-
Haps
-
Jak przygotować
- Makowiec z bakaliami. Doskonale sprawdzi się w Boże Narodzenie. Podajemy bardzo prosty przepis
Makowiec z bakaliami. Doskonale sprawdzi się w Boże Narodzenie. Podajemy bardzo prosty przepis
Przedstawiamy przepis na makowiec z bakaliami, który doskonale sprawdzi się w Boże Narodzenie. To miękkie, wilgotne, delikatne ciasto pełne owocowego aromatu będzie wspaniałym zwieńczeniem świątecznego obiadu. Makowiec będzie świetnie smakował z różnymi bakaliami.
Makowiec to jedno z kanonu ciast bożonarodzeniowych. Jego wspaniały smak i delikatna struktura sprawia, że szybko znika z talerzy. Tradycyjny jest zawijany, ale my przedstawiamy jednak zdecydowanie prostszą wersję - na kruchym spodzie. Do makowca można dodać ulubione bakalie i polać go lukrem lub polewą kakaową.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na makowiec z bakaliami - idealny na Boże Narodzenie
Składniki:
- pół kostki margaryny,
- półtorej szklanki mąki,
- dwa żółtka,
- półtorej łyżki śmietany,
- dwie łyżki cukru pudru,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
Na masę makową:
- szklanka maku,
- trzy kwaśne jabłka,
- łyżka masła,
- sześć jajek,
- pół szklanki kaszy manny,
- szklanka cukru,
- dwie łyżki cukru waniliowego,
- pół szklanki bakalii,
- dwie łyżki budyniu,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Na polewę:
- dwie łyżki margaryny,
- cztery łyżki kakao,
- trzy łyżki wody,
- dwie łyżki cukru.
Wykonanie makowca zajmie około półtorej godziny
Przygotowanie:
- Przygotuj kruche ciasto. Przesiej mąkę i połącz ją z margaryną, żółtkami, cukrem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Zagniataj ciasto, rozwałkuj je i rozłóż w formie do pieczenia.
- Przygotuj masę makową. Umyj i obierz jabłka, zetrzyj je na tarce na dużych oczkach, mak zalej wrzątkiem i zmiel trzykrotnie. Rozpuść masło, wystudź je i dodaj do niego mak, żółtka, cukier i cukier waniliowy, kaszę mannę i bakalie. Całość dokładnie wymieszaj.
- Starte jabłka wrzuć do masy, dodaj do niej budyń i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj całość.
- Ubij białka. Wmieszaj je delikatnie w masę makową.
- Wyłóż masę makową na ciasto w formie do pieczenia.
- Piecz makowiec około czterdzieści pięć minut w 180 st. C.
- W tym czasie naszykuj polewę. Rozpuść w rondlu margarynę z kakao, wodą i cukrem. Całość powinna się gotować przez około dwie minuty ciągle mieszając.
- Upieczone ciasto polej przestudzoną polewą. Makowiec można ozdobić posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl