Gęś pieczona na święta - korzenna, z jabłkami lub mandarynkami. Przepisy na wyjątkowy świąteczny obiad

Gęś pieczona na święta to wyjątkowe danie, które zazwyczaj serwuje się podczas bożonarodzeniowego obiadu. Gęś można przyrządzić na wiele sposobów. W artykule przedstawimy Wam kilka pomysłów na przygotowanie pysznej, aromatycznej i kruchej gęsiny.

Przepisy na gęś pieczoną - z czym połączyć pieczone mięso?

Przepisy na gęś pieczoną są różnorodne. Można serwować ją w różnym wydaniu. Mięso gęsi doskonale komponuje się z owocami. Na przykład z soczystymi jabłkami lub pomarańczami. Innym pomysłem jest dodanie żurawiny. Gęś można też nacierać wspaniale pasującym do niej majerankiem. Dobrze sprawdzą się tutaj także przyprawy korzenne.

Przepis na pieczoną gęś z korzennymi przyprawami

Przepis na pieczoną gęś z korzennymi przyprawami zachwyci nas nietuzinkowym smakiem. W przypadku tego świątecznego przepisu musimy mieć na uwadze, że sam proces pieczenia może powodować charakterystyczny zapach (gęsi tłuszcz), który może być uciążliwy dla domowników. Receptura znajduje się tutaj:

Przepis na pieczoną gęś:

Składniki:

  • 1 gęś (już wstępnie przygotowana)
  • 800 g mandarynek
  • 40 g przyprawy korzennej
  • 50 g masła
  • około 6 śliwek suszonych
  • 10 g goździków

Składniki na sos:

  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • około 1,5 szklanki wina czerwonego
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 300 g mandarynek

Gęś pieczona. Zdjęcie ilustracyjneGęś pieczona. Zdjęcie ilustracyjne istock / MarianVejcik

Wykonanie:

  1. Mięso natrzeć przyprawą korzenną i solą.
  2. Dalej wypłukać i wyparzyć skórkę mandarynki. Zetrzeć na tarce i natrzeć gęś. Mandarynki nadziać goździkami. Włożyć je do mięsa.
  3. Gęś można odłożyć w chłodne miejsce do czasu, aż mięso przesiąknie aromatem lub od razu upiec w piekarniku.
  4. Nagrzać piekarnik. Ustawić na 190 stopni.
  5. Posmarować gęś masłem. W piekarniku ułożyć kratkę. Ustawić piekarnik na wariant: góra - dół.
  6. Gęś po 40 minutach, przełożyć na drugą stronę. Piec kolejne 40 minut.
  7. Delikatnie wylać tłuszcz, który zgromadził się na dnie naczynia. Gęś ułożyć piersiami do góry i piec przez 100 minut. W międzyczasie dołożyć mandarynki.
  8. Gęś wyjąć z piekarnika i położyć na blasze. Odczekać kilkanaście minut.
  9. Przygotować sos. Powidła przełożyć do garnka. Dodać przyprawę korzenną do smaku. Zagotować. Dołożyć w międzyczasie startą skórkę z mandarynki. Gotować kilka minut. Uwaga, aby sos się nie przypalił.

*W razie konieczności podlewać tłuszczem gęsim, aby mięso się nie przypaliło.

Zobacz wideo Kaczka w sosie śliwkowo-kawowym [PRZEPIS]

Przepis - gęś z jabłkami

Przepis na gęś z dodatkiem jabłek to zawsze dobry wybór. Na samą myśl o tym daniu cieknie ślinka. Spieszymy zatem, aby przedstawić przepis:

Składniki:

  • ponad 4-kilogramowa gęś najlepiej ekologiczna
  • 1-2 cebule
  • 6 jabłek
  • przyprawy: majeranek, papryka, sól, pieprz
  • czosnek
  • woda

Przepis - gęś z jabłkami. Zdjęcie ilustracyjnePrzepis - gęś z jabłkami. Zdjęcie ilustracyjne istock / nerudol

Sposób przyrządzenia:

  1. Mięso opłukać i natrzeć przyprawami.
  2. Następnie odstawić je do lodówki na 24 godziny.
  3. Cebulę obrać i pokroić. Jabłka umyć, obrać i pokroić.
  4. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  5. Nadziać gęś cebulą, jabłkami i czosnkiem.
  6. Całość spiąć np. wykałaczkami. Posypać opcjonalnie papryką.
  7. Przygotować brytfankę. Włożyć do niej gęś i polać delikatnie wodą.
  8. Piec przez 2,5 godziny w temperaturze 180-200 stopni. Przez pierwsze 120 minut piec pod przykryciem, później odkryć. Podlewać co jakiś czas tłuszczem.
  9. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić mięso w środku przez kwadrans.
  10. Pokroić mięso. Wybrać połowę farszu i zmiksować z tłuszczem. Sos umieścić w sosjerce i podawać z gęsią.

Zobacz też: Przepis na keks Ewy Wachowicz. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.