Dania świąteczne mięsne są dla dużej ilości osób sporym wyzwaniem. Wielu jest zdania, iż przyrządzenie mięsa wymaga wprawy, wiedzy i doświadczenia. Jednak jest to prostsze, niż może się wydawać. Przekonajcie się sami.
5
istock / monkeybusinessimages
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Przepisy na dania świąteczne - gęś nadziewana kasztanami
Przepisy na dania świąteczne nie muszą być standardowe. Ciekawą opcją jest gęś z kasztanami, czyli pyszne, smaczne i nieoczywiste danie, które zachwyci gości podczas Bożego Narodzenia.
REKLAMA
Składniki:
1 gęś
sól
Składniki na nadzienie:
pół kg kasztanów jadalnych uduszonych na półmiękko
1 kg jabłek - umytych, obranych i pokrojonych w plastry
Wykonanie:
Gęś umyć. Osuszyć.
Napełnić nadzieniem.
Przygotować brytfankę.
Upiec.
Po 60 minutach nakłuć.
Piec jeszcze przez 30 minut. Podlewać sosem lub wodą.
Piec w wysokiej temperaturze, aby mięso było kruche.
Święta i Wigilia - przepisy na dania mięsne
Święta i Wigilia już tuż tuż. Przepisy mięsne to jedna z obowiązkowych pozycji, jakie powinny znaleźć się na liście świątecznych przygotowań. Kolejnym daniem, które chcemy Wam zaprezentować, jest pieczona kaczka w znakomitym sosie wiśniowym.
Składniki:
kaczka
sól, pieprz, tymianek, jałowiec, szałwia
50 g masła
cebula
Składniki na sos:
gorąca woda
szklanka wiśni - bez pestek
cynamon
goździki
rum - odrobina
Wykonanie:
Kaczkę obrać ze skóry. Umyć. Osuszyć. Wnętrze natrzeć przyprawami.
Cebulę posiekać. Włożyć ją do środka.
Dołożyć przyprawy i zioła.
Kaczkę włożyć piersiami do dołu w brytfance. Dolać wodę. Piec przez 45 minut. Obrócić i upiec drugą stronę.
Dolewać wodę w razie potrzeby.
Wykonanie sosu:
Sok z pieczeni zagotować z wodą. Przelać przez sitko.
Poddusić w nim wiśnie. Dołożyć przyprawy, rum. Doprawić do smaku.
Przelać do sosjerki i polewać mięso przy podawaniu.
Zobacz wideo Kaczka w sosie śliwkowo-kawowym [PRZEPIS]
Świąteczne jedzenie - struś w maśle ziołowym
Świąteczne jedzenie nie musi być typowe. Podczas świąt warto spróbować czegoś nowego, być może zainteresuje cię przepis na strusia w maśle ziołowym. Receptura znajdziecie tutaj:
Składniki:
1 filet ze strusia
sól, pieprz
kilka ząbków czosnku
5 cebul - pokrojonych w kostkę
5 całych, małych cebulek
2-3 łyżki oleju
150 g masła
pół szklanki wina białego
pół szklanki rosołu
mięta, cząber, suszona natka pietruszki
sok z cytryny
Wykonanie:
Filet umyć, osuszyć. Natrzeć czosnkiem i przyprawić przyprawami.
Piec w piekarniku z cebulami.
Dolać wino i rosół.
Piec pod przykryciem przez 25 minut.
Wykonać masło ziołowe. Wymieszać masło z posiekaną cebulą, ziołami, przyprawami. Posmarować mięso masłem po upieczeniu.