Ciasta świąteczne to temat, który wielu spędza sen z powiek. Makowce, serniki wszelakiej maści, orzechowce i wiele innych. Lista jest naprawdę długa. Jeżeli szukasz pomysłu na świąteczne ciasta, to koniecznie zajrzyj do naszego artykułu.
5
istock / Estudio conceito
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Świąteczne ciasta, czyli kilka słów o bożonarodzeniowych wypiekach
Świąteczne ciasta to obowiązkowy punkt na bożonarodzeniowej liście przygotowań. Nie ma świętowania bez pysznych smakołyków. Na szczęście pomysłów na wypieki jest całe mnóstwo. Świąteczny repertuar kulinarny zachwyci niejedno podniebienie. Ciasta z orzechami, ciągnącym się karmelem, klasycznym makiem, czy też dodatkiem owoców - propozycji jest wiele. Poniżej kilka przykładowych przepisów.
REKLAMA
Przepisy na ciasto świąteczne - orzechowiec w roli głównej
Przepisy na ciasto świąteczne z całą pewnością możemy rozpocząć od klasycznego orzechowca. Świeże orzechy, swojski miód, unoszący się zapach w kuchni... Czy jest coś pyszniejszego lub bardziej wprowadzającego świąteczny klimat? Zdecydowanie nie! Przejdźmy zatem do przepisu.
Składniki na ciasto:
3-4 szklanki mąki pszennej
3-4 jaja (w zależności od wielkości)
1 żółtko
masło naturalne
około 4 łyżeczek proszku do pieczenia
7-8 łyżek cukru
3 łyżki śmietany
Składniki dodatkowe:
400-500 g orzechów włoskich
masło
5 łyżek miodu
3 łyżki cukru
powidła śliwkowe
Składniki na krem orzechowy:
szklanka zmielonych na pastę orzechów
około 150 ml mleka
200 g masła
1 łyżeczka pasty waniliowej lub wanilii
150 g cukru pudru
Wykonanie:
Ze składników na ciasto przygotuj masę. Następnie podziel gotowe ciasto na trzy części.
Upiecz dwa spody z dwóch części. Piecz je przez 20 minut w temperaturze około 170-180 stopni.
Trzecią część wsadź do lodówki. Gdy dwie części się upieką, rozwałkuj trzecią na osobnej blaszce.
Masło rozpuść z miodem, dodać cukier puder. Przygotuj orzechy. Wymieszaj i wstaw na ogień. Po chwili wyłącz ogień i włóż orzechy. Wymieszaj. Później masę przełóż na wcześniej przygotowany spód i wyrównaj.
Piecz przez pół godziny w temperaturze około 165-170 stopni. Wystudź.
Wykonaj krem. Podgrzej mleko. Wymieszaj ze zmielonymi orzechami. Później zdejmij i wystudź.
Utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodawaj stopniowo mleko z orzechami, cały czas miksując.
Na końcu dołóż krem waniliowy.
Tak przygotowany krem wstaw do lodówki, aby się schłodził.
Kolejno ułóż warstwy: pusty spód - warstwa kremowa - warstwa powideł - pusty spód. Powtórz. Na wierzchu ma znajdować się spód z orzechami.
Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango
Ciasto świąteczne - przepis na sernik karmelowy z białą czekoladą
Najlepsze ciasto świąteczne? Przepis na karmelowy sernik zachwyci niejednego smakosza. Kubek gorącej czekolady lub zimowej herbaty w towarzystwie karmelowego sernika to coś, na co czekają wszyscy świąteczni goście.
Przepis na ciasto świąteczne - sernik karmelowy
Składniki:
150 g pokruszonych na puch ciastek zbożowych
około 80 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
4 jaja
1 kg sera zmielonego (z wiaderka)
około 200 g białej czekolady
1,5 łyżki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g śmietany kremówki
400 - 500 g masy krówkowej
Wykonanie:
Produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij ser oraz śmietankę z lodówki, aby się ociepliły.
Ciasteczka wymieszaj z masłem.
Dalej wylep nimi spód tortownicy.
Całość zapiecz przez około 10 minut w temperaturze około 190 stopni.
Później ostudź.
Ser utrzyj z cukrem białym i waniliowym.
Przesiej mąkę, później zmiksuj ją z masą.
Dodaj śmietanę kremówkę i ubijaj.
Stopniowo dodawaj po jednym jajku i ubijaj.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Później lekko przestudź.
Dodaj do niej 2 łyżki masy serowej i wymieszaj (tym sposobem wyrównujemy temperaturę, aby masa się nie zważyła)
Masę czekoladową przełóż do sera i dokładnie zmiksuj.
Masę wylej na spód z ciastek.
Piecz przez około 60 minut w 160 stopniach.
Po upieczeniu ostudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, przez godzinę. Wyjmij na blat, po ostudzeniu, włóż do lodówki.
Po schłodzeniu posmaruj wierzch masą karmelową i ponownie włóż do lodówki.