Makowiec z bakaliami. Doskonale sprawdzi się w Boże Narodzenie. Podajemy bardzo prosty przepis

Przedstawiamy przepis na makowiec z bakaliami, który doskonale sprawdzi się w Boże Narodzenie. To miękkie, wilgotne, delikatne ciasto pełne owocowego aromatu będzie wspaniałym zwieńczeniem świątecznego obiadu. Makowiec będzie świetnie smakował z różnymi bakaliami.

Makowiec to jedno z kanonu ciast bożonarodzeniowych. Jego wspaniały smak i delikatna struktura sprawia, że szybko znika z talerzy. Tradycyjny jest zawijany, ale my przedstawiamy jednak zdecydowanie prostszą wersję - na kruchym spodzie. Do makowca można dodać ulubione bakalie i polać go lukrem lub polewą kakaową

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na makowiec z bakaliami - idealny na Boże Narodzenie

Składniki:

  • pół kostki margaryny,
  • półtorej szklanki mąki,
  • dwa żółtka,
  • półtorej łyżki śmietany,
  • dwie łyżki cukru pudru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

Na masę makową:

  • szklanka maku,
  • trzy kwaśne jabłka,
  • łyżka masła,
  • sześć jajek,
  • pół szklanki kaszy manny,
  • szklanka cukru,
  • dwie łyżki cukru waniliowego,
  • pół szklanki bakalii,
  • dwie łyżki budyniu,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Na polewę:

  • dwie łyżki margaryny,
  • cztery łyżki kakao,
  • trzy łyżki wody,
  • dwie łyżki cukru.

Uszka z grzybami. Sprawdź, co zrobić, aby były odpowiednio miękkie, sprężyste i wyjątkowe w smaku. Zdjęcie ilustracyjneUszka z grzybami - przepis na najlepsze wigilijne uszka do czerwonego barszczu

Wykonanie makowca zajmie około półtorej godziny

Przygotowanie:

  1. Przygotuj kruche ciasto. Przesiej mąkę i połącz ją z margaryną, żółtkami, cukrem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Zagniataj ciasto, rozwałkuj je i rozłóż w formie do pieczenia.
  2. Przygotuj masę makową. Umyj i obierz jabłka, zetrzyj je na tarce na dużych oczkach, mak zalej wrzątkiem i zmiel trzykrotnie. Rozpuść masło, wystudź je i dodaj do niego mak, żółtka, cukier i cukier waniliowy, kaszę mannę i bakalie. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Starte jabłka wrzuć do masy, dodaj do niej budyń i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj całość.
  4. Ubij białka. Wmieszaj je delikatnie w masę makową. 
  5. Wyłóż masę makową na ciasto w formie do pieczenia.
  6. Piecz makowiec około czterdzieści pięć minut w 180 st. C.
  7. W tym czasie naszykuj polewę. Rozpuść w rondlu margarynę z kakao, wodą i cukrem. Całość powinna się gotować przez około dwie minuty ciągle mieszając.
  8. Upieczone ciasto polej przestudzoną polewą. Makowiec można ozdobić posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego!

Sałatka na Boże Narodzenie bez majonezu. Szybka i prosta. Zachwyca pikantną nutąSałatka na Boże Narodzenie bez majonezu. Zachwyca pikantną nutą

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: