Sos sriracha - przepis na idealny dodatek do sylwestrowych dań.
Sos sriracha - przepis na idealny dodatek do sylwestrowych dań. Wzbogaci smak każdej potrawy
REKLAMA
aszu
Sriracha to intensywny, pikantny sos, który świetnie wzbogaci smak sylwestrowych dań. Jego przygotowanie jest bardzo proste i z łatwością zrobisz go samodzielnie. Sos sriracha świetnie sprawdzi się jako dodatek do imprezowych przekąsek, wystarczy kilka kropli, by podkreślić smak każdej potrawy.
Sos sriracha to jeden z podstawowych składników kuchni tajskiej. Jest dosyć ostry i świetnie podkreśla smak dań mięsnych, sałatek czy zup. Przepis na sos sriracha jest bardzo prosty i z łatwością zrobisz go w swojej kuchni. Od ciebie zależy poziom ostrości sosu.
Sriracha - przepis:
Potrzebne składniki:
4 papryczki jalapeno
1 czerwona papryka
6 ząbków czosnku
50 ml octu ryżowego
3 łyżki miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
Papryczki jalapeno przekrój wzdłuż na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój papryczki w kostkę. Słodką paprykę również pokrój w kostkę a ząbki czosnku zgnieć nożem.
Papryczki, czosnek i paprykę umieść w misie blendera. Dodaj ocet, miód, koncentrat i olej oraz płaską łyżeczkę soli. Możesz również dodać kilka pestek z papryczek jalapeno, jeśli lubisz nieco ostrzejsze smaki.
Całość zblenduj na jednolitą masę. Sos przelej na patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż sos wyraźnie się zredukuje.
Gotowy sos przelej do słoika i trzymaj w lodówce.
Jak widzisz, przepis na sos sriracha jest banalnie prosty. Jeśli wolisz nieco łagodniejszy smak, po prostu dodaj mniej ostrej papryczki a więcej czerwonej. Sriracha to świetny dodatek do wielu potraw, szczególnie polecam zupę pomidorową z dodatkiem srirachy - ten smak z pewnością cię zaskoczy.