Dijonnaise - sos, o którym nawet nie wiedzieliście, że go potrzebujecie. Przygotujcie dwa składniki

Lubicie wieloskładnikowe kanapki? Chętnie przygotowujecie domowe burgery, robicie grilla czy pieczone warzywa? Do wszystkich tych dań najlepszym dodatkiem są pełne smaku sosy. Dziś mamy dla was pomysł na prosty sos, do którego potrzeba tylko dwóch składników. Przyrządźcie wasze ulubione dania z sosem Dijonnaise.

Proste rozwiązania są zazwyczaj najlepsze. Zarówno majonez, jak i musztarda to bardzo smaczne dodatki do wielu różnych potraw. Następnym razem spróbujcie je połączyć. Sos Dijonnaise jest niczym innym jak kombinacją tych dwóch składników.

Jak zrobić sos Dijonnaise?

Żaden przepis nie jest oczywiście potrzebny. Wystarczy po prostu wymieszać majonez i musztardę, najlepiej w proporcji 1:1. Jeśli lubicie bardziej wyraziste w smaku sosy, dodajcie więcej musztardy. Jeżeli zaś macie ochotę na wzbogacenie konsystencji sosu, dołóżcie trochę musztardy francuskiej.

Do czego dodawać sos Dijonnaise?

Sos Dijonnaise sprawdzi się rewelacyjnie jako dodatek do kanapek, burgerów i tortilli. Z jego dodatkiem zrobicie pyszne steki, frytki i pieczone warzywa. Można w nim maczać skrzydełka z kurczaka, krewetki czy kąski ryby.

Zobacz wideo Sos Dijonnaise świetnie sprawdzi się także z nieoczywistą przekąską - smażonym chlebem