Więcej prostych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Sernik z wiaderka to świetna propozycja dla osób, które się spieszą, a mają ochotę na coś słodkiego do kawy. Przepis na ten sernik jest bardzo prosty i z łatwością poradzi sobie z nim każdy kulinarny nowicjusz. Jak zrobić pyszny sernik? Dodatek proszku budyniowego sprawi, że zakochasz się w jego smaku. Zapraszamy do megałatwego przepisu.
Sernik z wiaderka z budyniem - przepis:
Składniki:
- 1 kg zmielonego sera z wiaderka
- 6 jaj
- 250 g serka mascarpone
- 100 g cukru
- 2 budynie waniliowe (najlepiej użyć tych bez cukru)
- 200 g miękkiego masła
- 25 g cukru waniliowego
- skórka z cytryny
- cukier puder
Sernik z wiaderka - sposób przygotowania krok po kroku:
- Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Białka ubij na sztywną pianę z drobiną soli.
- Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy ubij na puszystą masę i cały czas miksując, dodaj proszki budyniowe oraz startą skórkę z cytryny. Możesz również użyć kilku kropel esencji cytrynowej. Stopniowo dodawaj do masy żółtka, nie przerywając miksowania. Całość miksuj, aż masa będzie gładka i aksamitna.
- Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj odpowiednio ser z wiaderka i serek mascarpone. Połącz w gładką całość.
- Teraz dodawaj ubitą pianę z białek, mieszając całość szpatułką. Ważne jest, by robić to bardzo delikatnie, by nie rozbić piany z białek - inaczej nasz sernik nie będzie puszysty.
- Przygotuj tortownicę lub blaszkę do pieczenia - wyłóż ją papierem i natrzyj masłem.
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni i piecz sernik przez 15 minut. Następnie obniż temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze przez ok. 2 godziny. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozwól sernikowi odpocząć przez 15 minut w cieple. Następnie wyjmij sernik z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Sernik obficie posyp cukrem pudrem.
Tak przygotowany sernik to mistrzostw smaku i prostoty. Świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek podczas świątecznych spotkań. Smacznego!