji 1:1.
- Następnie dodajemy mąkę.
- Składniki miksujemy na gładką masę.
- Ciasto smażymy na rozgrzanej patelni. Naleśniki smażymy z obu stron, aż się zarumienią.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!