Idealne pierogi to wizytówka wigilijnego stołu. Jak zrobić najlepszy farsz z kapusty i grzybów?

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowa pozycja na świątecznej liście przygotowań. Pierogów z kapustą i grzybami nie może zabraknąć! Serwowane z cebulką są topowym daniem wigilijnym.

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami na rodzinną Wigilię

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami to kwintesencja dobrego smaku. Bez niego dobre pierogi nie istnieją. Planując przyrządzenie takiego dania, warto poczynić wcześniejsze przygotowania. Jesień to idealny moment na to, aby zebrać samodzielnie grzyby w lesie, ususzyć i wykorzystać do pierogów.

Farsz na pierogi - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 100-150 g suszonych grzybów
  • 1 kg kiszonej kapusty - najlepiej samodzielnie przygotowanej
  • 1 pietruszka
  • 1-2 marchewki
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 duże cebule białe

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 600 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • około 400 ml wrzącej wody
  • 50 g masła

Wykonanie:

  1. Przygotuj grzyby.
  2. Opłucz je i zalej zimną wodą.
  3. Następnie odstaw je do namoczenia na noc.
  4. Zagotuj je następnego dnia.
  5. Przygotuj warzywa. Obierz je, umyj i ugotuj do miękkości.
  6. Dopraw do smaku przyprawami.
  7. Kapustę - w razie konieczności - opłucz w wodzie. Niektórzy wykonują ten zabieg, gdyż nie lubią nadmiernej kwasowości, możesz pominąć ten punkt.
  8. Ugotuj kapustę w 300 ml wody
  9. Dodaj sól. Proces gotowania powinien trwać około 50 minut.
  10. Odsącz ją z wody.
  11. Odciśnij wszystkie składniki. Zmiel je w maszynce do mięsa. Jeżeli nie posiadasz maszynki, możesz posiekać je na desce.
  12. Cebule posiekaj i dodaj do farszu.
  13. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku.
  14. Przejdź do wykonania ciasta na pierogi.
  15. Przesiej mąkę. Dzięki temu ciasto będzie pulchniejsze.
  16. Dodaj sól, wymieszaj.
  17. Rozpuść masło. Wlewaj je stopniowo do mąki.
  18. Połącz wszystkie składniki na ciasto. Zagnieć je.
  19. Odstaw ciasto pod przykryciem na pół godziny.
  20. Później wykrój stopniowo pierogi, napełnij je farszem i sklej.
  21. Ugotuj pierogi w osolonej wodzie. Pierogi możesz podawać z zeszkloną cebulką.
Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Dobry farsz na pierogi prosto z Thermomixa

Dobry farsz na pierogi świąteczne z Thermomixa przygotujesz w kilka chwil. Będzie miał świetną konsystencję, dzięki temu pierogi będą jeszcze pyszniejsze. Przejdźmy do wykonania. Poniżej znajdziesz przepis sławnego Kuronia, który warto wykorzystać. 

Przepis na farsz do pierogów:

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów
  • 600 ml wody
  • około 150 g cebuli
  • 1/2 kapusty kiszonej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe
  • 15 sosu sojowego

Wykonanie:

  1. Wypłucz grzyby.
  2. Namocz je w 600 ml wody. Mocz je przez około godzinę.
  3. Cebulę pokrój na ćwiartki i przełóż do naczynia miksującego. Rozdrobnij ją. Ustaw na 5 sekund na obrocie 5.
  4. Przełóż ją do innego naczynia.
  5. Kapustę odciśnij z soku.
  6. Włóż do naczynia miksującego.
  7. Dodaj grzyby. Zalej wodą z moczenia.
  8. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do czasu, aż będą miękkie. Gotuj przez około pół godziny w trybie Varoma na obrocie 1.
  9. W międzyczasie podsmaż posiekaną cebulę na patelni.
  10. Odcedź kapustę i grzyby. Usuń liście laurowe oraz ziele angielskie.
  11. Dodaj do farszu cebulę.
  12. Umieść je w naczyniu miksującym.
  13. Dopraw do smaku przyprawami. Dodaj sos sojowy.
  14. Wszystko rozdrabniaj przez 13 sekund na obrocie na poziomie 4.
  15. Przestudź.

Zobacz też: Śledzie korzenne - ich niepowtarzalny smak i aromat zapamiętasz na długo. Najlepsza przystawka na święta

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.