Makaron z pesto to jedno z najprostszych dań na świecie. Nawet jeśli trzeba samodzielnie przygotować pesto! Masz w perspektywie kilka dni, gdy nie będzie czasu na długie stanie przy garnkach? Przygotuj domowe pesto – dzięki niemu smaczny obiad przygotujesz w kilka chwil!
Jakie pesto do makaronu?
Zielone pesto to prawdziwa klasyka – w końcu na bazie bazylii powstał pierwowzór tego sosu. Dziś jednak coraz częściej można się natknąć na inne wersje smakowe – na przykład z rukoli, natki pietruszki lub natki rzodkiewki. Inną propozycją jest przygotowanie czerwonego pesto – jego głównym składnikiem są suszone pomidory. Pesto jest dostępne bez problemu w wielu sklepach. My jednak zachęcamy, by zrobić je samodzielnie! Takie pesto przez około tydzień można przechowywać w lodówce.
Zobacz również nasz przepis na pesto z pietruszki, które doskonale uzupełnia nie tylko smak makaronu, lecz także pysznych klusek:
Jaki makaron wybrać?
Jaki makaron z pesto będzie smakował najlepiej? Zwykle do tego dana poleca się te kształty makaronu, na których może pozostać jak najwięcej sosu. Prawdziwym klasykiem jest penne – w rowkach znajdujących się na każdej rurce doskonale osiada sos. Dobrze sprawdzą się również kokardki lub świderki.
Przepis na makaron z pesto bazyliowym domowej roboty
Składniki (4 porcje):
- 400 g nieugotowanego makaronu,
- 2 szklanki listków świeżej bazylii*,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/4 szklanki tartego parmezanu,
- 1/4 szklanki orzechów piniowych,
- 1/4 szklanki oliwy,
- szczypta soli do smaku,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki nasion słonecznika
Wskazówka: Do przygotowania zielonego pesto możesz wykorzystać wspomnianą wcześniej natkę pietruszki lub rzodkiewki lub rukolę. Jeśli nie masz orzechów piniowych, dodaj nasiona słonecznika.
Makaron z pesto bazyliowym domowej roboty – sposób przygotowania
- Do misy blendera wrzuć umyte listki bazylii, ząbki czosnku wsyp pokruszone orzechy piniowe i dodaj tarty parmezan. Składniki blenduj, dolewając powoli oliwę – jeśli pesto jest zbyt gęste, dodaj jej trochę więcej niż w przepisie. Na koniec wszystko wymieszaj i dopraw solą do smaku.
- Makaron ugotuj al dente. Odlej go, gdy będzie gorący i wymieszaj z przygotowanym pesto. Podawaj z pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi oraz nasionami słonecznika.
Makaron z pesto pomidorowym domowej roboty – przepis
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g nieugotowanego makaronu,
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie,
- 1/4 szklanki oliwy (można wykorzystać oliwę z suszonych pomidorów, jeżeli nie jest dodany do niej ocet),
- 2 ząbki czosnku,
- 1/4 szklanki orzechów piniowych,
- 1/4 szklanki tartego parmezanu,
- 2 garstki pestek dyni,
- 2 kulki mozzarelli,
- kilka listków bazylii,
- sól do smaku
Makaron z pesto pomidorowym domowej roboty – sposób przygotowania
- Do miski blendera wrzuć pomidory, ząbki czosnku, pokruszone orzechy piniowe i tarty parmezan. Blenduj, dolewając powoli oliwę. Gdy pesto osiągnie pożądaną konsystencję, dodaj odrobinę soli i wymieszaj.
- Makaron ugotuj al dente, odlej i wciąż gorący wymieszaj z pesto. Podawaj z pokrojoną mozzarellą, pestkami dyni i listkami świeżej bazylii.