Nie Kielecki, nie Winiary. Oto nowy król wśród majonezów. Zrobisz go w domu i nie potrzebujesz nawet jajek

Spór majonezowy można łatwo rozwiązać - zamiast Kieleckiego czy Winiary wystarczy przygotować własny produkt. Warto jednak odrobinę zaszaleć i zrezygnować z jajecznej bazy. Wegański majonez to obłędny sos i dodatek do wielkanocnych potraw.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Majonez to jeden z podstawowych dodatków, który króluje w polskich domach. Kultowy produkt podzielił jednak rodaków na fanów Winiary i zwolenników Kieleckiego. Spór można jednak ekspresowo załagodzić - wystarczy zastąpić sklepowy słoik domowym produktem i to bez grama jajek!

Zapomnij o sklepowym słoju. Oto wegański majonez 

W okresie świąt na stołach królują różnego rodzaju specjały, fikuśne sałatki i zimne przystawki. Wówczas w kuchni nie może zabraknąć majonezu, który jest jednym z bazowych składników wielu smacznych kąsków. W ostatnich tygodniach cena sklepowych słoików poszła kolosalnie w górę co może być idealną motywacją do przygotowania domowej wersji. 

Wegański majonez dla wielu może brzmieć śmiesznie i niedorzecznie. Jednak kto raz go posmakuje, zapomni o tradycyjnej wersji, bowiem odpowiednie składniki gwarantują idealną, kremową konsystencję i niebanalny smak. Receptur jest wiele, ale ta bazująca na aquafabie, czyli np. zalewie z ciecierzycy, cytrynie i musztardzie wypada wręcz rewelacyjnie. 

Zobacz wideo Katarzyna Bosacka zdradza, jakie produkty zawsze warto mieć w lodówce

Przepis na wege majonez - kultowy sos bez grama jaj

Składniki: 

  • 125 ml aquafaby, czyli np. zalewa z puszki ciecierzycy,
  • łyżka płatków drożdżowych, 
  • 2 łyżeczki octu lub soku z cytryny,
  • łyżeczka musztardy,
  • odrobina soli, 
  • 1/4 łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego innego słodzika,
  • 1,5 szklanki oleju roślinnego.

Sposób przygotowania: 

  1. Do wysokiego naczynia wlewamy aquafabę, musztardę, sok z cytryny, płatki drożdżowe, sól i słodzik. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy przez około dwie minuty - na najwyższych obrotach. 
  2. Następnie stopniowo wlewamy olej i cały czas miksujemy. W połowie wlewania oleju zacząć mocno ruszać blenderem góra dół i lać dalej olej. Wówczas majonez zgęstenieje - to znak, że jest gotowy.
  3. Tak przygotowany wegański majonez przekładamy do słoika i przechowujemy szczelnie zamknięty w lodówce. 
  4. Wskazówka - jeśli chcemy, by nasz majonez miał bardziej wyrazisty smak, możemy dodać np. trufle, świeże zioła, srirache, czosnek czy w nieco orientalnym wydaniu mango. 
  5. Tak przygotowany majonez świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole - można dodać go do sałatek, jajek, wędlin i innych smacznych potraw. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.