włoszczyzna
-
Zapisz ten przepis, bo z pewnością przyda się na kolejną niedzielę. Wystarczy wsadzić do piekarnika, a później ugotować
Rosół to król wśród zup. Gości na polskich stołach niemal w każdą niedzielę, by na drugi dzień stać się wyśmienitą bazą pod pomidorową lub inną zdrową zupę. Jak sprawić, by rosół był wyrazisty, esencjonalny i bogaty w smaku? Zapomnij o klasycznych...
-
Opalasz cebulę do rosołu? Wypróbuj dwie zupełnie inne metody, a każdy będzie prosić o przepis
Udany rosół ma nie tylko piękny kolor, ale przede wszystkim cechuje go duża głębia smaku. Dlatego, poza konkretnym mięsem i dodatkami, w zupie ląduje opalana cebula. W niektórych domach są to cienkie krążki, w innych całe warzywo. Zdradzamy, czym...
-
Miał być rosół, ale warzywa wylądowały w koszu. "Przekręciłam marchewki do zewnątrz i zobaczyłam..."
Domowy rosół nie może obejść się bez warzyw. Odpowiednio dobrany bukiet włoszczyzny nadaje zupie wyjątkowego smaku i charakteru. W sklepach możemy dostać małe zestawy, które sprawdzą się, gdy planujemy przyrządzić niewielki garnek klasycznego...
-
Dodaj te składniki do sałatki jarzynowej, a nie pożałujesz. Okrasa stawia na owoc, a Kuroń na sos
Nie ma Wielkanocy bez tradycyjnych dań i babcinych specjałów. Przepis na obłędną sałatkę jarzynową to podstawa, której nie może zabraknąć podczas świątecznego śniadania. Kluczowy jest jednak skład i odpowiednie przygotowanie warzyw. Kremowy sos to...
-
Wrzuć szczyptę do gotujących się warzyw na sałatkę jarzynową. Efekt przerośnie najśmielsze oczekiwania
Warzywa na sałatkę jarzynową - solić, czy nie solić? Te i inne z pozoru błahe dylematy mogą zasądzić o smaku wielkanocnego rarytasu. Babcine rady zdradzają jednak wszystkie tajemnice - poza przyprawami ważne jest też obieranie czy krojenie.
-
Zupa kalafiorowa. Przepis na klasykę polskiej kuchni. Będzie smakować, jak ta u mamy
Zupa kalafiorowa to popularne danie kuchni polskiej, a przepis na tę potrawę należy do klasyki obiadowego menu. Mimo zmieniających się trendów kulinarnych, to danie wciąż często gości na naszych stołach. Delikatny smak i aromat sprawiają, że zupa...
-
Biała część leci do dania, a liście wyrzucacie? To kulinarny skandal. Podpowiadamy, co zrobić z "odpadami" pora
Por to jedno z podstawowych warzyw w polskiej kuchni. Bez niego włoszczyzna nie byłaby sobą, a sałatka z porem... sałatką z porem. Jednak często do potrawy trafia jedynie jego jasna część. A ciemne liście? Choć są pełne smaku i witamin zdecydowani...