• Link został skopiowany

Te potrawy świąteczne można zamrozić. Teraz jest idealny moment, by je przygotować

Przygotowania do Bożego Narodzenia pochłaniają sporo czasu. Dlatego warto zacząć wcześniej. Jest bowiem wiele potraw świątecznych, które można zamrozić. Dzięki temu tuż przed świętami będziemy mieć więcej czasu i spokoju na przygotowania. W tekście znajdziesz całą listę dań, które możesz przygotować już w listopadzie.
Pierogi na święta
Fot. Waldek Sosnowski / Agencja Wyborcza.pl

Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie jedzenia. Wiele osób może nie być jednak do niego przekonanych, bo uważają, że lepiej robić wszystko na świeżo. Przed świętami, kiedy mamy dużo pracy, niekoniecznie jest to słuszne podejście. Dlatego zachęcamy, by się przełamać i część dań zrobić już teraz. Które? Poniżej kilka przepisów oraz ogólna lista potraw.

Potrawy na Boże Narodzenie, które można przygotować wcześniej - pierogi z kapustą i grzybami

Potrawy na Boże Narodzenie, które można przygotować wcześniej to między innymi pierogi. Nie od dziś wiadomo, że lepienie pierogów zajmuje nam bardzo dużo czasu. Wielogodzinna praca w kuchni może stresować. Zwłaszcza wtedy, gdy świąteczna lista zadań nie ma końca. Na szczęście pierogi możemy ugotować wcześniej i po prostu zamrozić.

Wigilijne pierogi
Wigilijne pierogizi3000 /Skutterstock

Składniki na ciasto:

  • odrobina soli
  • 1 kg mąki pszennej
  • 600 ml wody - gorącej

Składniki na farsz:

  • 1 cebula
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • około 150 g suszonych grzybów
  • odrobina masła klarowanego

Wykonanie ciasta:

  1. Przesiej mąkę. Połącz ją z solą. Wymieszaj.
  2. Dolej wodę. Wyrób ciasto. Wykrój pierogi.

Wykonanie farszu:

  1. Kiszoną kapustę zalej wodą. Ugotuj ją do miękkości.
  2. Odcedź i posiekaj nożem.
  3. Namocz suszone grzyby. Można zrobić to dzień wcześniej. Jeżeli wykonujesz to tego samego dnia, wystarczy godzina.
  4. Później wyciągnij je i gotuj przez około godzinę. Następnie posiekaj je.
  5. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na patelni na maśle klarowanym.
  6. Dołóż do cebuli pozostałe składniki.
  7. Dopraw do smaku
  8. Przestudź.
  9. Napełnij farszem pierogi, zaklej je i przejdź do gotowania.
  10. Tak przygotowane pierogi można podawać z cebulką.

* Mała wskazówka: najlepiej w pierwszej kolejności wykonać farsz, a później ciasto. Dzięki temu ciasto nie wyschnie.

Potrawy świąteczne. Boże Narodzenie i pasztet domowej roboty to duet znakomity!

Każdy ma swoje ulubione potrawy świąteczne. Boże Narodzenie to czas, w którym możemy postawić na odświętne smakołyki! Takim specjałem jest między innymi domowy pasztet. Wykonany własnoręcznie jest znakomity! A do tego zaimponujemy teściowej.

Składniki:

  • 1 kg łopatki mięsnej
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 2-3 udka kurczaka
  • około 50 dag boczku
  • około 60 dag podgardla
  • 2 twarde bułki
  • 5 jajek
  • 2 pietruszki
  • 5 marchewek
  • 1-2 cebule
  • bułka tarta
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa
Klasyczny domowy pasztet w dwóch wydaniach. Sprawdź, z jakiego mięsa wychodzi najlepszy pasztet. Zdjęcie ilustracyjne
Klasyczny domowy pasztet w dwóch wydaniach. Sprawdź, z jakiego mięsa wychodzi najlepszy pasztet. Zdjęcie ilustracyjneistock / Zoryanchik

Wykonanie:

  1. Mięso opłucz i ugotuj z przyprawami.
  2. Dodaj warzywa.
  3. Zmiel mięso w maszynce.
  4. Zmiel marchew oraz namoczona bułkę.
  5. Cebule obierz i posiekaj. Podsmaż. Dodaj do masy.
  6. Dołóż jajka oraz przyprawy.
  7. Gotową masę przełóż do foremek do pieczenia. Wykonaj kratkę nożem i posyp bułką tartą.
  8. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i piecz przez godzinę.
  9. Po ostudzeniu można zamrozić.
Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je moja babcia

Potrawy świąteczne, które można mrozić - lista

Oto lista, na której zamieszczamy potrawy świąteczne, które można mrozić:

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: