Pomysły na przekąski sylwestrowe. Te przystawki z ciasta francuskiego zrobisz w kilka minut

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Wielkimi krokami zbliża się Sylwester, a więc przed nami kolejna okazja do świętowania w gronie przyjaciół. Zaprosiliście już gości na wspólną zabawę, a nie wiecie, co przygotować do jedzenia? Mamy dla was kilka sprawdzonych przepisów na szybkie przekąski z ciasta francuskiego. Są pyszne i zrobisz je w kilka minut.

Więcej inspiracji na imprezowe przekąski znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Sylwester to absolutnie wyjątkowa i niepowtarzalna noc, którą chętnie spędzamy w gronie przyjaciół i bliskich osób, wspólnie świętując nadejście Nowego Roku. To wyjątkowa okazja, która chcemy uczcić szampanem i pysznym jedzeniem, tylko co przygotować na sylwestrową imprezę? Mamy dla ciebie kilka sprawdzonych przepisów na szybkie i bardzo smaczne imprezowe przystawki z ciasta francuskiego- ty zdecydujesz, na co masz ochotę, przekąskę na słodko czy na słono.

Przekąski z ciasta farncuskiego - kiedy goście w drodze, a ty jeszcze w proszku.

Przekąski z ciasta francuskiego mają dwie niewątpliwe zalety - są pyszne i banalne w przygotowaniu. Przedstawiam sprawdzone przepisy na imprezowe przystawki właśnie z tym składnikiem.

Parówki w cieście francuskim - nieśmiertelny imprezowy klasyk:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 parówek
  • ok. 5 dag sera w plasterkach
  • przyprawy (np. zioła prowansalskie)
  • ketchup

Najpierw nagrzej piekarnik do 200 stopni. Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, przygotuj ciasto. Wykrój z niego 6 prostokątów i na każdy prostokąt połóż parówkę. Na parówkę połóż plasterek sera, posyp przyprawami i opcjonalnie posmaruj odrobiną ketchupu. Następnie zawiń parówki w ciasto francuskie i ułóż na blaszce w niewielkich odstępach i piecz, aż będą rumiane.

Ślimaczki z ciasta francuskiego - pysznie i prosto:

Ślimaczki z ciasta francuskiego goszczą na każdej imprezie w moim domu. Są pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Moja ulubiona wersja to ta z szynką i serem.

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 5-6 plastrów sera
  • ok. 5-6 plastrów szynki
  • ketchup i majonez
  • mała papryczka pepperoni
  • oregano
  • dwie łyżki kukurydzy - jeśli lubisz

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj ketchupem i majonezem (omiń brzegi ciasta, by łatwo było później je zlepić). Na posmarowane ciasto układaj równomiernie plastry sera i szynki. Połóż posiekana papryczkę, kukurydzę oraz dopraw do smaku szczyptą oregano. Następnie zawiń ciasto francuskie w rulon i dobrze zlep końce. Pokrój rulonik na 12 równych części i każdą z nich ułóż na blaszce w niewielkich odstępach od siebie. Ślimaczki piecz przez około 15 minut. Świetnie smakują z sosem czosnkowym.

Paluchy serowe z ciasta francuskiego - smak tkwi w prostocie.

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • ok. 250 g startego żółtego sera
  • jajko
  • szczypta słodkiej papryki, szczypta oregano

Zacznij od nagrzania piekarnika do temperatury 200 stopni. Przygotuj ciasto francuskie i roztrzepane jajko. Jeden arkusz ciasta francuskiego posmaruj jajkiem i zetrzyj na niego połowę sera. Posyp przyprawami do smaku i lekko przyciśnij ser do ciasta. Na ser połóż drugi blat i posmaruj go jajkiem. Ponownie zetrzyj ser, dopraw papryką i oregano i przyciśnij. Następnie pokrój ciasto na paski szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek chwyć za końce i zwiń w przeciwne strony. Każdą "sprężynkę" ułóż na blaszce wyłożonej papierem i piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.

Ciasto francuskie na słodko? Nic prostszego!

Faworki z ciasta francuskiego -  tylko 2 składniki, maksimum smaku

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • cukier puder do oprószenia (lub drobnoziarnisty cukier)

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Arkusz ciasta francuskiego przetnij na pół wzdłuż krótszego brzegu i wytnij prostokąty o szerokości ok. 3 cm. W środku każdego prostokąta zrób nacięcie i jeden koniec przełóż przez wycięty otwór. Ułóż faworki na blaszce wyłożonej papierem i piecz je przez ok.10 minut. Upieczone faworki posyp cukrem pudrem. Podawaj w towarzystwie ulubionej konfitury lub kremu czekoladowego.

Trójkąty z ciasta francuskiego z serem - lepsze niz z cukierni.

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 350 mielonego twarogu (najlepiej półtłustego)
  • cukier waniliowy
  • 3 średnie jajka
  • 4 łyżki cukru

Białka oddziel od żółtek. Do miski włóż zmielony twaróg i zmiksuj go z żółtkami, 4 łyżkami cukru i opakowaniem cukru waniliowego. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie dodawaj po łyżce pianę z białek do masy serowej i delikatnie połącz składniki szpatułką. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i podziel go na 4 kwadraty. Na każdy z nich połóż porcję nadzienia serowego i złóż w kształt trójkąta. Brzegi dokładnie dociśnij. Trójkąty serowe ułóż na blaszce wyłożonej papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut. Kiedy trójkąty ostygną, posyp je cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.

Zobacz wideo
Więcej o:

Komentarze (0)

Pomysły na przekąski sylwestrowe. Te przystawki z ciasta francuskiego zrobisz w kilka minut

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).