Oponki serowe idealne do kawki. Jak je zrobić? Przepis jest banalnie prosty

Oponki serowe to obok pączków i faworków ulubiony rodzaj słodkości, które przygotowujemy najczęściej na tłusty czwartek. Jednak każdy dzień jest dobry, by celebrować ten deser. Jak zrobić oponki serowe? Wszystko wyjaśniamy.

Oponki serowe - wspomnienie wakacji u babci

Oponki serowe wielu osobom kojarzą się z babciną kuchnią. Nic dziwnego, to tradycyjny przepis, który babcie uwielbiają. A my uwielbiamy się zajadać efektem końcowym. Oponki serowe można zrobić klasycznie - smażąc. Jest też sporo przepisów na wersję pieczoną. Tę drugą znajdziecie w poniższym artykule. Zaś przepis na najlepsze oponki serowe podajemy w dalszej części tekstu.

Oponki serowe - przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej + trochę do wałkowania
  • 400 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki greckiego jogurtu lub śmietany,
  • łyżka miękkiego masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody,
  • łyżeczka octu,
  • łyżka wódki bądź spirytusu,
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia,
  • cukier puder do posypania.
Zobacz wideo

Oponki serowe - sposób przygotowania:

Rozpoczynamy od wymieszania suchych składników, czyli mąki, cukru, proszku do pieczenia i sody. Następnie mielimy twaróg - można go też przecisnąć przez praskę - i łączymy z jajkami, jogurtem albo śmietaną, masłem, octem i wódką. Do suchych składników dodajemy mokre. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na placek o grubości ok. 1,5 cm. Za pomocą miseczki wykrawamy kółka, a w nich mniejsze.

Oponki serowe smażymy w dobrze rozgrzanym oleju. Powinny być rumiane z obu stron. Następnie odsączamy je z tłuszczu. Gdy lekko ostygną, posypujemy cukrem pudrem.

Oponki serowe gotowe. Prawda, że przepis jest banalnie prosty? To dzieła!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.