Gęś pieczona na święta to wyjątkowe danie, które zazwyczaj serwuje się podczas bożonarodzeniowego obiadu. Gęś można przyrządzić na wiele sposobów. W artykule przedstawimy Wam kilka pomysłów na przygotowanie pysznej, aromatycznej i kruchej gęsiny.
3
istock / AlexRaths
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Przepisy na gęś pieczoną - z czym połączyć pieczone mięso?
Przepisy na gęś pieczoną są różnorodne. Można serwować ją w różnym wydaniu. Mięso gęsi doskonale komponuje się z owocami. Na przykład z soczystymi jabłkami lub pomarańczami. Innym pomysłem jest dodanie żurawiny. Gęś można też nacierać wspaniale pasującym do niej majerankiem. Dobrze sprawdzą się tutaj także przyprawy korzenne.
REKLAMA
Przepis na pieczoną gęś z korzennymi przyprawami
Przepis na pieczoną gęś z korzennymi przyprawami zachwyci nas nietuzinkowym smakiem. W przypadku tego świątecznego przepisu musimy mieć na uwadze, że sam proces pieczenia może powodować charakterystyczny zapach (gęsi tłuszcz), który może być uciążliwy dla domowników. Receptura znajduje się tutaj:
Dalej wypłukać i wyparzyć skórkę mandarynki. Zetrzeć na tarce i natrzeć gęś. Mandarynki nadziać goździkami. Włożyć je do mięsa.
Gęś można odłożyć w chłodne miejsce do czasu, aż mięso przesiąknie aromatem lub od razu upiec w piekarniku.
Nagrzać piekarnik. Ustawić na 190 stopni.
Posmarować gęś masłem. W piekarniku ułożyć kratkę. Ustawić piekarnik na wariant: góra - dół.
Gęś po 40 minutach, przełożyć na drugą stronę. Piec kolejne 40 minut.
Delikatnie wylać tłuszcz, który zgromadził się na dnie naczynia. Gęś ułożyć piersiami do góry i piec przez 100 minut. W międzyczasie dołożyć mandarynki.
Gęś wyjąć z piekarnika i położyć na blasze. Odczekać kilkanaście minut.
Przygotować sos. Powidła przełożyć do garnka. Dodać przyprawę korzenną do smaku. Zagotować. Dołożyć w międzyczasie startą skórkę z mandarynki. Gotować kilka minut. Uwaga, aby sos się nie przypalił.
*W razie konieczności podlewać tłuszczem gęsim, aby mięso się nie przypaliło.
Zobacz wideo Kaczka w sosie śliwkowo-kawowym [PRZEPIS]
Przepis - gęś z jabłkami
Przepis na gęś z dodatkiem jabłek to zawsze dobry wybór. Na samą myśl o tym daniu cieknie ślinka. Spieszymy zatem, aby przedstawić przepis:
Składniki:
ponad 4-kilogramowa gęś najlepiej ekologiczna
1-2 cebule
6 jabłek
przyprawy: majeranek, papryka, sól, pieprz
czosnek
woda
Sposób przyrządzenia:
Mięso opłukać i natrzeć przyprawami.
Następnie odstawić je do lodówki na 24 godziny.
Cebulę obrać i pokroić. Jabłka umyć, obrać i pokroić.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Nadziać gęś cebulą, jabłkami i czosnkiem.
Całość spiąć np. wykałaczkami. Posypać opcjonalnie papryką.
Przygotować brytfankę. Włożyć do niej gęś i polać delikatnie wodą.
Piec przez 2,5 godziny w temperaturze 180-200 stopni. Przez pierwsze 120 minut piec pod przykryciem, później odkryć. Podlewać co jakiś czas tłuszczem.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić mięso w środku przez kwadrans.
Pokroić mięso. Wybrać połowę farszu i zmiksować z tłuszczem. Sos umieścić w sosjerce i podawać z gęsią.