Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sałatka jarzynowa to klasyka polskiej kuchni i królowa imprez oraz wszelakich świąt, w tym również Wielkanocnych. Ogromna popularność sprawiła, że niemal w każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Dla poszukiwaczy smaku idealnego polecamy przyjrzeć się babcinym trikom, które gwarantują obłędny i spektakularny efekt.
Przepis na sałatkę jarzynową, która króluje na wielkanocnym stole, zaczyna się oczywiście od skompletowania wszystkich składników. Może być to trudne, ponieważ niemal w każdym domu czy regionie polski, przepis nieco się różni. Bazą są oczywiście jajka, włoszczyzna i majonez, a czasami także ziemniaki, jabłko, ogórki kiszone, a nawet...kukurydza.
Bez względu na preferowane dodatki, jarzynowa włoszczyzną stoi - jak więc odpowiednio przygotować warzywa? Babcina metoda mówi, że warto wykorzystać te z rosołu, jednak innym rozwiązaniem jest ugotowanie całej mieszanki w jednym garnku i osolonej wodzie. Szczegółem na który również warto zwrócić uwagę, jest fakt, iż włoszczyzny nie należy gotować - mundurki zapewnią swojski smak sałatce.
Poza odpowiednim gotowaniem istotne jest także samo krojenie. Drobno i równo pokrojone składniki to podstawa dla smaku i estetyki sałatki. Kluczem bez którego tradycyjny rarytas nie istnieje, jest także majonez. Od lat między rodakami toczy się spór - połowa wielbi Kielecki, zaś pozostała część Winiary. Tutaj werdykt jest prosty - domowy! Wystarczy kilka składników, by zastąpić sklepowy słoik domowym, kremowym sosem. Należy pamiętać także o unikaniu cebuli, która sprawia, że sałatka jarzynowa psuje się w ekstremalnie szybkim tempie. Do sałatki oprócz majonezu i jogurtu, warto dodać także łyżeczkę ulubionej musztardy, która podkręci smak całej potrawy.
Groszek, jajka i warzywa korzeniowe są słodkie. Warto zatem wzbogacić jarzynową o produkt ekstra, mowa tu o ogórkach kiszonych, kwaśnym jabłku czy sparzonym na sitku porze. Owe składniki podkreślą smak i sprawią, że całość nie będzie mdła i nudna.