Sernik z wiaderka z budyniem - przepis na banalny deser. Po prostu zmiksuj składniki i upiecz - smak cię zaskoczy

Więcej prostych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Sernik z wiaderka to świetna propozycja dla osób, które się spieszą, a mają ochotę na coś słodkiego do kawy. Przepis na ten sernik jest bardzo prosty i z łatwością poradzi sobie z nim każdy kulinarny nowicjusz. Jak zrobić pyszny sernik? Dodatek proszku budyniowego sprawi, że zakochasz się w jego smaku. Zapraszamy do megałatwego przepisu.

Sernik z wiaderka z budyniem - przepis:

Składniki:

  • 1 kg zmielonego sera z wiaderka
  • 6 jaj
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru
  • 2 budynie waniliowe (najlepiej użyć tych bez cukru)
  • 200 g miękkiego masła
  • 25 g cukru waniliowego
  • skórka z cytryny
  • cukier puder

Sernik z wiaderka - sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Białka ubij na sztywną pianę z drobiną soli.
  2. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy ubij na puszystą masę i cały czas miksując, dodaj proszki budyniowe oraz startą skórkę z cytryny. Możesz również użyć kilku kropel esencji cytrynowej. Stopniowo dodawaj do masy żółtka, nie przerywając miksowania. Całość miksuj, aż masa będzie gładka i aksamitna.
  3. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj odpowiednio ser z wiaderka i serek mascarpone. Połącz w gładką całość.
  4. Teraz dodawaj ubitą pianę z białek, mieszając całość szpatułką. Ważne jest, by robić to bardzo delikatnie, by nie rozbić piany z białek - inaczej nasz sernik nie będzie puszysty.
  5. Przygotuj tortownicę lub blaszkę do pieczenia - wyłóż ją papierem i natrzyj masłem.
  6. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni i piecz sernik przez 15 minut. Następnie obniż temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze przez ok. 2 godziny. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozwól sernikowi odpocząć przez 15 minut w cieple. Następnie wyjmij sernik z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Sernik obficie posyp cukrem pudrem.

Tak przygotowany sernik to mistrzostw smaku i prostoty. Świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek podczas świątecznych spotkań. Smacznego! 

Zobacz wideo