Makowiec bez zawijania. Prosty przepis na przepyszne, świąteczne ciasto o pomarańczowym aromacie

Makowiec bez zawijania to pomysł na świąteczne ciasto, którego wykonanie zajmie o wiele mniej czasu niż tradycyjnego, zawijanego. To rewelacyjne ciasto będzie idealną propozycją na bożonarodzeniowy stół. Podajemy przepis.

Makowiec jest jednym z tradycyjnych, polskich ciast, które serwuje się w czasie Bożego Narodzenia. Jest bardzo słodkie, lekko wilgotne, o cytrusowym aromacie. Przedstawiamy przepis na makowiec bez zawijania - będzie zdecydowanie prostszy w przygotowaniu niż ten klasyczny, zawijany. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na makowiec bez zawijania - wyśmienite ciasto o pomarańczowym aromacie

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • dwa żółtka,
  • pół szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • pół kostki zimnego masła,
  • łyżka śmietany 18 proc.

Masa makowa:

  • pół kilo maku,
  • dwa jabłka,
  • pół szklanki kaszy manny,
  • pół kostki masła,
  • trzy jajka,
  • dwa białka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • olejek migdałowy,
  • pół szklanki cukru,
  • ćwierć szklanki orzechów włoskich,
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • ćwierć szklanki rodzynek,
  • ćwierć szklanki suszonych moreli.

Makowiec bez zawijania. Przepis na świąteczne ciasto

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz ją cukrem, cukrem waniliowym, dodaj żółtka, śmietanę i zimne masło.
  2. Wyrabiaj wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą masę. 
  3. Przygotowane ciasto zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  4. Mak zalej dwiema szklankami gorącej wody. Gotuj przez kilka minut, ciągle mieszając.
  5. Przełóż mak na sito i pozostaw do wystudzenia.
  6. Zmiel trzykrotnie mak w maszynce do mielenia.
  7. Rozpuść masło i pozostaw je, aby się ostudziło.
  8. Zetrzyj jabłka na tarce. Do maku dodaj bakalie, jabłka, kaszę mannę i wymieszaj dokładnie całość.
  9. Ubijaj mikserem cukier z jajkami i białkami aż do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Połącz ją z makiem.
  10. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i rozłóż na blaszce. Piecz przez około kwadrans w 180 st. C.
  11. Wyłóż masę makową na ciasto i wstaw z powrotem do piekarnika na około godzinę.
  12. Upieczony makowiec można polać lukrem lub polewą czekoladową i posypać orzechami.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: