Na sklepowej półce jest ich dostatek, ale najlepszy to ten domowy. Jak zrobić majonez?

Domowy majonez to przepyszny dodatek do jajek, sałatek i kanapek. Wbrew pozorom nie jest wcale trudny do zrobienia! Dziś mamy dla was przepis na tradycyjny majonez domowy oraz majonez wegański. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej

Okolice Świąt i Nowego Roku to kolejna porcja pytań o to, która firma produkuje najlepszy majonez. Coraz częściej pojawia się jednak odpowiedź: ten domowy! No tak – tylko w tym wypadku dobrze znamy listę składników oraz możemy zdecydować o ich jakości. Zapraszamy więc po przepis na najsmaczniejszy majonez na świecie – twój własny.

Domowy majonez – przepis

Składniki:

  • 2 duże żółtka jaj,
  • 2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta cukru

Uwaga: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową (ok. 20 st. C). Jajka i musztardę najlepiej wyjąć z lodówki na godzinę przed przygotowaniem majonezu.

Jak zrobić domowy majonez?

Do wysokiego kielicha blendera wbij żółtka, dodaj musztardę, sok z cytryny, sól i cukier. Na koniec wlej olej roślinny. Do kielicha włóż blender i blenduj przez minutę bez poruszania końcówką. Dopiero po tym czasie zacznij podnosić blender do góry i do dołu, aż sos zacznie gęstnieć, blenduj jeszcze przez chwilę. Jego konsystencja powinna być gładka, kremowa. Jeśli majonez jest zbyt gęsty, dodaj do niego łyżkę wody (lub więcej – wedle potrzeby).

Zobacz wideo Koszyczki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną z domowym majonezem

Z użyciem miksera: Na początek wbij do miski jajko, dodaj musztardę, sok z cytryny, sól i cukier. Zacznij powoli miksować. Ciągle miksując, wlewaj powoli (niedużymi porcjami) olej roślinny. Majonez powinien stopniowo gęstnieć, w trakcie ubijania.

Wskazówka: jeśli wolisz majonez o łagodniejszym smaku, zmniejsz ilość musztardy i soku z cytryny.

Domowy majonez wegański – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mleka sojowego (bez dodatku cukru),
  • 1 szklanka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • szczypta cukru

Jak zrobić domowy majonez wegański?

Do misy blendera lub miksera wlej mleko i miksuj, aż zacznie się pienić. Następnie dodaj musztardę, sól i cukier. Powoli miksując, wlewaj małymi porcjami olej. Ubijaj, aż majonez zacznie gęstnieć. Jeśli nie chce zgęstnieć przez dłuższy czas, możesz wstawić go na pół godziny do lodówki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.