Oponki serowe wielu osobom kojarzą się z babciną kuchnią. Nic dziwnego, to tradycyjny przepis, który babcie uwielbiają. A my uwielbiamy się zajadać efektem końcowym. Oponki serowe można zrobić klasycznie - smażąc. Jest też sporo przepisów na wersję pieczoną. Tę drugą znajdziecie w poniższym artykule. Zaś przepis na najlepsze oponki serowe podajemy w dalszej części tekstu.
Składniki:
Rozpoczynamy od wymieszania suchych składników, czyli mąki, cukru, proszku do pieczenia i sody. Następnie mielimy twaróg - można go też przecisnąć przez praskę - i łączymy z jajkami, jogurtem albo śmietaną, masłem, octem i wódką. Do suchych składników dodajemy mokre. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na placek o grubości ok. 1,5 cm. Za pomocą miseczki wykrawamy kółka, a w nich mniejsze.
Oponki serowe smażymy w dobrze rozgrzanym oleju. Powinny być rumiane z obu stron. Następnie odsączamy je z tłuszczu. Gdy lekko ostygną, posypujemy cukrem pudrem.
Oponki serowe gotowe. Prawda, że przepis jest banalnie prosty? To dzieła!