Wyśmienity przepis na ogórki kiszone jak u babci. Do słoików dodaj jeszcze to warzywo, a smak będzie nie z tej planety

Ogórki kiszone to gwiazdy każdego posiłku. Potrafią wynieść smak potrawy na wyższy poziom, a do tego są szalenie zdrowe. Te popularne w Polsce przetwory można jeszcze dodatkowo podrasować. Wystarczy dodać kilka cukinii, by stworzyć kulinarne dzieło sztuki.

Kiszona cukinia jest równie pyszna co ogórki. Będzie świetnie komponować się zarówno z tradycyjnymi obiadami, jak i warzywnymi sałatkami. Mieszanka kiszonych ogórków i cukinii będzie stanowiła również doskonałą przekąskę na imprezowym stole. Takiego twistu warzywnego jeszcze nie robiłaś, a naprawdę warto.

Zobacz wideo Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 1 kg młodych cukinii,
  • 6 ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu,
  • kilka liści chrzanu,
  • 10 baldachów kopru,
  • 1 litr zimnej wody,
  • 1 łyżka soli kamiennej.

Przepis na ogórki kiszone z cukinią. Przetwory będą smaczne jak u babci

Ogórki i cukinie przekładamy do głębokiej miski i zalewamy zimną wodą. Po 40 minutach wylewamy wodę, a warzywa opłukujemy pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki, a cukinię kroimy na mniejsze części, tak by wielkością nie odbiegały od ogórków. W międzyczasie wyparzamy słoiki i odstawiamy do ostygnięcia. Pokrywki zaś warto wygotować we wrzątku. 

Czosnek obieramy, a każdy ząbek przekrawamy wzdłuż na pół. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy w grube plastry. Na dno ostudzonych słoików wykładamy koper, ząbki czosnku i plastry chrzanu. Na tym układamy ściśle ogórki i cukinie, a na wierzch ponownie kładziemy koper, czosnek i chrzan. W zależności od wielkości słoika inne będą proporcje tych składników. Te zależą również od tego, jaki smak ogórków preferujemy. 

Ostatnim etapem jest przygotowanie zalewy. Wodę solimy solą kamienną i zagotowujemy. Gdy jest jeszcze gorąca, zalewamy nią słoiki, tak by wszystkie warzywa były przykryte. W innym wypadku przetwory zaczną się psuć. Zakręcamy słoiki, jednak niezbyt szczelnie, by mógł zachodzić proces fermentacji. Następnie odkładamy kiszonki w ciepłe, ciemne miejsce na tydzień. Po tym czasie zarówno ogórki, jak i cukinie są gotowe do spożycia i wyśmienite. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.