Przepis na paprykę marynowaną spod Sandomierza. Kultowy przysmak regionu "badylarzy"

Przepis na paprykę marynowaną to w regionie świętokrzyskim receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie. W okolicach Sandomierza rozpościerają się różnorodne sady i uprawy. Rolników nie brakuje, a plony można dostać na miejscowej giełdzie. Dlatego jeśli usłyszysz coś o "badylarzach", to wiedz, iż jest to żartobliwe określenie sadowników z lat PRL-u i często odnosi się do Ziemi Świętokrzyskiej.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Przyrządzanie sezonowych przetworów to zwyczaj panujący w całym kraju. Jednak w regionie świętokrzyskim panuje przekonanie, że nie ma warzywa, lub owocu, którego nie dałoby się upchnąć w słoik. Stąd przepis na paprykę marynowaną z czasem stał się hitem i obowiązkową przekąską przyrządzaną na zimę. Jeśli szukasz sprawdzonej receptury, to nie mogłeś trafić lepiej. 

Przepis na paprykę marynowaną. Receptura stara jak świat

Papryka konserwowa tak mocno zakorzeniła się w smakach województwa świętokrzyskiego, że z każdym rokiem robiono jej w domach ogromne ilości. Nikt nie myślał o przyrządzaniu symbolicznych kilku słoiczków, a praca nad wekami zajmowała czasem całe dnie. Stąd nie bez powodu mówiło się, że trzeba zaplanować czas i miejsce oraz sięgnąć po stary przepis na paprykę marynowaną. W domowe przetwory zaangażowana była niemal cała rodzina. Mama myła paprykę i robiła zalewę, tata kroił warzywa, a małe dziecięce rączki upychały wszystko do słoików. Czas mijał pracowicie, ale bardzo zabawnie. Chcesz poznać smaki regionu "badylarzy?" Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Składniki:

  • 5 kg czerwonej papryki,
  • 2 główki czosnku,
  • pół szklanki ziaren gorczycy,
  • ziarna ziela angielskiego,
  • liście laurowe.

Zalewa:

  • 4 litry wody,
  • szklanka oleju,
  • półtorej łyżki soli,
  • szklanka octu,
  • szklanka cukru,

Pamiętaj, że ilość czosnku zależna jest od ilości słoików. Kluczowe jest to, aby w każdym znajdował się jeden ząbek. Podobnie jest w przypadku ziaren ziela angielskiego. Najlepiej będzie kiedy do każdego słoiczka wrzucisz po trzy lub cztery kuleczki. Jeśli chodzi o gorczycę, wystarczy łyżka na słoik. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Papryka marynowana. Przepis babci krok po kroku

  1. Warzywa przekrój na połowy. Usuń ogonki i gniazda nasienne. 
  2. Paprykę umyj dokładnie pod bieżącą wodą.
  3. Każdą sztukę podziel na szerokie pasy, ale ich długość nie może przekroczyć wysokości słoika.
  4. Do umytych i wyparzonych słoików wrzuć po łyżce gorczycy, cztery kulki ziela angielskiego, dwa liście laurowe i ząbek czosnku.
  5. Układaj pokrojoną paprykę. Przygotuj zalewę.
  6. Do garnka wlej wodę, ocet i olej. Wsyp cukier oraz sól. Zagotuj.
  7. Wrzątkiem zalej słoiki z papryką. Zakręć.
  8. Paprykę marynowaną poddaj pasteryzacji. Gotuj 20 minut.
Więcej o: