Makaron z pesto - dwa przepisy na prosty obiad na każdy dzień

Makaron z pesto uchodzi za danie, które przygotowuje się, gdy nie ma czasu na gotowanie obiadu. Rzeczywiście, przygotowanie tej potrawy, jeżeli mamy gotowy sos pesto, jest naprawdę błyskawiczne! Dziś zapraszamy was po przepis na domowe pesto z makaronem. Jak je przygotować?

Makaron z pesto to jedno z najprostszych dań na świecie. Nawet jeśli trzeba samodzielnie przygotować pesto! Masz w perspektywie kilka dni, gdy nie będzie czasu na długie stanie przy garnkach? Przygotuj domowe pesto – dzięki niemu smaczny obiad przygotujesz w kilka chwil!

Jakie pesto do makaronu?

Zielone pesto to prawdziwa klasyka – w końcu na bazie bazylii powstał pierwowzór tego sosu. Dziś jednak coraz częściej można się natknąć na inne wersje smakowe – na przykład z rukoli, natki pietruszki lub natki rzodkiewki. Inną propozycją jest przygotowanie czerwonego pesto – jego głównym składnikiem są suszone pomidory. Pesto jest dostępne bez problemu w wielu sklepach. My jednak zachęcamy, by zrobić je samodzielnie! Takie pesto przez około tydzień można przechowywać w lodówce.

Zobacz również nasz przepis na pesto z pietruszki, które doskonale uzupełnia nie tylko smak makaronu, lecz także pysznych klusek:

Zobacz wideo

Jaki makaron wybrać?

Jaki makaron z pesto będzie smakował najlepiej? Zwykle do tego dana poleca się te kształty makaronu, na których może pozostać jak najwięcej sosu. Prawdziwym klasykiem jest penne – w rowkach znajdujących się na każdej rurce doskonale osiada sos. Dobrze sprawdzą się również kokardki lub świderki.

Przepis na makaron z pesto bazyliowym domowej roboty

Składniki (4 porcje):

  • 400 g nieugotowanego makaronu,
  • 2 szklanki listków świeżej bazylii*,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu,
  • 1/4 szklanki orzechów piniowych,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • szczypta soli do smaku,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki nasion słonecznika

Wskazówka: Do przygotowania zielonego pesto możesz wykorzystać wspomnianą wcześniej natkę pietruszki lub rzodkiewki lub rukolę. Jeśli nie masz orzechów piniowych, dodaj nasiona słonecznika.

Makaron z pesto bazyliowym domowej roboty – sposób przygotowania

  1. Do misy blendera wrzuć umyte listki bazylii, ząbki czosnku wsyp pokruszone orzechy piniowe i dodaj tarty parmezan. Składniki blenduj, dolewając powoli oliwę – jeśli pesto jest zbyt gęste, dodaj jej trochę więcej niż w przepisie. Na koniec wszystko wymieszaj i dopraw solą do smaku.
  2. Makaron ugotuj al dente. Odlej go, gdy będzie gorący i wymieszaj z przygotowanym pesto. Podawaj z pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi oraz nasionami słonecznika.

Makaron z pesto pomidorowym domowej roboty – przepis

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g nieugotowanego makaronu,
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie,
  • 1/4 szklanki oliwy (można wykorzystać oliwę z suszonych pomidorów, jeżeli nie jest dodany do niej ocet),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/4 szklanki orzechów piniowych,
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu,
  • 2 garstki pestek dyni,
  • 2 kulki mozzarelli,
  • kilka listków bazylii,
  • sól do smaku

Makaron z pesto pomidorowym domowej roboty – sposób przygotowania

  1. Do miski blendera wrzuć pomidory, ząbki czosnku, pokruszone orzechy piniowe i tarty parmezan. Blenduj, dolewając powoli oliwę. Gdy pesto osiągnie pożądaną konsystencję, dodaj odrobinę soli i wymieszaj.
  2. Makaron ugotuj al dente, odlej i wciąż gorący wymieszaj z pesto. Podawaj z pokrojoną mozzarellą, pestkami dyni i listkami świeżej bazylii.
Więcej o:
Copyright © Agora SA