Sos sriracha - przepis na idealny dodatek do sylwestrowych dań. Wzbogaci smak każdej potrawy

Sriracha to intensywny, pikantny sos, który świetnie wzbogaci smak sylwestrowych dań. Jego przygotowanie jest bardzo proste i z łatwością zrobisz go samodzielnie. Sos sriracha świetnie sprawdzi się jako dodatek do imprezowych przekąsek, wystarczy kilka kropli, by podkreślić smak każdej potrawy.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Sos sriracha to jeden z podstawowych składników kuchni tajskiej. Jest dosyć ostry i świetnie podkreśla smak dań mięsnych, sałatek czy zup. Przepis na sos sriracha jest bardzo prosty i z łatwością zrobisz go w swojej kuchni. Od ciebie zależy poziom ostrości sosu.

Sriracha - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 4 papryczki jalapeno
  • 1 czerwona papryka
  • 6 ząbków czosnku
  • 50 ml octu ryżowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

  1. Papryczki jalapeno przekrój wzdłuż na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój papryczki w kostkę. Słodką paprykę również pokrój w kostkę a ząbki czosnku zgnieć nożem.
  2. Papryczki, czosnek i paprykę umieść w misie blendera. Dodaj ocet, miód, koncentrat i olej oraz płaską łyżeczkę soli. Możesz również dodać kilka pestek z papryczek jalapeno, jeśli lubisz nieco ostrzejsze smaki.
  3. Całość zblenduj na jednolitą masę. Sos przelej na patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż sos wyraźnie się zredukuje.
  4. Gotowy sos przelej do słoika i trzymaj w lodówce.

Jak widzisz, przepis na sos sriracha jest banalnie prosty. Jeśli wolisz nieco łagodniejszy smak, po prostu dodaj mniej ostrej papryczki a więcej czerwonej. Sriracha to świetny dodatek do wielu potraw, szczególnie polecam zupę pomidorową z dodatkiem srirachy - ten smak z pewnością cię zaskoczy.

Zobacz wideo
Więcej o: