Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Sos sriracha to jeden z podstawowych składników kuchni tajskiej. Jest dosyć ostry i świetnie podkreśla smak dań mięsnych, sałatek czy zup. Przepis na sos sriracha jest bardzo prosty i z łatwością zrobisz go w swojej kuchni. Od ciebie zależy poziom ostrości sosu.
Szybkie przekąski na imprezę. Te przystawki z ciasta francuskiego zajmują chwilę
Sriracha - przepis:
Potrzebne składniki:
- 4 papryczki jalapeno
- 1 czerwona papryka
- 6 ząbków czosnku
- 50 ml octu ryżowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
- Papryczki jalapeno przekrój wzdłuż na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój papryczki w kostkę. Słodką paprykę również pokrój w kostkę a ząbki czosnku zgnieć nożem.
- Papryczki, czosnek i paprykę umieść w misie blendera. Dodaj ocet, miód, koncentrat i olej oraz płaską łyżeczkę soli. Możesz również dodać kilka pestek z papryczek jalapeno, jeśli lubisz nieco ostrzejsze smaki.
- Całość zblenduj na jednolitą masę. Sos przelej na patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż sos wyraźnie się zredukuje.
- Gotowy sos przelej do słoika i trzymaj w lodówce.
Przekąski na Sylwestra na zimno. 5 smacznych dań, których warto spróbować
Jak widzisz, przepis na sos sriracha jest banalnie prosty. Jeśli wolisz nieco łagodniejszy smak, po prostu dodaj mniej ostrej papryczki a więcej czerwonej. Sriracha to świetny dodatek do wielu potraw, szczególnie polecam zupę pomidorową z dodatkiem srirachy - ten smak z pewnością cię zaskoczy.