Sos miodowo-musztardowy - pyszny dodatek do sałatki, kurczaka czy kanapek

Sos miodowo-musztardowy to jeden z przepisów, który może się przydać w wielu daniach. Z jego dodatkiem przygotujesz smaczne sałatki, wrapy lub po prostu urozmaicisz codzienne kanapki. Jak zrobić sos miodowo-musztardowy? Podpowiadamy!

Sos miodowo-musztardowy do sałatki bywa niezastąpiony. Lekko słodki, lekko goryczkowy doskonale podkreśla smak różnych produktów. Przygotowanie go zajmuje zaledwie kilka minut i wcale nie jest trudne! Sprawdź, jak zrobić pyszny sos musztardowo-miodowy do sałatki i nie tylko!

Sos miodowo-musztardowy – przepis

Składniki:

  • 3 łyżki musztardy dijon,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu

Sos miodowo-musztardowy – sposób przygotowania

W miseczce umieść 3 łyżki musztardy dijon, dodaj 1 łyżkę płynnego miodu, łyżeczkę soku z cytryny i dwie łyżeczki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką lub małą trzepaczką. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania i ponownie zamieszaj.

Wskazówka: dobrym sposobem wymieszania wszystkich składników jest także umieszczenie ich w szczelnie zamykanym słoiczku i potrząsanie nim, aż produkty się połączą.

Sprawdź również nasz przepis wideo na souvlaki z sosem tzatziki - greckie wakacje na talerzu:

Zobacz wideo

Sos miodowo-musztardowy – przepis z musztardą francuską

Składniki:

  • 3 łyżki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki musztardy dijon,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu

Sos miodowo-musztardowy z musztardą francuską – sposób przygotowania

Sos przygotuj w taki sam sposób, jak w powyższym przepisie. Na koniec do rozmieszanego sosu dodaj 3 łyżki musztardy francuskiej i ponownie wszystko razem zamieszaj.

Jeżeli nie przepadasz za musztardą, wypróbuj przepis na sos miodowy do sałatek!

Sos miodowy – przepis

Składniki:

  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 10 łyżek oliwy,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu

Sos miodowy – sposób przygotowania

W miseczce umieść 3 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki octu jabłkowego i 1 łyżeczkę sosu sojowego. Czosnek wyciśnij w wyciskarce i dodaj do pozostałych składników. Wszystko razem wymieszaj i, cały czas mieszając, wlewaj powoli oliwę. Na koniec dopraw solą i pieprzem wedle uznania i ponownie całość zamieszaj.

Sos musztardowo-miodowy do sałatki i do czego jeszcze?

Sos miodowo-musztardowy doskonale sprawdzi się do sałatek z dodatkiem kurczaka. Dobrze skomponuje się również z ciecierzycą oraz z tofu. Do kurczaka, ciecierzycy lub tofu wystarczy dodać miks sałat, pomidorki koktajlowe, kukurydzę z puszki oraz ulubione nasiona – na przykład pestki dyni lub słonecznika.

Sos musztardowo-miodowy to także dobry dodatek do tortilli. Smaczne wrapy można wykonać z takich samych składników jak z tych do wyżej zaproponowanej sałatki! Wystarczy rozłożyć produkty na placku tortilli pszennej lub pełnoziarnistej, polać przygotowanym sosem i zawinąć.

Sos musztardowo-miodowy sprawdzi się również jako dodatek do pieczonego mięsa. Można nim polać zarówno takie do położenia na kanapkę, jak i porcję pieczeni podaną na obiad.

Jeżeli nie przepadasz za smakiem musztardy lub chcesz wypróbować dania w innej wersji, wypróbuj przepis na sos miodowy!

Więcej o: