Jak zrobić wigilijną kapustę z grzybami, aby nie była gorzka? Mamy na to sprawdzone sposoby

Kapusta z grzybami i grochem to typowa potrawa wigilijna. Przed Wami dwa przepisy na świąteczną kapustę. W artykule wyjaśnimy także symbolikę dania i przypomnimy, dlaczego ją serwowano i jakie miała znaczenie.

Kapusta z grzybami wigilijna - danie z tradycją

Kapusta z grzybami wigilijna to tradycyjne danie, które serwuje się podczas Wigilii. Jest to jedna z 12 potraw wigilijnych. Jednak mało kto wie, że kapusta z grzybami miała niegdyś symboliczne znaczenie. Wierzono bowiem, że kapusta z grzybami i grochem zapewnia dobrobyt, zdrowie, a paniom dodatkowo urodę.

Kapusta z grzybami na Wigilię - przepis, który zawsze wychodzi

Kapusta z grzybami na Wigilię to danie, którego nie może zabraknąć. Jeżeli nigdy wcześniej nie przygotowywałeś tego dnia, to zdecydowanie poniższy przepis jest dla Ciebie. Może wydawać się, że przygotowanie jej, należy do trudnych. Jednak nic bardziej mylnego. Przekonajcie się o tym sami. Pierwsza receptura to wersja bez grochu. Przepis wymaga jednak namoczenia grzybów. Trzeba to wykonać dzień wcześniej.

Składniki:

  • około 800 g kapusty kiszonej
  • około 50 g suszonych grzybów
  • 1-2 marchewki
  • 1 cebula sporej wielkości
  • olej roślinny
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Wykonanie:

  1. Wypłucz grzyby.
  2. Przełóż je do garnka. Zalej je około 1/2 l wody.
  3. Odstaw do namoczenia. Najlepiej na noc.
  4. Wylej wodę. Wlej dwie szklanki świeżej wody.
  5. Posól do smaku i zagotuj do miękkości.
  6. Odcedź całość. Pozostaw wywar.
  7. Grzyby pokrój na drobniejsze części.
  8. Kapustę delikatnie odsącz z nadmiaru soku.
  9. Umieść ją w garnku. Zalej grzybowym wywarem. Dolej około 1-2 szklanek wody.
  10. Dodaj przyprawy do smaku.
  11. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Mieszaj od czasu do czasu.
  12. Marchewkę umyj, obierz, zetrzyj na tarce. Dodaj do kapusty, ale w końcowym etapie gotowania.
  13. Cebulę obierz, posiekaj na drobno. Podsmaż na oleju.
  14. Wykonaj zasmażkę.
  15. Wszystko dodaj do kapusty. Całość wymieszaj. Dopraw opcjonalnie do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną kapustę warto przechowywać w słoikach w lodówce, jeszcze przez kilka dni przed Wigilią, aby smak dania był lepszy.
Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad

Jak ugotować na Wigilię kapustę z grzybami i grochem?

Jak ugotować na Wigilię kapustę z grzybami i grochem? Przepis jest odrobinę trudniejszy i ma nieco inne proporcje, niż poprzedni. Jednak nie jest on trudny i każdy powinien sobie z nim poradzić.

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • około 7 suszonych grzybów
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 cebula
  • około 1,5 szklanki grochu
  • olej roślinny

Wykonanie:

  1. Poprzedniego wieczoru namocz groch i grzyby. W oddzielnych naczyniach.
  2. Następnego dnia ugotuj je do miękkości. Odcedź i posiekaj na drobno grzyby.
  3. Kapustę odciśnij i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Zalej wodą, może być to także wywar z grzybów.
  5. Dodaj do ugotowanej kapusty groch i grzyby.
  6. Cebulę zeszklij na patelni. Dołóż do całości i dopraw do smaku.
  7.  Danie możesz jeszcze przez chwilę gotować.

Zobacz też: Tego ciasta nie trzeba reklamować! To coroczny hit na święta Bożego Narodzenia

Więcej o: