Kruche ciastka z aromatycznymi przyprawami. Króluje cynamon, kardamon i miód
Kruche ciastka z dodatkiem korzennych przypraw z całą pewnością przywodzą nam na myśl Boże Narodzenie. Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. To doskonały moment, aby rozejrzeć się za przepisem na kruche ciasteczka, które sprawdzą się także wtedy, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Poniżej znajdziesz pierwszy przepis.
Przepis na kruche ciastka z przyprawami korzennymi i miodem:
Składniki:
- 125 g masła
- 25 g smalcu
- 1 jajko
- 100 g cukru pudru
- przyprawy korzenne
- 2 łyżeczki miodu
- szklanka mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soku z cytryny
Wykonanie:
- Masło posiekaj w kostkę.
- Ubij masło mikserem. Dodaj cukier puder oraz smalec.
- Następnie dodaj jajko. Ubij na masę.
- Dalej dodaj przyprawy, sok z cytryny i miód.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy miodowej.
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.
- Uformuj kulę. Kulę ciasta umieść w lodówce na godzinę.
- Później podziel ciasto na trzy części. Weź jedną i wykonaj ciasteczka. Za pomocą foremki.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do około 180 stopni.
- Piecz przez około 10-12 minut. W razie konieczności podsyp mąką. Tak zrób z każdą częścią ciasta.
- Ciastka przechowuj w szczelnym pojemniku.
Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci
Kruche ciasteczka - jak upiec? Sprawdź, jak robi je siostra Anastazja
Jak upiec kruche ciasteczka, aby były udane? Bardzo istotny jest właściwy przepis. Najlepiej sprawdzony, pochodzący od ekspertki. Siostra Anastazja to miłośniczka dobrej kuchni, ale i kulinarny praktyk. Poniżej znajdziesz recepturę siostry Anastazji na pyszne kruche ciasteczka.
Składniki na ciasteczka:
- pół kilograma mąki
- około 250 g schłodzonego masła
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.
- Dalej wysyp powyższe składniki na stolnicę. Uformuj coś na wzór kopczyka.
- Następnie wykonaj w nim dziurę.
- Umieść w środku żółtka jajek.
- Dołóż śmietanę i posiekane masło.
- Zagnieć dokładnie ciasto.
- Zawiń folią spożywczą.
- Odłóż do lodówki na 60 minut.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do około 180 stopni.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia.
- Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Wyciągnij ciasto z lodówki.
- Rozwałkuj i wykonaj ciasteczka za pomocą foremek.
- Ciasto podziel na części i wykonuj to stopniowo. Część ciasta, której aktualnie nie używasz, przechowuj w lodówce.
- Umieść przygotowane ciastka na blaszce. Piecz przez maksymalnie kwadrans.
- Ciastka można posypać cukrem pudrem lub ulubionymi przyprawami.
*Ciastka będą początkowo miękkie, ale z czasem staną się one kruche. Ważne jest to, aby przechowywać je w szczelnym pojemniku. Polecamy używać do tego pojemników specjalnie dedykowanych, wykonanych z metalu bądź szkła. Dobrze sprawdzą się także pojemniki próżniowe.
Zobacz też: Spodziewasz się gości i nie masz ich czym poczęstować? Przepis na błyskawiczny deser może Cię uratować