Babka majonezowa – co to jest?
Babka majonezowa to nic innego jak tradycyjna świąteczna babka, która swoją wyjątkową delikatność, puszyste i wilgotne ciasto zawdzięcza dodaniu kilku łyżek majonezu. Jego smak nie jest wyczuwalny w wypieku. Doskonale wpływa za to na konsystencję upieczonego ciasta. Pyszna babka majonezowa bez wątpienia będzie słodkim hitem wielkanocnego stołu i koszyczka!
Przepis na babkę majonezową
Przygotowanie babki jest bardzo proste, na pewno poradzą sobie z nią wszyscy kucharze, nawet ci, którym zwykle ze słodkimi wypiekami nie po drodze.
Babka majonezowa – składniki
Uwaga! Użyj do tego cytrusów z ekologicznych upraw – ich skórka nie jest spryskana imazalilem, substancją grzybobójczą, która jest niebezpieczna dla zdrowia (substancja nie przenika do środka owocu). Cytrusy niepochodzące z ekologicznych upraw niestety zwykle są pryskane tą substancją.
Jak zrobić babkę majonezową? Krok po kroku:
Wskazówka: Zamiast soku i skórki z limonki lub cytryny możesz dodać inny ulubiony aromat. Jako że babka majonezowa kojarzy się raczej z okresem wiosennym, postaw na świeże, lekkie aromaty – pomarańcze lub wodę różaną.
Jak podać babkę majonezową?
Pyszna babka majonezowa będzie doskonale smakowała z dodatkiem lukru. Zamiast kupować ten sklepowy, spróbuj przygotować własny. To nie jest trudne – wystarczy szklanka cukru pudru i 5 łyżek wrzącej wody. Połącz te dwa składniki w miseczce i polej babkę lukrem od razu po upieczeniu. Jeśli chcesz przygotować kolorowy lukier, możesz wykorzystać barwniki spożywcze lub spróbować naturalnych metod. Jeśli do wody dodasz kurkumę, uzyskasz kolor żółty, sok z buraka – intensywnie różowy, zmiksowane liście mięty lub szpinaku – zielony, sok z wiśni – czerwony.
Babka majonezowa będzie też pyszna, jeśli do ozdoby wykorzystasz cukier puder lub polewę czekoladową.