Co można zrobić z gotowej masy makowej? To niekończąca się lista możliwości zwłaszcza, że może być to domowa masa makowa z mielonego maku, przygotowana przez nas osobiście i zamrożona bądź kupiona w puszce. Ta własnoręcznie robiona jest zdrowszym rozwiązaniem niż kupowanie takiego produktu w sklepie, ponieważ od początku do końca mamy wpływ na jej zawartość. Możemy też ją dopasować do wyszukanych podniebień naszych bliskich, by sprawić im kulinarną przyjemność. Przygotowanie takiej masy samemu ma też znaczenie, jeśli w rodzinie mamy osobę uczuloną np. na orzechy, ponieważ możemy dopasować ją nie tylko do czyjegoś smaku, ale również potrzeb.
Ciasta z masą makową z puszki mogą być dobrym rozwiązaniem dla każdego, kto potrzebuje szybki i smaczny przepis na deser świąteczny - ale nie tylko. Podajemy kilka uniwersalnych, ekspresowych pomysłów na pyszności w kilka minut - czasem nawet bez potrzeby pieczenia:
Wypieki cieszą się ogromnym zainteresowaniem, zwłaszcza w okresie świąt, jednak amatorów maku nie brakuje również w dni powszednie. Tak naprawdę przy odpowiedzi na pytanie, jakie ciasto z masą makową zrobić, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, bo nawet najbardziej znane przepisy można urozmaicić. Warto eksperymentować w kuchni i szukać nowych inspiracji, a wybór zależy tylko od naszego gustu i smaku. Najczęściej spotykanymi pomysłami są m.in.:
Gotowa masa makowa może być cudownym dodatkiem, który możemy wykorzystać niemal w każdej chwili. Warto zrobić ją samemu i przechowywać w zamrażalniku, bo wtedy mamy pewność co do składu i jakości użytych produktów. Jeśli wykonana jest według naszego pomysłu, to też zawiera nasze ulubione bakalie w takich proporcjach, jakie lubimy najbardziej. Jeśli jednak zdecydujemy się na zakup gotowego produktu, warto szukać takich, które mają jak najmniej szkodliwych dodatków. Czego starać się unikać? Syropu glukozowo – fruktozowego, który bywa dodawany jeszcze jednocześnie obok cukru, a przypisuje mu się istotny związek z rozwojem chorób m.in. takich, jak: cukrzyca, otyłość, choroby układu sercowo-naczyniowego, niektóre nowotwory. Kolejnym zdradliwym składnikiem jest cukier inwertowany, który powstaje w ten sam sposób co syrop glukozowo – fruktozowy, a jego spożywanie ma analogiczny wpływ na zdrowie. Podobnie, jeśli w składzie mamy syrop kukurydziany. Dalej wskazać należy na substancje konserwujące, w tym dwutlenek siarki, który oznaczany jest symbolem E220 lub określeniem "zawiera siarczyny / siarczany", ponieważ również jest szkodliwy i może wywoływać nudności, wymioty, bóle głowy oraz reakcje uczuleniowe.
Zobacz też: Keks na oleju - ciekawy pomysły na świąteczny wypiek