Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej
Okolice Świąt i Nowego Roku to kolejna porcja pytań o to, która firma produkuje najlepszy majonez. Coraz częściej pojawia się jednak odpowiedź: ten domowy! No tak – tylko w tym wypadku dobrze znamy listę składników oraz możemy zdecydować o ich jakości. Zapraszamy więc po przepis na najsmaczniejszy majonez na świecie – twój własny.
Składniki:
Uwaga: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową (ok. 20 st. C). Jajka i musztardę najlepiej wyjąć z lodówki na godzinę przed przygotowaniem majonezu.
Do wysokiego kielicha blendera wbij żółtka, dodaj musztardę, sok z cytryny, sól i cukier. Na koniec wlej olej roślinny. Do kielicha włóż blender i blenduj przez minutę bez poruszania końcówką. Dopiero po tym czasie zacznij podnosić blender do góry i do dołu, aż sos zacznie gęstnieć, blenduj jeszcze przez chwilę. Jego konsystencja powinna być gładka, kremowa. Jeśli majonez jest zbyt gęsty, dodaj do niego łyżkę wody (lub więcej – wedle potrzeby).
Z użyciem miksera: Na początek wbij do miski jajko, dodaj musztardę, sok z cytryny, sól i cukier. Zacznij powoli miksować. Ciągle miksując, wlewaj powoli (niedużymi porcjami) olej roślinny. Majonez powinien stopniowo gęstnieć, w trakcie ubijania.
Wskazówka: jeśli wolisz majonez o łagodniejszym smaku, zmniejsz ilość musztardy i soku z cytryny.
Składniki:
Do misy blendera lub miksera wlej mleko i miksuj, aż zacznie się pienić. Następnie dodaj musztardę, sól i cukier. Powoli miksując, wlewaj małymi porcjami olej. Ubijaj, aż majonez zacznie gęstnieć. Jeśli nie chce zgęstnieć przez dłuższy czas, możesz wstawić go na pół godziny do lodówki.