Makowiec z suchego maku. Niestandardowy przepis, który dopieści każde podniebienie

Makowiec z suchego maku nie jest typowym przepisem świątecznym. Niemniej jednak ma duże zadatki na to, aby zostać królem wigilijnego stołu. Jak go przygotować? Poznaj sposób, którym zaskoczysz rodzinę i bliskich.

Makowiec z suchym makiem. Ciasto też może być źródłem wartościowych składników odżywczych

Makowiec z suchego maku to ciasto, które może pojawić się na stole w święta i nie tylko. Choć występuje pod różnymi postaciami na przykład: biszkoptowy, drożdżowy czy na kruchym cieście, a także bez mąki czy nawet bez jajek, to nadal znany jest pod jedną nazwą: jako makowiec. Choć tyle w nim można zmienić, to jednak makowiec nie byłby makowcem, gdyby nie mak. Mak to bogate źródło witamin takich jak: A, B, D i E, a także minerałów, jak m.in. miedź, cynk, potas, miedzi i żelaza. Co ciekawe mak potrafi w pełni zaspokoić dzienne zapotrzebowania organizmu na wapń. Jest on za to dość kaloryczny, gdyż w jego 100 g znajduje się nieco ponad 500 kcal! Makowiec z suchym makiem jest więc przekąską pożywną, ale lepiej zbyt często nie włączać jej do menu, zwłaszcza jeśli jesteśmy na diecie.

Makowiec z masą z suchego maku. Jakie jeszcze właściwości ma mak?

Nasiona maku to nie tylko składnik świątecznych dań i deserów. Mleko makowe znane jest jako mocny lek uśmierzający ból, wpływający na sen. Obecnie zastosowanie znajduje w lekach np.: kodeinie lub morfinie. Nie ma jednak czym się martwić, gdyż pomimo tego, że mak ma właściwości uzależniające to ma on wiele odmian, a te o właściwościach wysokomorficznych nie trafiają do przemysłu spożywczego. Nie uzależnimy się od maku, zajadając się makowcem, kutią czy łazankami, ale z pewnością może uzależnić perfekcyjnie przyrządzone danie.

Ciężko znaleźć osobę, która by nie kochała makowców. Łatwiej już spotkać się z przeciwnikami bakalii czy po prostu samych rodzynek. Ta świąteczna rolada nie straci na swojej wartości, jeśli ich w niej nie zawrzemy, a za to zyskamy większą szansę, że ciasta skosztują wszyscy.

Zobacz wideo Makowiec bez pieczenia

Makowiec z masą z suchego maku dla przeciwników rodzynek

Makowiec z masą z suchego maku nie powinien być dla nikogo kłopotem, jednak dla wygody warto zaopatrzyć się w maszynkę do mięsa, gdyż ta ułatwi nam uporanie się z ziarnami maku. Oto prosty przepis, dzięki któremu ciasto na pewno się uda.

Makowiec z masą z suchego maku jest wymagającym czasu wypiekiem.Makowiec z masą z suchego maku jest wymagającym czasu wypiekiem. zdjęcie ilustracyjne/ vovashevchuk, iStock

Składniki:

Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ekstrakt migdałowy, 220 g masła, 5 dużych jajek

Masa makowa: 2/3 szklanki cukru pudru, opakowanie cukru wanilinowego, łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 szklanki maku, 2 łyżki kakao, sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp i wymieszaj suche składniki. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Oddziel żółtka od białek i dodaj do miski ze składnikami na ciasto same żółtka. Wlej ekstrakt. Wszystkie składniki wymieszaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Uformuj ciasto. Jeśli wyjdzie zbyt kleiste, możesz lekko podsypać je mąką. 
  2. Podziel ciasto na dwie równe części. Jedną połowę równomiernie rozłóż na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Drugą zawiń w folię aluminiową i wstaw na około 30 minut do lodówki.
  3. W międzyczasie mak zalej wrzącym mlekiem, przykryj folią aluminiową lub pokrywką i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie zdejmij przykrycie i pozostaw do wystygnięcia.
  4. Ostygnięty mak przełóż do sitka wyłożonego ręcznikiem kuchennym i odciśnij. Jeśli mak nie jest zmielony, zmiel go za pomocą maszynki do mięsa na najdrobniejszych oczkach. W razie potrzeby również odciśnij przez sitko z ręcznikiem nadmiar wody.
  5. 5 białek ubij na pianę razem z cukrem pudrem. Powoli dodawaj inne składniki: kakao, cukier wanilinowy, sok z cytryny, proszek do pieczenia. Jeżeli ma to być makowiec z suchego maku, masa jest już gotowa do wyłożenia na blachę z ciastem. Jeśli jednak zdecydujesz dodać bakalie, przygotuj dodatkowo po dwie łyżki pokrojonych orzechów, posiekanych migdałów oraz rodzynek i wymieszaj je z masą. Masę rozprowadź po wcześniej wyłożonym na blasze cieście.
  6. Wyjmij drugą połowę ciasta z lodówki i wedle uznania, zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach nad masą makową lub rozwałkuj pod przykryciem z papieru do pieczenia na kształt blachy i przenieś płat ciasta, układając go jako wierzchnią warstwę na makowej masie.
  7. Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół).
  8. Gotowe ciasto wedle uznania można oprószyć cukrem pudrem albo oblać miodem lub roztopioną czekoladą.

Jak przygotować suchy mak mielony na makowiec? To bardzo proste!

Jak już wyżej wspomniano, to jak przygotować suchy mak mielony na makowiec nie jest szczególnie trudne. Jeśli mak został już zmielony, wówczas należy go sparzyć z użyciem wody lub mleka, a następnie odsączyć z nadmiaru płynu. Tak przygotowany mak łączymy z bakaliami i możemy stosować od razu do ciasta lub zamrozić na inną okazję. 

Ciasto z suchym makiem na oleju, czyli popularny piegusek

Ciasto z suchym makiem na oleju to oczywiście nie będzie typowy makowiec zwijany w roladę. Niemniej jednak dla wielbicieli maku będzie to również nie lada gratka. Ciasto takie przygotowuje się wyjątkowo szybko i sprawnie. Może ono wystąpić w postaci babki, ale także jako ciasto przełożone kremem, etc. Wszystko zależy od naszej wyobraźni kulinarnej. 

Zobacz też: Makowiec tradycyjny zawijany z tego przepisu wychodzi pyszny! Prosty i idealny jako świąteczne ciasto

Więcej o: