Szybkie ciasto z makiem na oleju. Idealny pomysł na ciasto, które przygotujesz 5 minut przed wigilią

Szybkie ciasto z makiem na oleju to genialna alternatywa dla osób, które z uwagi na zapełniony grafik mają niewiele wolnego w ciągu dnia, a chcą poczęstować rodzinę czy znajomych pysznym wypiekiem. Zaskocz ich takim rozwiązaniem!

Wilgotne ciasto z makiem na oleju, czyli cudowne właściwości rzepaku

Szybkie ciasto z makiem na oleju to pomysł na wilgotny, zaskakująco smaczny, a jednocześnie dużo zdrowszy niż pieczone na maśle, deser świąteczny. Jednym z pomysłów internatów na takie pyszne i aromatyczne ciasto, które możemy wzbogacić o świeże jabłka, jest poniższy przepis.

Składniki: 5 jajek, szklanka cukru, szklanka oleju rzepakowego, 1,5 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 3-4 krople aromatu pomarańczowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 jabłka (najlepiej z kwaskowych odmian), 4 łyżki maku

dodatkowo: lukier lub czekolada do polania.

Przepis na ciasto z makiem – wykonanie

Przepis na ciasto z makiem, zwłaszcza takie, które może być zrobione przez osoby niedysponujące dużą ilością wolnego czasu, musi być prosty w swej istocie. Tak jest też i w tym przypadku. Wystarczy

  • jajka ubić z cukrem i solą na puszystą masę,
  • ciągle ubijając, należy wlać olej,
  • zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat i mak,
  • ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą,
  • następnie na wierzch wyłożyć pokrojone w kostkę jabłka,
  • ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. godzinę,
  • po wyjęciu z piekarnika ostudzić i jeszcze letnie, ozdobić wybraną polewą.
Zobacz wideo Tradycyjny makowiec z polewą lukrową

Babka z makiem mielonym jako pyszna alternatywa dla tradycyjnego makowca

Takie ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne. Do zrobienia babki z makiem mielonym tym razem użyte będzie klasycznie masło, a nie olej. Pamiętajmy też o dekoracji - można użyć lukru, czekolady, kolorowej posypki - co tylko nam się zamarzy.

Składniki: 250 g mąki pszennej, 200 g suchego, mielonego maku, 200 g cukru, 250 g masła, 5 jajek, 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka mleka, kilka kropel aromatu rumowego.

Przygotowanie:

  1. Składniki należy naszykować wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
  2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i zostawić.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonym makiem.
  4. Do żółtek dodać miękkie masło i cukier. Utrzeć na puszystą masę.
  5. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z makiem, proszkiem do pieczenia i wlewać mleko.
  6. Dodać skórkę pomarańczową.
  7. Na koniec dodać ubite białka i zmiksować na wolnych obrotach.
  8. Masę przełożyć do foremki, która uprzednio wysmarowana została masłem i wysypana bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piec ok. 60 minut. Piekarnik ustawić na funkcję grzania góra - dół. 
  9. Polać ulubioną polewą po wystudzeniu i dowolnie udekorować.

Zobacz też: Makowiec japoński to pyszny wypiek podawany inaczej. Pominiesz jeden krok, a popsujesz wszystko

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.