Piernik dojrzewający siostry Anastazji, który zrobi furorę na świątecznym stole. Przygotuj go w listopadzie

Piernik dojrzewający siostry Anastazji to wyjątkowe ciasto, którego zdecydowanie nie może zabraknąć podczas świąt Bożego Narodzenia. Podajemy dwa przepisy na piernik. Jeden dojrzewający, drugi na ostatnią chwilę.

Przepis na piernik dojrzewający siostry Anastazji. Przygotuj go jeszcze w listopadzie

Przepis na piernik siostry Anastazji w wersji dojrzewającej wymaga czasu. Można przygotować go już w listopadzie bądź na początku grudnia. Jednakże należy mieć na uwadze, że musi on leżakować kilka tygodni. Przepis znajdziecie poniżej.

Piernik siostry Anastazji - przepis krok po kroki:

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • około 300 g cukru drobnego
  • 3 jaja
  • 500 ml miodu
  • 250 g masła
  • około pół szklanki mleka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • powidła śliwkowe - najlepiej domowej roboty
  • odrobina soli
  • około 80 g przyprawy do piernika

Wykonanie:

  1. Umieść miód z cukrem w rondelku.
  2. Wymieszaj cukier i rozpuść go na ogniu.
  3. Mieszaj, aby nic nie przywierało.
  4. Odstaw z ognia. Wystudź masę.
  5. Przesiej mąkę. Połącz ją z sodą oczyszczoną.
  6. Wlej ciepłe mleko i dodaj jajka. Wszystko wymieszaj.
  7. Dosyp przyprawę do piernika.
  8. Dodaj odrobinę soli. Całość dokładnie zmiksuj.
  9. Przejdź do wyrobienia ciasta.
  10. Gotowe ciasto przełóż do naczynia, przykryj ją bawełnianą bądź lnianą ściereczką.
  11. Ciasto odstaw w chłodne miejsce na minimum cztery tygodnie.
  12. Po tym czasie rozwałkuj je i podziel na trzy części.
  13. Masę przełóż do foremek, piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni, przez około 20 minut.
  14. Wystudź ciasto, przekrój je, przełóż powidłami i zakryj. Odstaw na maksymalnie pięć dni przed podaniem. Później udekoruj wedle uznania.
Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Ciasto piernikowe siostry Anastazji - ciasto bez leżakowania. Sprawdź, jak zrobić "awaryjne ciasto"

Ciasto piernikowe siostry Anastazji nie zawsze musi dojrzewać. Istnieją przepisy, które możemy wykonać na szybko. To doskonała opcja zwłaszcza dla tych, którzy przeoczyli czas leżakowania i zdecydowali się na wykonanie domowego piernika nieco później.

Przepis na piernik bez leżakowania:

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • około 3/4 szklanki cukru białego, drobnego
  • około 1/2 szklanki płynnego miodu dobrej jakości
  • około 1 łyżki prawdziwego kakao
  • 100 g margaryny
  • odrobina soli
  • bakalie

Wykonanie:

  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj żółtka, miód. Całość zmiksuj.
  3. Wlej śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj ze sobą.
  4. Przesiej mąkę, połącz ją z sodą. Dosyp do masy. Dodaj kakao, przyprawę do piernika.
  5. Całość zmiksuj.
  6. Weź białka i ubij je na sztywno. Dodaj odrobinę soli, dla uzyskania lepszego efektu.
  7. Ubite białka dodaj do masy i wymieszaj drewnianą łyżką.
  8. Na końcu dodaj bakalie. Wszystko przełóż do keksówek.
  9. Wyłóż je papierem do pieczenia.
  10. Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  11. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, piecz przez około 50 minut.
  12. Wystudź ciasto na kratce.
  13. Przełóż je powidłami.
  14. Udekoruj.

Zobacz też: Przystawki na święta Bożego Narodzenia - podajemy produkty, które trzeba dopisać do listy świątecznych zakupów

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.