Farsz na pierogi z kapustą i grzybami na rodzinną Wigilię
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami to kwintesencja dobrego smaku. Bez niego dobre pierogi nie istnieją. Planując przyrządzenie takiego dania, warto poczynić wcześniejsze przygotowania. Jesień to idealny moment na to, aby zebrać samodzielnie grzyby w lesie, ususzyć i wykorzystać do pierogów.
Farsz na pierogi - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 100-150 g suszonych grzybów
- 1 kg kiszonej kapusty - najlepiej samodzielnie przygotowanej
- 1 pietruszka
- 1-2 marchewki
- 2-3 łyżki oleju
- 2 duże cebule białe
Składniki na ciasto pierogowe:
- 600 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- około 400 ml wrzącej wody
- 50 g masła
Wykonanie:
- Przygotuj grzyby.
- Opłucz je i zalej zimną wodą.
- Następnie odstaw je do namoczenia na noc.
- Zagotuj je następnego dnia.
- Przygotuj warzywa. Obierz je, umyj i ugotuj do miękkości.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Kapustę - w razie konieczności - opłucz w wodzie. Niektórzy wykonują ten zabieg, gdyż nie lubią nadmiernej kwasowości, możesz pominąć ten punkt.
- Ugotuj kapustę w 300 ml wody
- Dodaj sól. Proces gotowania powinien trwać około 50 minut.
- Odsącz ją z wody.
- Odciśnij wszystkie składniki. Zmiel je w maszynce do mięsa. Jeżeli nie posiadasz maszynki, możesz posiekać je na desce.
- Cebule posiekaj i dodaj do farszu.
- Wymieszaj składniki i dopraw do smaku.
- Przejdź do wykonania ciasta na pierogi.
- Przesiej mąkę. Dzięki temu ciasto będzie pulchniejsze.
- Dodaj sól, wymieszaj.
- Rozpuść masło. Wlewaj je stopniowo do mąki.
- Połącz wszystkie składniki na ciasto. Zagnieć je.
- Odstaw ciasto pod przykryciem na pół godziny.
- Później wykrój stopniowo pierogi, napełnij je farszem i sklej.
- Ugotuj pierogi w osolonej wodzie. Pierogi możesz podawać z zeszkloną cebulką.
Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!
Dobry farsz na pierogi prosto z Thermomixa
Dobry farsz na pierogi świąteczne z Thermomixa przygotujesz w kilka chwil. Będzie miał świetną konsystencję, dzięki temu pierogi będą jeszcze pyszniejsze. Przejdźmy do wykonania. Poniżej znajdziesz przepis sławnego Kuronia, który warto wykorzystać.
Przepis na farsz do pierogów:
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów
- 600 ml wody
- około 150 g cebuli
- 1/2 kapusty kiszonej
- 3 łyżki oleju roślinnego
- przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe
- 15 sosu sojowego
Wykonanie:
- Wypłucz grzyby.
- Namocz je w 600 ml wody. Mocz je przez około godzinę.
- Cebulę pokrój na ćwiartki i przełóż do naczynia miksującego. Rozdrobnij ją. Ustaw na 5 sekund na obrocie 5.
- Przełóż ją do innego naczynia.
- Kapustę odciśnij z soku.
- Włóż do naczynia miksującego.
- Dodaj grzyby. Zalej wodą z moczenia.
- Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do czasu, aż będą miękkie. Gotuj przez około pół godziny w trybie Varoma na obrocie 1.
- W międzyczasie podsmaż posiekaną cebulę na patelni.
- Odcedź kapustę i grzyby. Usuń liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Dodaj do farszu cebulę.
- Umieść je w naczyniu miksującym.
- Dopraw do smaku przyprawami. Dodaj sos sojowy.
- Wszystko rozdrabniaj przez 13 sekund na obrocie na poziomie 4.
- Przestudź.
Zobacz też: Śledzie korzenne - ich niepowtarzalny smak i aromat zapamiętasz na długo. Najlepsza przystawka na święta