Sernik z kokosem - uczta na kilka warstw

Sernik z kokosem to dość pracochłonne zadanie, ale efekt końcowy jest tego wart. Szukasz przepisu na pyszny sernik? Zarezerwuj sobie trochę wolnego czasu i sprawdź poniższą instrukcję.

Przepis na sernik z kokosem - słodka rozkosz

Sernik z kokosem na ciemnym spodzie wymaga zaangażowania i skrupulatnego odtworzenia kilkuetapowego przepisu. Ponieważ przepis jest złożony, to dla ułatwienia składniki należy podzielić na kilka grup. Poniżej prezentujemy pełną listę zakupów. 

Sernik z kokosem na ciemnym spodzie - składniki na ciemne ciasto 

  • margaryna - 250 g, 
  • jajka - 4 sztuki, 
  • mąka tortowa - 1,5 szklanki, 
  • cukier - pół szklanki, 
  • mleko - 4 łyżki stołowe,
  • kakao - 4 łyżki stołowe, 
  • proszek do pieczenia - 3 małe łyżeczki.

Sernik z kokosem - składniki na ciasto kokosowe 

  • wiórki kokosowe - 150 g,
  • cukier - 1/3 szklanki,
  • białka - z 4 jaj.

Sernik z kokosem - składniki na sernik 

  • twaróg - 1 kg, 
  • jajka - 6 sztuk, 
  • cukier - 1,5 szklanki, 
  • masło - 150 g,
  • sok z cytryny, 
  • budyń śmietankowy z proszku bez dodatku cukru - 1 opakowanie,
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki,
  • olejek pomarańczowy - 2-3 krople. 
Zobacz wideo Pomysł na słodką przekąskę:

Przepis na sernik z kokosem - krok po kroku

Sernik z kokosem - przepis na ciemne ciasto: 

  • Zagotuj: cukier, kakao, mleko i margarynę. 
  • Po ostudzeniu masy dodaj żółtka i mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodaj pianę z ubitych białek. 
  • Całość następnie należy wymieszać przelać do formy wysmarowanej masłem lub tłuszczem. 

Teraz czas przejść do kolejnego etapu. Poniżej dowiesz się jak wykonać przepis na ciasto kokosowe: 

  • Ubij białka, dodaj cukier i kokos. 
  • Teraz nałóż ciasto kokosowe na ciasto w ciemnym kolorze i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. 

Sernik z brzoskwiniami i kokosem: czas na kluczowy etap

Masło utrzyj z cukrem i żółtkami, następnie dodaj zmielony twaróg. W następnej kolejności dodaj budyń oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. W kolejnym kroku dodaj sok z cytryny, olejek pomarańczowy i pianę z białek. Całość wymieszaj i przelej do blachy z upieczonym spodem. Można też dodać brzoskwinie pokrojone w kostkę. Sernik z brzoskwiniami i kokosem smakuje wyjątkowo dobrze. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.  Po upieczeniu sernik należy ostudzić i udekorować. Świetnie sprawdzi się polewa z białej czekolady i śmietanki oraz płatki kokosa.

Zobacz też: Oponki serowe idealne do kawki. Jak je zrobić? Przepis jest banalnie prosty

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.