-
Haps
-
Jak przygotować
- Makowiec bez zawijania. Prosty przepis na przepyszne, świąteczne ciasto o pomarańczowym aromacie
Makowiec bez zawijania. Prosty przepis na przepyszne, świąteczne ciasto o pomarańczowym aromacie
Makowiec bez zawijania to pomysł na świąteczne ciasto, którego wykonanie zajmie o wiele mniej czasu niż tradycyjnego, zawijanego. To rewelacyjne ciasto będzie idealną propozycją na bożonarodzeniowy stół. Podajemy przepis.
Makowiec jest jednym z tradycyjnych, polskich ciast, które serwuje się w czasie Bożego Narodzenia. Jest bardzo słodkie, lekko wilgotne, o cytrusowym aromacie. Przedstawiamy przepis na makowiec bez zawijania - będzie zdecydowanie prostszy w przygotowaniu niż ten klasyczny, zawijany.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na makowiec bez zawijania - wyśmienite ciasto o pomarańczowym aromacie
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- dwa żółtka,
- pół szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- pół kostki zimnego masła,
- łyżka śmietany 18 proc.
Masa makowa:
- pół kilo maku,
- dwa jabłka,
- pół szklanki kaszy manny,
- pół kostki masła,
- trzy jajka,
- dwa białka,
- opakowanie cukru waniliowego,
- olejek migdałowy,
- pół szklanki cukru,
- ćwierć szklanki orzechów włoskich,
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- ćwierć szklanki rodzynek,
- ćwierć szklanki suszonych moreli.
Makowiec bez zawijania. Przepis na świąteczne ciasto
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz ją cukrem, cukrem waniliowym, dodaj żółtka, śmietanę i zimne masło.
- Wyrabiaj wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą masę.
- Przygotowane ciasto zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Mak zalej dwiema szklankami gorącej wody. Gotuj przez kilka minut, ciągle mieszając.
- Przełóż mak na sito i pozostaw do wystudzenia.
- Zmiel trzykrotnie mak w maszynce do mielenia.
- Rozpuść masło i pozostaw je, aby się ostudziło.
- Zetrzyj jabłka na tarce. Do maku dodaj bakalie, jabłka, kaszę mannę i wymieszaj dokładnie całość.
- Ubijaj mikserem cukier z jajkami i białkami aż do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Połącz ją z makiem.
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i rozłóż na blaszce. Piecz przez około kwadrans w 180 st. C.
- Wyłóż masę makową na ciasto i wstaw z powrotem do piekarnika na około godzinę.
- Upieczony makowiec można polać lukrem lub polewą czekoladową i posypać orzechami.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl