Majonez wegański - idealny do sałatek. Wypróbuj ten przepis, a już nigdy nie kupisz tradycyjnego majonezu

Majonez wegański jest coraz bardziej popularną alternatywą dla tradycyjnego majonezu. Jego wykonanie jest proste. Przekonaj się, jak łatwo możesz zrobić majonez domowej roboty, który zachwyci Twoich przyjaciół, rodzinę i gości.

Majonez wegański - przepis na bazie wody po cieciorce

Przepis na majonez wegański z cieciorkowej wody jest nie tylko dobry, ale także pozwala wykorzystać maksymalnie zasoby. Zero wyrzucania - maximum korzyści. Nie brzmi świetnie? Zdecydowanie tak. W artykule przedstawimy przepisy na domowy majonez. Oto jeden z pierwszych przepisów:

Majonez wegański - skład:

  • 3 łyżki wody z gotowanej cieciorki
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 szczypty czarnej soli Kala Namak

Ważna uwaga: Do wykonania majonezu będzie nam potrzebne wysokie naczynie.

Sposób przyrządzenia:

  1. Do naczynia wrzuć musztardę. Dołóż sok cytrynowy.
  2. Dolej wodę.
  3. Przygotuj olej, tak aby w trakcie dolać go bez komplikacji.
  4. Przystąp do miksowania masy na gładko.
  5. Później użyj końcówki rózgi, miksuj i jednocześnie dolewaj olej.
  6. Miksuj do czasu, aż gęstość będzie odpowiednia.
  7. Na koniec dodaj pieprz i wymieszaj.
Zobacz wideo Parmezanowe pieczone frytki

Majonez vege z agawy, aquafaby, oleju - szybki przepis, który warto jest wypróbować

Poniższy przepis na wegański majonez zaskakuje smakiem, ale i szybkością wykonania. Jego zaletą jest to, że można go wykonać w kilka chwil. Majonez można wzbogacić o różnego rodzaju dodatki, np. czosnek. Możliwości jest całe mnóstwo. Przejdźmy zatem do sposobu przyrządzenia.

Do wykonania majonezu będziemy potrzebować:

  • pół szklanki aquafaby
  • 1 spora łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki soli
  • około 1/4 łyżeczki syropu z agawy
  • 2 szklanki oleju roślinnego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki - za wyjątkiem oleju umieścić w wysokim naczyniu.
  2. Miksować przez 2 minuty na bardzo wysokich obrotach.
  3. Po chwili wlać do masy olej. Miksować blenderem z góry do dołu.
  4. Gotowy majonez przechowywać w lodówce.
  5. Jeżeli nie zgęstnieje - zostawić go na noc w lodówce.

Zobacz też: Dijonnaise - sos, o którym nawet nie wiedzieliście, że go potrzebujecie. Przygotujcie dwa składniki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.