Pomysły na przekąski sylwestrowe. Te przystawki z ciasta francuskiego zrobisz w kilka minut

Wielkimi krokami zbliża się Sylwester, a więc przed nami kolejna okazja do świętowania w gronie przyjaciół. Zaprosiliście już gości na wspólną zabawę, a nie wiecie, co przygotować do jedzenia? Mamy dla was kilka sprawdzonych przepisów na szybkie przekąski z ciasta francuskiego. Są pyszne i zrobisz je w kilka minut.

Więcej inspiracji na imprezowe przekąski znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Sylwester to absolutnie wyjątkowa i niepowtarzalna noc, którą chętnie spędzamy w gronie przyjaciół i bliskich osób, wspólnie świętując nadejście Nowego Roku. To wyjątkowa okazja, która chcemy uczcić szampanem i pysznym jedzeniem, tylko co przygotować na sylwestrową imprezę? Mamy dla ciebie kilka sprawdzonych przepisów na szybkie i bardzo smaczne imprezowe przystawki z ciasta francuskiego- ty zdecydujesz, na co masz ochotę, przekąskę na słodko czy na słono.

Przekąski z ciasta farncuskiego - kiedy goście w drodze, a ty jeszcze w proszku.

Przekąski z ciasta francuskiego mają dwie niewątpliwe zalety - są pyszne i banalne w przygotowaniu. Przedstawiam sprawdzone przepisy na imprezowe przystawki właśnie z tym składnikiem.

Parówki w cieście francuskim - nieśmiertelny imprezowy klasyk:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 parówek
  • ok. 5 dag sera w plasterkach
  • przyprawy (np. zioła prowansalskie)
  • ketchup

Najpierw nagrzej piekarnik do 200 stopni. Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, przygotuj ciasto. Wykrój z niego 6 prostokątów i na każdy prostokąt połóż parówkę. Na parówkę połóż plasterek sera, posyp przyprawami i opcjonalnie posmaruj odrobiną ketchupu. Następnie zawiń parówki w ciasto francuskie i ułóż na blaszce w niewielkich odstępach i piecz, aż będą rumiane.

Ślimaczki z ciasta francuskiego - pysznie i prosto:

Ślimaczki z ciasta francuskiego goszczą na każdej imprezie w moim domu. Są pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Moja ulubiona wersja to ta z szynką i serem.

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 5-6 plastrów sera
  • ok. 5-6 plastrów szynki
  • ketchup i majonez
  • mała papryczka pepperoni
  • oregano
  • dwie łyżki kukurydzy - jeśli lubisz

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj ketchupem i majonezem (omiń brzegi ciasta, by łatwo było później je zlepić). Na posmarowane ciasto układaj równomiernie plastry sera i szynki. Połóż posiekana papryczkę, kukurydzę oraz dopraw do smaku szczyptą oregano. Następnie zawiń ciasto francuskie w rulon i dobrze zlep końce. Pokrój rulonik na 12 równych części i każdą z nich ułóż na blaszce w niewielkich odstępach od siebie. Ślimaczki piecz przez około 15 minut. Świetnie smakują z sosem czosnkowym.

Paluchy serowe z ciasta francuskiego - smak tkwi w prostocie.

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • ok. 250 g startego żółtego sera
  • jajko
  • szczypta słodkiej papryki, szczypta oregano

Zacznij od nagrzania piekarnika do temperatury 200 stopni. Przygotuj ciasto francuskie i roztrzepane jajko. Jeden arkusz ciasta francuskiego posmaruj jajkiem i zetrzyj na niego połowę sera. Posyp przyprawami do smaku i lekko przyciśnij ser do ciasta. Na ser połóż drugi blat i posmaruj go jajkiem. Ponownie zetrzyj ser, dopraw papryką i oregano i przyciśnij. Następnie pokrój ciasto na paski szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek chwyć za końce i zwiń w przeciwne strony. Każdą "sprężynkę" ułóż na blaszce wyłożonej papierem i piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.

Ciasto francuskie na słodko? Nic prostszego!

Faworki z ciasta francuskiego -  tylko 2 składniki, maksimum smaku

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • cukier puder do oprószenia (lub drobnoziarnisty cukier)

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Arkusz ciasta francuskiego przetnij na pół wzdłuż krótszego brzegu i wytnij prostokąty o szerokości ok. 3 cm. W środku każdego prostokąta zrób nacięcie i jeden koniec przełóż przez wycięty otwór. Ułóż faworki na blaszce wyłożonej papierem i piecz je przez ok.10 minut. Upieczone faworki posyp cukrem pudrem. Podawaj w towarzystwie ulubionej konfitury lub kremu czekoladowego.

Trójkąty z ciasta francuskiego z serem - lepsze niz z cukierni.

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 350 mielonego twarogu (najlepiej półtłustego)
  • cukier waniliowy
  • 3 średnie jajka
  • 4 łyżki cukru

Białka oddziel od żółtek. Do miski włóż zmielony twaróg i zmiksuj go z żółtkami, 4 łyżkami cukru i opakowaniem cukru waniliowego. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie dodawaj po łyżce pianę z białek do masy serowej i delikatnie połącz składniki szpatułką. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i podziel go na 4 kwadraty. Na każdy z nich połóż porcję nadzienia serowego i złóż w kształt trójkąta. Brzegi dokładnie dociśnij. Trójkąty serowe ułóż na blaszce wyłożonej papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut. Kiedy trójkąty ostygną, posyp je cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.

Zobacz wideo
Więcej o: