Makowiec z suchego maku to ciasto, które może pojawić się na stole w święta i nie tylko. Choć występuje pod różnymi postaciami na przykład: biszkoptowy, drożdżowy czy na kruchym cieście, a także bez mąki czy nawet bez jajek, to nadal znany jest pod jedną nazwą: jako makowiec. Choć tyle w nim można zmienić, to jednak makowiec nie byłby makowcem, gdyby nie mak. Mak to bogate źródło witamin takich jak: A, B, D i E, a także minerałów, jak m.in. miedź, cynk, potas, miedzi i żelaza. Co ciekawe mak potrafi w pełni zaspokoić dzienne zapotrzebowania organizmu na wapń. Jest on za to dość kaloryczny, gdyż w jego 100 g znajduje się nieco ponad 500 kcal! Makowiec z suchym makiem jest więc przekąską pożywną, ale lepiej zbyt często nie włączać jej do menu, zwłaszcza jeśli jesteśmy na diecie.
Nasiona maku to nie tylko składnik świątecznych dań i deserów. Mleko makowe znane jest jako mocny lek uśmierzający ból, wpływający na sen. Obecnie zastosowanie znajduje w lekach np.: kodeinie lub morfinie. Nie ma jednak czym się martwić, gdyż pomimo tego, że mak ma właściwości uzależniające to ma on wiele odmian, a te o właściwościach wysokomorficznych nie trafiają do przemysłu spożywczego. Nie uzależnimy się od maku, zajadając się makowcem, kutią czy łazankami, ale z pewnością może uzależnić perfekcyjnie przyrządzone danie.
Ciężko znaleźć osobę, która by nie kochała makowców. Łatwiej już spotkać się z przeciwnikami bakalii czy po prostu samych rodzynek. Ta świąteczna rolada nie straci na swojej wartości, jeśli ich w niej nie zawrzemy, a za to zyskamy większą szansę, że ciasta skosztują wszyscy.
Makowiec z masą z suchego maku nie powinien być dla nikogo kłopotem, jednak dla wygody warto zaopatrzyć się w maszynkę do mięsa, gdyż ta ułatwi nam uporanie się z ziarnami maku. Oto prosty przepis, dzięki któremu ciasto na pewno się uda.
Makowiec z masą z suchego maku jest wymagającym czasu wypiekiem. zdjęcie ilustracyjne/ vovashevchuk, iStock
Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ekstrakt migdałowy, 220 g masła, 5 dużych jajek
Masa makowa: 2/3 szklanki cukru pudru, opakowanie cukru wanilinowego, łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 szklanki maku, 2 łyżki kakao, sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Jak już wyżej wspomniano, to jak przygotować suchy mak mielony na makowiec nie jest szczególnie trudne. Jeśli mak został już zmielony, wówczas należy go sparzyć z użyciem wody lub mleka, a następnie odsączyć z nadmiaru płynu. Tak przygotowany mak łączymy z bakaliami i możemy stosować od razu do ciasta lub zamrozić na inną okazję.
Ciasto z suchym makiem na oleju to oczywiście nie będzie typowy makowiec zwijany w roladę. Niemniej jednak dla wielbicieli maku będzie to również nie lada gratka. Ciasto takie przygotowuje się wyjątkowo szybko i sprawnie. Może ono wystąpić w postaci babki, ale także jako ciasto przełożone kremem, etc. Wszystko zależy od naszej wyobraźni kulinarnej.
Zobacz też: Makowiec tradycyjny zawijany z tego przepisu wychodzi pyszny! Prosty i idealny jako świąteczne ciasto