Majonez wegański - przepis na bazie wody po cieciorce
Przepis na majonez wegański z cieciorkowej wody jest nie tylko dobry, ale także pozwala wykorzystać maksymalnie zasoby. Zero wyrzucania - maximum korzyści. Nie brzmi świetnie? Zdecydowanie tak. W artykule przedstawimy przepisy na domowy majonez. Oto jeden z pierwszych przepisów:
Majonez wegański - skład:
- 3 łyżki wody z gotowanej cieciorki
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 szczypty czarnej soli Kala Namak
Ważna uwaga: Do wykonania majonezu będzie nam potrzebne wysokie naczynie.
Sposób przyrządzenia:
- Do naczynia wrzuć musztardę. Dołóż sok cytrynowy.
- Dolej wodę.
- Przygotuj olej, tak aby w trakcie dolać go bez komplikacji.
- Przystąp do miksowania masy na gładko.
- Później użyj końcówki rózgi, miksuj i jednocześnie dolewaj olej.
- Miksuj do czasu, aż gęstość będzie odpowiednia.
- Na koniec dodaj pieprz i wymieszaj.
Zobacz wideo Parmezanowe pieczone frytki
Majonez vege z agawy, aquafaby, oleju - szybki przepis, który warto jest wypróbować
Poniższy przepis na wegański majonez zaskakuje smakiem, ale i szybkością wykonania. Jego zaletą jest to, że można go wykonać w kilka chwil. Majonez można wzbogacić o różnego rodzaju dodatki, np. czosnek. Możliwości jest całe mnóstwo. Przejdźmy zatem do sposobu przyrządzenia.
Do wykonania majonezu będziemy potrzebować:
- pół szklanki aquafaby
- 1 spora łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżeczki musztardy
- pół łyżeczki soli
- około 1/4 łyżeczki syropu z agawy
- 2 szklanki oleju roślinnego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki - za wyjątkiem oleju umieścić w wysokim naczyniu.
- Miksować przez 2 minuty na bardzo wysokich obrotach.
- Po chwili wlać do masy olej. Miksować blenderem z góry do dołu.
- Gotowy majonez przechowywać w lodówce.
- Jeżeli nie zgęstnieje - zostawić go na noc w lodówce.
Zobacz też: Dijonnaise - sos, o którym nawet nie wiedzieliście, że go potrzebujecie. Przygotujcie dwa składniki