Sałatka z ogórków na zimę. Przepis z lat 90., który nigdy nie wyjdzie z mody. Tak to robiły nasze mamy

Sałatka z ogórków na zimę, to przepis na kultowe weki z lat 90. Doskonale pamiętam, jak mama latem szatkowała dużą ilość warzyw, a później wrzucała je do słoika. Całość skąpana była w zalewie, którą przyrządzała według własnej kompozycji. Jeśli szukasz sprawdzonej receptury, to świetnie trafiłaś.
Zobacz wideo Dlaczego ogórków nie można jeść razem z pomidorami?

Domowe przetwory to od pokoleń sprawdzona metoda na zatrzymanie smaków lata. Dzięki wekom po różne pyszności można sięgnąć także zimą. Sałatka z ogórków to kwintesencja minionych czasów, jednak dziś, coraz więcej osób poszukuje tej starej receptury na dodatek do obiadu.

Sałatka z ogórków na zimę. Przepis mojej mamy z lat 90.

W latach 90. każde lato odbywało się pod znakiem przyrządzania weków. Najpierw dżemy i soki z truskawek, później konfitury z malin, aż w końcu sałatka z ogórków. Na zimę mieliśmy spiżarnię pełną smakołyków. Jeśli chcesz przygotować pyszną i soczystą surówkę, wypróbuj przepis mojej mamy, na przetwory z ogórków.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 duże marchewki,
  • 2 cebule,
  • 2 pęczki kopru,
  • 2 litry wody.

Zalewa:

  • 3 łyżki soli,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • 500 ml octu,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju.

Sałatka szwedzka, czyli sałatka z posiekanych ogórków w pysznej zalewie przyda się także jako przekąska, kiedy na stole ląduje talerz wędlin i świeże pieczywo. Kluczem do przyrządzenia najlepszych weków jest wykorzystanie wyłącznie ogórków gruntowych, a nie szklarniowych. Pamiętaj również, aby przed szatkowaniem nie tylko dokładnie umyć zielone warzywa, ale namoczyć je wcześniej w zimnej wodzie. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak powstaje sałatka z ogórków? Na zimę będzie jak znalazł!

  1. Ogórki wrzuć do dużej misy, lub do zlewu, zatkaj odpływ i wlej zimną wodę. Postaw w niej warzywa na godzinę. 
  2. Po tym czasie dokładnie umyj każdy ogórek, pozbawiając go najmniejszych zanieczyszczeń.
  3. Za pomocą szatkownicy pokrój je w cienkie plastry i wrzuć do miski. 
  4. Obierz cebulą i posiekaj w piórka. Przełóż do ogórków. 
  5. Marchew obierz i poszatkuj w plastry, posiekaj koper. Połącz z pozostałymi składnikami.
  6. Do dwóch litrów wody wsyp sól. Wymieszaj, aż się rozpuści. Zalej warzywa i odstaw na dwie godziny.
  7. Po tym czasie odlej wodę.
  8. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, olej i ocet, wsyp sól, cukier i gorczycę. Zagotuj.
  9. Do czystych i wyparzonych słoików włóż posiekane warzywa. Uzupełnij gorącą zalewą.
  10. Zakręć dokładnie każdy słoik. 
  11. Sałatkę z ogórków poddaj pasteryzacji. Na dno garnka połóż ściereczkę. Włóż kilka słoików, tak, aby nie stykały się ze sobą. Zalej garnek wodą na 3/4 wysokości słoika. Gotuj 15 minut.
  12. Po tym czasie zdejmij z palnika i odstaw do góry dnem. Kolejnego dnia zanieś do spiżarni lub piwnicy.
Więcej o:
Copyright © Agora SA