Dania świąteczne - nietypowe dania mięsne i proste przepisy krok po kroku

Dania świąteczne mięsne są dla dużej ilości osób sporym wyzwaniem. Wielu jest zdania, iż przyrządzenie mięsa wymaga wprawy, wiedzy i doświadczenia. Jednak jest to prostsze, niż może się wydawać. Przekonajcie się sami.

Przepisy na dania świąteczne - gęś nadziewana kasztanami

Przepisy na dania świąteczne nie muszą być standardowe. Ciekawą opcją jest gęś z kasztanami, czyli pyszne, smaczne i nieoczywiste danie, które zachwyci gości podczas Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 1 gęś
  • sól

Składniki na nadzienie:

  • pół kg kasztanów jadalnych uduszonych na półmiękko
  • 1 kg jabłek - umytych, obranych i pokrojonych w plastry
Francuska pieczona gęś
Francuska pieczona gęś Fot. Shutterstock/ a9photo

Wykonanie:

  1. Gęś umyć. Osuszyć.
  2. Napełnić nadzieniem.
  3. Przygotować brytfankę.
  4. Upiec.
  5. Po 60 minutach nakłuć.
  6. Piec jeszcze przez 30 minut. Podlewać sosem lub wodą.
  7. Piec w wysokiej temperaturze, aby mięso było kruche.

Święta i Wigilia - przepisy na dania mięsne

Święta i Wigilia już tuż tuż. Przepisy mięsne to jedna z obowiązkowych pozycji, jakie powinny znaleźć się na liście świątecznych przygotowań. Kolejnym daniem, które chcemy Wam zaprezentować, jest pieczona kaczka w znakomitym sosie wiśniowym. 

Składniki:

  • kaczka
  • sól, pieprz, tymianek, jałowiec, szałwia
  • 50 g masła
  • cebula

Składniki na sos:

  • gorąca woda
  • szklanka wiśni - bez pestek
  • cynamon
  • goździki
  • rum - odrobina
Kaczka śliwki
Kaczka śliwki fot. freeskyline / shutterstock.com

Wykonanie:

  1. Kaczkę obrać ze skóry. Umyć. Osuszyć. Wnętrze natrzeć przyprawami.
  2. Cebulę posiekać. Włożyć ją do środka.
  3. Dołożyć przyprawy i zioła.
  4. Kaczkę włożyć piersiami do dołu w brytfance. Dolać wodę. Piec przez 45 minut. Obrócić i upiec drugą stronę.
  5. Dolewać wodę w razie potrzeby.

Wykonanie sosu:

  1. Sok z pieczeni zagotować z wodą. Przelać przez sitko.
  2. Poddusić w nim wiśnie. Dołożyć przyprawy, rum. Doprawić do smaku.
  3. Przelać do sosjerki i polewać mięso przy podawaniu.
Zobacz wideo Kaczka w sosie śliwkowo-kawowym [PRZEPIS]

Świąteczne jedzenie - struś w maśle ziołowym

Świąteczne jedzenie nie musi być typowe. Podczas świąt warto spróbować czegoś nowego, być może zainteresuje cię przepis na strusia w maśle ziołowym. Receptura znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • 1 filet ze strusia
  • sól, pieprz
  • kilka ząbków czosnku
  • 5 cebul - pokrojonych w kostkę
  • 5 całych, małych cebulek
  • 2-3 łyżki oleju
  • 150 g masła
  • pół szklanki wina białego
  • pół szklanki rosołu
  • mięta, cząber, suszona natka pietruszki
  • sok z cytryny
Filety ze strusia. Zdjęcie ilustracyjne
Filety ze strusia. Zdjęcie ilustracyjne istock / MarenWischnewski

Wykonanie:

  1. Filet umyć, osuszyć. Natrzeć czosnkiem i przyprawić przyprawami.
  2. Piec w piekarniku z cebulami.
  3. Dolać wino i rosół.
  4. Piec pod przykryciem przez 25 minut.
  5. Wykonać masło ziołowe. Wymieszać masło z posiekaną cebulą, ziołami, przyprawami. Posmarować mięso masłem po upieczeniu.

Zobacz też: Przystawki na święta Bożego Narodzenia - podajemy produkty, które trzeba dopisać do listy świątecznych zakupów

Więcej o: