Zobacz wideo Dlaczego ogórków nie można jeść razem z pomidorami?
Domowe przetwory to od pokoleń sprawdzona metoda na zatrzymanie smaków lata. Dzięki wekom po różne pyszności można sięgnąć także zimą. Sałatka z ogórków to kwintesencja minionych czasów, jednak dziś, coraz więcej osób poszukuje tej starej receptury na dodatek do obiadu.
Sałatka z ogórków na zimę. Przepis mojej mamy z lat 90.
W latach 90. każde lato odbywało się pod znakiem przyrządzania weków. Najpierw dżemy i soki z truskawek, później konfitury z malin, aż w końcu sałatka z ogórków. Na zimę mieliśmy spiżarnię pełną smakołyków. Jeśli chcesz przygotować pyszną i soczystą surówkę, wypróbuj przepis mojej mamy, na przetwory z ogórków.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 2 duże marchewki,
- 2 cebule,
- 2 pęczki kopru,
- 2 litry wody.
Zalewa:
- 3 łyżki soli,
- 2 łyżki gorczycy,
- 500 ml octu,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki oleju.
Sałatka szwedzka, czyli sałatka z posiekanych ogórków w pysznej zalewie przyda się także jako przekąska, kiedy na stole ląduje talerz wędlin i świeże pieczywo. Kluczem do przyrządzenia najlepszych weków jest wykorzystanie wyłącznie ogórków gruntowych, a nie szklarniowych. Pamiętaj również, aby przed szatkowaniem nie tylko dokładnie umyć zielone warzywa, ale namoczyć je wcześniej w zimnej wodzie. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jak powstaje sałatka z ogórków? Na zimę będzie jak znalazł!
- Ogórki wrzuć do dużej misy, lub do zlewu, zatkaj odpływ i wlej zimną wodę. Postaw w niej warzywa na godzinę.
- Po tym czasie dokładnie umyj każdy ogórek, pozbawiając go najmniejszych zanieczyszczeń.
- Za pomocą szatkownicy pokrój je w cienkie plastry i wrzuć do miski.
- Obierz cebulą i posiekaj w piórka. Przełóż do ogórków.
- Marchew obierz i poszatkuj w plastry, posiekaj koper. Połącz z pozostałymi składnikami.
- Do dwóch litrów wody wsyp sól. Wymieszaj, aż się rozpuści. Zalej warzywa i odstaw na dwie godziny.
- Po tym czasie odlej wodę.
- Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, olej i ocet, wsyp sól, cukier i gorczycę. Zagotuj.
- Do czystych i wyparzonych słoików włóż posiekane warzywa. Uzupełnij gorącą zalewą.
- Zakręć dokładnie każdy słoik.
- Sałatkę z ogórków poddaj pasteryzacji. Na dno garnka połóż ściereczkę. Włóż kilka słoików, tak, aby nie stykały się ze sobą. Zalej garnek wodą na 3/4 wysokości słoika. Gotuj 15 minut.
- Po tym czasie zdejmij z palnika i odstaw do góry dnem. Kolejnego dnia zanieś do spiżarni lub piwnicy.