Wilgotne ciasto z makiem na oleju, czyli cudowne właściwości rzepaku
Szybkie ciasto z makiem na oleju to pomysł na wilgotny, zaskakująco smaczny, a jednocześnie dużo zdrowszy niż pieczone na maśle, deser świąteczny. Jednym z pomysłów internatów na takie pyszne i aromatyczne ciasto, które możemy wzbogacić o świeże jabłka, jest poniższy przepis.
Składniki: 5 jajek, szklanka cukru, szklanka oleju rzepakowego, 1,5 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 3-4 krople aromatu pomarańczowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 jabłka (najlepiej z kwaskowych odmian), 4 łyżki maku
dodatkowo: lukier lub czekolada do polania.
Przepis na ciasto z makiem – wykonanie
Przepis na ciasto z makiem, zwłaszcza takie, które może być zrobione przez osoby niedysponujące dużą ilością wolnego czasu, musi być prosty w swej istocie. Tak jest też i w tym przypadku. Wystarczy
- jajka ubić z cukrem i solą na puszystą masę,
- ciągle ubijając, należy wlać olej,
- zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat i mak,
- ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą,
- następnie na wierzch wyłożyć pokrojone w kostkę jabłka,
- ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. godzinę,
- po wyjęciu z piekarnika ostudzić i jeszcze letnie, ozdobić wybraną polewą.
Zobacz wideo Tradycyjny makowiec z polewą lukrową
Babka z makiem mielonym jako pyszna alternatywa dla tradycyjnego makowca
Takie ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne. Do zrobienia babki z makiem mielonym tym razem użyte będzie klasycznie masło, a nie olej. Pamiętajmy też o dekoracji - można użyć lukru, czekolady, kolorowej posypki - co tylko nam się zamarzy.
Składniki: 250 g mąki pszennej, 200 g suchego, mielonego maku, 200 g cukru, 250 g masła, 5 jajek, 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka mleka, kilka kropel aromatu rumowego.
Przygotowanie:
- Składniki należy naszykować wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i zostawić.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonym makiem.
- Do żółtek dodać miękkie masło i cukier. Utrzeć na puszystą masę.
- Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z makiem, proszkiem do pieczenia i wlewać mleko.
- Dodać skórkę pomarańczową.
- Na koniec dodać ubite białka i zmiksować na wolnych obrotach.
- Masę przełożyć do foremki, która uprzednio wysmarowana została masłem i wysypana bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piec ok. 60 minut. Piekarnik ustawić na funkcję grzania góra - dół.
- Polać ulubioną polewą po wystudzeniu i dowolnie udekorować.
Zobacz też: Makowiec japoński to pyszny wypiek podawany inaczej. Pominiesz jeden krok, a popsujesz wszystko