Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Majonez to jeden z podstawowych dodatków, który króluje w polskich domach. Kultowy produkt podzielił jednak rodaków na fanów Winiary i zwolenników Kieleckiego. Spór można jednak ekspresowo załagodzić - wystarczy zastąpić sklepowy słoik domowym produktem i to bez grama jajek!
Zapomnij o sklepowym słoju. Oto wegański majonez
W okresie świąt na stołach królują różnego rodzaju specjały, fikuśne sałatki i zimne przystawki. Wówczas w kuchni nie może zabraknąć majonezu, który jest jednym z bazowych składników wielu smacznych kąsków. W ostatnich tygodniach cena sklepowych słoików poszła kolosalnie w górę co może być idealną motywacją do przygotowania domowej wersji.
Wegański majonez dla wielu może brzmieć śmiesznie i niedorzecznie. Jednak kto raz go posmakuje, zapomni o tradycyjnej wersji, bowiem odpowiednie składniki gwarantują idealną, kremową konsystencję i niebanalny smak. Receptur jest wiele, ale ta bazująca na aquafabie, czyli np. zalewie z ciecierzycy, cytrynie i musztardzie wypada wręcz rewelacyjnie.
Zobacz wideo Katarzyna Bosacka zdradza, jakie produkty zawsze warto mieć w lodówce
Przepis na wege majonez - kultowy sos bez grama jaj
Składniki:
- 125 ml aquafaby, czyli np. zalewa z puszki ciecierzycy,
- łyżka płatków drożdżowych,
- 2 łyżeczki octu lub soku z cytryny,
- łyżeczka musztardy,
- odrobina soli,
- 1/4 łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego innego słodzika,
- 1,5 szklanki oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Do wysokiego naczynia wlewamy aquafabę, musztardę, sok z cytryny, płatki drożdżowe, sól i słodzik. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy przez około dwie minuty - na najwyższych obrotach.
- Następnie stopniowo wlewamy olej i cały czas miksujemy. W połowie wlewania oleju zacząć mocno ruszać blenderem góra dół i lać dalej olej. Wówczas majonez zgęstenieje - to znak, że jest gotowy.
- Tak przygotowany wegański majonez przekładamy do słoika i przechowujemy szczelnie zamknięty w lodówce.
- Wskazówka - jeśli chcemy, by nasz majonez miał bardziej wyrazisty smak, możemy dodać np. trufle, świeże zioła, srirache, czosnek czy w nieco orientalnym wydaniu mango.
- Tak przygotowany majonez świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole - można dodać go do sałatek, jajek, wędlin i innych smacznych potraw.