Przepisy na gęś pieczoną - z czym połączyć pieczone mięso?
Przepisy na gęś pieczoną są różnorodne. Można serwować ją w różnym wydaniu. Mięso gęsi doskonale komponuje się z owocami. Na przykład z soczystymi jabłkami lub pomarańczami. Innym pomysłem jest dodanie żurawiny. Gęś można też nacierać wspaniale pasującym do niej majerankiem. Dobrze sprawdzą się tutaj także przyprawy korzenne.
Przepis na pieczoną gęś z korzennymi przyprawami
Przepis na pieczoną gęś z korzennymi przyprawami zachwyci nas nietuzinkowym smakiem. W przypadku tego świątecznego przepisu musimy mieć na uwadze, że sam proces pieczenia może powodować charakterystyczny zapach (gęsi tłuszcz), który może być uciążliwy dla domowników. Receptura znajduje się tutaj:
Przepis na pieczoną gęś:
Składniki:
- 1 gęś (już wstępnie przygotowana)
- 800 g mandarynek
- 40 g przyprawy korzennej
- 50 g masła
- około 6 śliwek suszonych
- 10 g goździków
Składniki na sos:
- 1 słoik powideł śliwkowych
- około 1,5 szklanki wina czerwonego
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej
- 300 g mandarynek
Gęś pieczona. Zdjęcie ilustracyjne istock / MarianVejcik
Wykonanie:
- Mięso natrzeć przyprawą korzenną i solą.
- Dalej wypłukać i wyparzyć skórkę mandarynki. Zetrzeć na tarce i natrzeć gęś. Mandarynki nadziać goździkami. Włożyć je do mięsa.
- Gęś można odłożyć w chłodne miejsce do czasu, aż mięso przesiąknie aromatem lub od razu upiec w piekarniku.
- Nagrzać piekarnik. Ustawić na 190 stopni.
- Posmarować gęś masłem. W piekarniku ułożyć kratkę. Ustawić piekarnik na wariant: góra - dół.
- Gęś po 40 minutach, przełożyć na drugą stronę. Piec kolejne 40 minut.
- Delikatnie wylać tłuszcz, który zgromadził się na dnie naczynia. Gęś ułożyć piersiami do góry i piec przez 100 minut. W międzyczasie dołożyć mandarynki.
- Gęś wyjąć z piekarnika i położyć na blasze. Odczekać kilkanaście minut.
- Przygotować sos. Powidła przełożyć do garnka. Dodać przyprawę korzenną do smaku. Zagotować. Dołożyć w międzyczasie startą skórkę z mandarynki. Gotować kilka minut. Uwaga, aby sos się nie przypalił.
*W razie konieczności podlewać tłuszczem gęsim, aby mięso się nie przypaliło.
Zobacz wideo
Kaczka w sosie śliwkowo-kawowym [PRZEPIS]
Przepis - gęś z jabłkami
Przepis na gęś z dodatkiem jabłek to zawsze dobry wybór. Na samą myśl o tym daniu cieknie ślinka. Spieszymy zatem, aby przedstawić przepis:
Składniki:
- ponad 4-kilogramowa gęś najlepiej ekologiczna
- 1-2 cebule
- 6 jabłek
- przyprawy: majeranek, papryka, sól, pieprz
- czosnek
- woda
Przepis - gęś z jabłkami. Zdjęcie ilustracyjne istock / nerudol
Sposób przyrządzenia:
- Mięso opłukać i natrzeć przyprawami.
- Następnie odstawić je do lodówki na 24 godziny.
- Cebulę obrać i pokroić. Jabłka umyć, obrać i pokroić.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Nadziać gęś cebulą, jabłkami i czosnkiem.
- Całość spiąć np. wykałaczkami. Posypać opcjonalnie papryką.
- Przygotować brytfankę. Włożyć do niej gęś i polać delikatnie wodą.
- Piec przez 2,5 godziny w temperaturze 180-200 stopni. Przez pierwsze 120 minut piec pod przykryciem, później odkryć. Podlewać co jakiś czas tłuszczem.
- Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić mięso w środku przez kwadrans.
- Pokroić mięso. Wybrać połowę farszu i zmiksować z tłuszczem. Sos umieścić w sosjerce i podawać z gęsią.
Zobacz też: Przepis na keks Ewy Wachowicz. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz