Przepisy na dania świąteczne - gęś nadziewana kasztanami
Przepisy na dania świąteczne nie muszą być standardowe. Ciekawą opcją jest gęś z kasztanami, czyli pyszne, smaczne i nieoczywiste danie, które zachwyci gości podczas Bożego Narodzenia.
Składniki:
Składniki na nadzienie:
- pół kg kasztanów jadalnych uduszonych na półmiękko
- 1 kg jabłek - umytych, obranych i pokrojonych w plastry
Francuska pieczona gęś Fot. Shutterstock/ a9photo
Wykonanie:
- Gęś umyć. Osuszyć.
- Napełnić nadzieniem.
- Przygotować brytfankę.
- Upiec.
- Po 60 minutach nakłuć.
- Piec jeszcze przez 30 minut. Podlewać sosem lub wodą.
- Piec w wysokiej temperaturze, aby mięso było kruche.
Święta i Wigilia - przepisy na dania mięsne
Święta i Wigilia już tuż tuż. Przepisy mięsne to jedna z obowiązkowych pozycji, jakie powinny znaleźć się na liście świątecznych przygotowań. Kolejnym daniem, które chcemy Wam zaprezentować, jest pieczona kaczka w znakomitym sosie wiśniowym.
Składniki:
- kaczka
- sól, pieprz, tymianek, jałowiec, szałwia
- 50 g masła
- cebula
Składniki na sos:
- gorąca woda
- szklanka wiśni - bez pestek
- cynamon
- goździki
- rum - odrobina
Kaczka śliwki fot. freeskyline / shutterstock.com
Wykonanie:
- Kaczkę obrać ze skóry. Umyć. Osuszyć. Wnętrze natrzeć przyprawami.
- Cebulę posiekać. Włożyć ją do środka.
- Dołożyć przyprawy i zioła.
- Kaczkę włożyć piersiami do dołu w brytfance. Dolać wodę. Piec przez 45 minut. Obrócić i upiec drugą stronę.
- Dolewać wodę w razie potrzeby.
Wykonanie sosu:
- Sok z pieczeni zagotować z wodą. Przelać przez sitko.
- Poddusić w nim wiśnie. Dołożyć przyprawy, rum. Doprawić do smaku.
- Przelać do sosjerki i polewać mięso przy podawaniu.
Zobacz wideo
Kaczka w sosie śliwkowo-kawowym [PRZEPIS]
Świąteczne jedzenie - struś w maśle ziołowym
Świąteczne jedzenie nie musi być typowe. Podczas świąt warto spróbować czegoś nowego, być może zainteresuje cię przepis na strusia w maśle ziołowym. Receptura znajdziecie tutaj:
Składniki:
- 1 filet ze strusia
- sól, pieprz
- kilka ząbków czosnku
- 5 cebul - pokrojonych w kostkę
- 5 całych, małych cebulek
- 2-3 łyżki oleju
- 150 g masła
- pół szklanki wina białego
- pół szklanki rosołu
- mięta, cząber, suszona natka pietruszki
- sok z cytryny
Filety ze strusia. Zdjęcie ilustracyjne istock / MarenWischnewski
Wykonanie:
- Filet umyć, osuszyć. Natrzeć czosnkiem i przyprawić przyprawami.
- Piec w piekarniku z cebulami.
- Dolać wino i rosół.
- Piec pod przykryciem przez 25 minut.
- Wykonać masło ziołowe. Wymieszać masło z posiekaną cebulą, ziołami, przyprawami. Posmarować mięso masłem po upieczeniu.
Zobacz też: Przystawki na święta Bożego Narodzenia - podajemy produkty, które trzeba dopisać do listy świątecznych zakupów